Er dette Norges dyreste lakris?

Her får du luksuriøs lakris til 560 kroner boksen.

SELGER MEST AV DENNE: Dette er bestselgeren, som består av søt lakris med lakrispulver utenpå. Denne boksen koster 560 kroner.
Publisert

(SIDE2):  - Noen reagerer kanskje på prisen og syns det er dyrt, men folk er jo forskjellig og de fleste forstår at dette er kvalitetslakris laget med kjærlighet av de beste råvarer, sier butikkmedarbeider ved Norges første lakrisbutikk, LAKRIDS by Johan Bülow, Jasmina Hujic.

Butikken åpnet i Steen & Strøm Magasin i Oslo sentrum i november i fjor, åtte år etter at Johan Bülow solgte sine første lakrisbokser i Svaneke på Bornholm i Danmark.

Lakrisen kommer i små, mellomstore og store bokser og det fins lakris i utallige varianter, både søt og salt lakris, med blant annet sjokolade,  chili, kaffe, bringebær, pasjonsfrukt eller tranebær.

SMAKSPRØVE? Lakriskuler med søt lakris, sjokoladetrekk og lakrispulver.

I tillegg kan du kjøpe lakrismarsipan, lakrisstenger, lakrispulver til matlaging, lakrissirup og lakrisdrops.

 - Bruker penger på det vi er opptatt av

De største boksene på 900 gram koster 560 kroner, mens en liten boks på 150 gram koster 95 kroner.

 - Jeg tror folk bruker penger på det de er opptatt av. Dette er kanskje ikke for alle, men de som setter pris på god kvalitetslakris syns det er ok at det også koster litt. Slik det jo er for mat og vin også. Det er nok også riktig klientell her på Steen & Strøm, sier Hujic.

Hun mener det også er hennes oppgave å fortelle om den eksklusive lakrisen, og få folk til å smake.

 - Dette er nok Norges mest luksuriøse lakris og vi gir alltid smaksprøver og forteller gladelig om hvordan denne lakrisen lages med kjærlighet. Mange forstår hvorfor den koster litt, når de har smakt, smiler hun.

 - Bruker ikke fargestoff

Lakrisen er laget av lakrisrøtter som gjerne kommer fra Iran eller Afghanistan, den er glutenfri, det brukes kun sukkerstoff og ikke fargestoff i lakrisen og den går gjennom en nøye kvalitetskontroll, kan Hujic fortelle.

 - Forskjellen på annen og billigere lakris er at vi ikke bruker fargestoff for å farge lakrisen sort, det brukes kun sukkerstoff. Dessuten brukes det en stor andel lakrisrot og heller ikke anisfrø. Prosessen er også møysommelig og på hver krukke med lakris står det hvem som har laget den. Mange av smakssammensetningene har det tatt opptil fem år å komme fram til og selv om mye av lakrisen lages i maskiner så blir disse manuelt overvåket og det må ofte manuelt arbeid til.

Hujic demonstrerer hvordan for eksempel lakriskulene blir til, i en drasjeringsmaskin, der sjokoladetrekket legges på kulene via luftstrømmer og der lakrisbitene må tas fra hverandre dersom de klistrer seg sammen.

 - Her blir hver bit som er klistret sammen tatt fra hverandre for hånd, forteller hun.

Myke lakrisstenger blir også rullet for hånd.

Slik legges lakrisbiter i en drasjeringsmaskin før de overtrekkes med sjokolade.

Lidenskap for lakris

Selv har hun besøkt fabrikken i Danmark og fått se hvordan lakrisen blir til, i tillegg til å møte gründer Johan Bülow i egen person.

 - Han er en lidenskapelig mann som er opptatt av å lage det beste produktet ut av kjærlighet for lakris.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!