- En kode ingen har knekt
- Folk vil ha musikk som er fysisk tilstede og ikke bare flytende.

- Favorittbandet mitt Beatles høres mye bedre ut på vinyl, sier Aleksander Guttormsen (18), mens han blar gjennom gamle plater i Oslos vinylmekka, Bjørn Ringstrøms Antikvariat.
- Det å holde selve vinylplaten og se den snurre på platespilleren mens jeg holder coveret i hendene, gir en helt annen følelse enn å høre på den samme musikken digitalt, sier han.
Vinylrenessanse
Da CD-en kom på banen på 80-tallet, erstattet den ganske raskt vinylen som viktigste musikkmedium. Tidlig på 90-tallet hadde CD-en praktisk talt slått ut vinylen. Men etter at digitale lydfiler som mp3 kom sterk på banen utover 90-tallet sank også CD-salget.
I dag er det digitale lydfiler, strømming og nedlastbare filer som vokser og utgjør mesteparten av musikkmarkedet. Paradokset er at den gode, gamle vinylen synes å ha fått en renessanse, både gjennom salg av gamle plater, opptrykk av tidligere innspillinger og nyutgivelser. Vinyl er trendy igjen.
- Hvorfor folk er blitt så interessert i vinyl, er en kode ingen har knekt. Det kan hende at det er en motreaksjon til det moderne musikkmarkedet, som er dominert av digitale nedlastninger og strømming som er ganske upersonlig. Vinyl har bedre lydkvalitet og appellerer til sansene. Folk vil ha musikk som er fysisk tilstede og ikke bare flytende, sier Eirik Bård Fonn, ansvarlig for vinylavdelingen hos Ringstrøms.
Han forteller at det er overraskende mange unge som kjøper vinyl hos han.
- De unge som kjøper vinyl er ofte glad i musikk, men ikke typiske samlere. Samlerne er voksne som har bedre råd og som kjøper verdifull vinyl som en investering. I Norge er det relativt mange samlere som har god betalingsevne og tar seg denne luksusen. Det finnes mange flotte samlinger i både by og land.
Stadige flere blir bevisst at eldre vinylplater kan være verdifulle og selger disse via internett eller gjennom spesialbutikker som Ringstrøms.
- De som selger vinylplater til oss er vanligvis personer som har arvet vinyl, flytter, rydder, har for mye eller trenger penger, sier Eirik B. Fonn.
Ny vinyl i vinden
Det er ikke bare brukt vinyl som stadig flere er interessert i. Det er også en stor etterspørsel etter ny vinyl, enten gjentrykk av tidlige innspilte vinylplater eller nye innspillinger. Også stadig flere norske artister og band spiller inn vinylplater og flere er blant toppselgere hos en av de største aktørene innen ny vinyl i Norge, Platekompaniet.
- Vår omsetning av vinyl har doblet seg i de tre årene vi har solgt slike plater i butikk. I dag utgjør vinyl hele 7-8 prosent av totalomsetningen vår, og dette tallet er økende, sier Øyvind Åsebø, butikksjef hos Platekompaniet i Oslo City.
- Vi selger vinyl i om lag 16 av våre 26 butikker rundt om i landet. Kundene våre som kjøper vinyl er i alle aldre, men den største kjøpegruppen er nok mellom 25-40 år. De tre toppselgere i butikken denne uken er alle norske artister, Highasakite, Todd Terje og Motorpsycho.
Å kjøpe vinylplater innebærer jo også at en må ha utstyr å spille disse platene på. Rundt om i de tusen hjem står mange platespillere fra den gang vinylen fullstendig dominerte musikkmarkedet. Men ikke alle har tilgang til slike og må kjøpe nytt.
Hvorfor folk har blitt så interessert i vinyl, er en kode ingen har knekt.
Big Dipper, med butikker i Oslo og Trondheim, er en av Norges største innen salg av ny vinyl og også platespillere.
- Jeg leter etter en plate av det norske bandet Pow Pow, sier Erlend Grimsrud (30) mens han kikker gjennom det store utvalget av ny vinyl hos Big Dipper i Oslo.
Nostlagi
- Jeg hørte på vinyl i barndommen og det er en viss nostalgi over det. Jeg liker det rent fysiske med vinyl - lukta, utseende, og at man må gjøre alt manuelt. Og så er det selvfølgelig mye bedre lyd.
- Jeg har en gammel platespiller som jeg har tenkt å erstatte. Det er egentlig hovedgrunnen til at jeg er her.
Stian Svehagen, butikksjef hos Big Dipper, bekrefter stor økning i salget av nye platespillere og understreker betydningen av å ha en god platespiller for å få utbytte av vinylens fortrinn.
- Hvis du vil ha en bra platespiller som varer, bør du unngå de aller billigste og heller se etter kvalitetsmerker som Rega og Pro-Ject. Du kan få en god platespiller for 2000-3000 kroner og en med enda bedre kvalitet til 5000-6000 kroner, sier han.
Kunder i alle aldersgrupper, fra 13-14 år til personer i 70-årene, kjøper vinyl hos Big Dipper. Tendensen er at de noe eldre kjøper ny utgivelser av gamle album og de yngre kjøper førstegangsutgivelser av nye artister.
- Både salg av vinyl og platespillere har steget de siste 4-5 årene og jeg vil definitivt kalle det en trend. Det er en internasjonal trend, men spesielt stor i Norge og resten av Skandinavia siden vi har en relativt god økonomi.
I en tid med stadig større digital dominans har vinylen kommet tilbake fra fortiden som en Fugl Føniks. Framtiden vil vise om denne oppstandelsen vil vare eller død hen på nytt.