Vitenskap

Er det mulig å reise i tiden?

Tre personer kan ha funnet svaret. Men verden må vente litt.

TIDSREISE: I filmklassikeren "Tilbake til fremtiden" var tidsmaskinen laget ut av bilen DeLorean. I virkeligheten er nok svaret på om det er mulig å reise i tid litt mer komplisert enn litt plutonium i bensinen.
TIDSREISE: I filmklassikeren "Tilbake til fremtiden" var tidsmaskinen laget ut av bilen DeLorean. I virkeligheten er nok svaret på om det er mulig å reise i tid litt mer komplisert enn litt plutonium i bensinen. Foto: Profiles In History/splash News (All Over Press)
Publisert

Tidsreiser har fascinert mennesker helt siden tidenes morgen og temaet har vært hovedfokus på noen av de største suksessene i populærkultur, enten det er bøker eller film.

Men er reising i tid bare en fantasi som eksisterer på film som man trenger en DeLorean til eller er det faktisk mulig å reise i tid?

Det er dette store spørsmålet en ny dokumentarfilm vil utforske, dersom de får finansieringen de er på jakt etter gjennom folkefinansieringstjenesten Kickstarer, skriver Daily Dot.

"A Brief History of Time Travel" er navnet på dokumentarfilmen skapt av regissør Gisella Bustillos. Bustillos har brukt to år på å reise verden over for intervjue alt fra seriøse forskere som Bill Nye, Edward Farhi og Seth Shostak til mennesker totalt oppslukt av tanken om det å kunne reise i tid.

- Det er fascinerende å høre om vitenskapelig forskning som virker til å bringe oss nærmere muligheten for å reise i tid, som for eksempel den teoretiske løsningen på "Bestefar-paradokset", sier dokumentarfilmens produsent Wanda Bertram til nettstedet.

"A Brief History of Time Travel" prøver også å finne ut om hva som vil være letteste, å reise tilbake i tid eller fremover i tid, samt en håndfull andre spørsmål rundt tidsreiser.

Selve innspillingen av dokumentaren er ferdig, men filmskaperne mangler penger til etterarbeid, som penger til redigering og kjøp av arkivmateriale. 

Kampanjen avsluttes 17. oktober og målet er å samle inn 35.000 dollar. I skrivende stund har filmen samlet inn 7500 dollar.

Bertram legger til at under innspillingen av dokumentaren fant ut at de aller fleste vil reise tilbake i tid, dersom de fikk muligheten.

- Vi stilte også tullete spørmål, som for eksempel "ville du reist frem eller tilbake i tid?". Overraskende nok svarte de fleste at de ville reist tilbake i tid. For oss er det totalt motsatt. Vi tre vil heller til fremtiden, forteller produsenten.

Det endelig svaret på det store spørsmålet fra dokumentarfilmen vil vi ikke få før filmen eventuelt har premiere i 2015.

I mellomtiden kan man diskutere i kommentarfeltet: ville du helst reist tilbake i tid eller fremover i tid dersom du fikk muligheten?

Likte du denne artikkelen? Ikke glem å sjekk ut disse sakene også:

Denne saken ble første gang publisert 23/09 2014.

Les også