Eli Rygg om den alvorlige kreftdiagnosen

Har forsonet seg med døden

Eli Rygg har lurt døden tidligere – for syv år siden da hun ble hjerteoperert. Hun lever i behandling etter en alvorlig kreftsykdom. Hun understreker at hun føler seg frisk og at prøvene ser bra ut.

<b>ELI RYGG:</b> Eli Rygg fikk blærekreft i fjor. Hun har til nå bare fortalt de nærmeste om den alvorlig sykdommen.
ELI RYGG: Eli Rygg fikk blærekreft i fjor. Hun har til nå bare fortalt de nærmeste om den alvorlig sykdommen. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

Det var i fjor Eli Rygg (67) fikk en telefon fra legen som fortalte henne at hun hadde alvorlig kreft i blæren.

– Kreften var hurtigvoksende, sint og hadde vokst seg gjennom veggen til muskelen. Da begynte det å skje ting, sier 67-åringen i et intervju med VG.

«Portveien 2»

De fleste husker Eli godt fra tiden da hun underholdt barn i alle aldre på TV fra den kjente adressen Portveien 2.

Eli har fremdeles et brennende engasjement for barn og unge og har blant annet skrevet flere bøker og holdt mange foredrag om hvordan vi kommuniserer med de yngre.

<b>HELE NORGES ELI:</b> Alle var velkommen til Barne-TV og «Portveien 2» på NRK.
HELE NORGES ELI: Alle var velkommen til Barne-TV og «Portveien 2» på NRK. Foto: Bjørn Thunæs / Vg

Etter flere runder med alvorlig sykdom er hun opptatt av hvordan vi snakker om døden. Hun forteller til VG at etter at hun ble kreftsyk, har hun gått på kurs for å «lære å dø».

Født: 22. september 1955

Alder: 67 år

Yrke: Forfatter, sanger og underholder

Bosted: Moss

Barn: Leah Marie Rygg Hovland, Markus og Camilla Rygg

Se mer

For det å ha tenkt på døden, lært seg noen pusteøvelser, og bevissthet på det, skal man ikke kimse av, mener hun.

– Det dør hundre tusen barn hver dag – i krig. Eller de sulter i hjel. Det er mye lidelse. Noen blir rammet tidlig. Men her i Vesten, regner vi med at folk skal leve rynkefri og uten cellulitter til vi blir 90. Derfor var jeg ganske nøytral da jeg fikk beskjed om at jeg hadde en kreftsykdom. Jeg tenkte at dette skal jeg prøve å romme godt selv, sier hun til VG.

Les også: Da Ingebrigt (67) kom ut igjen på ventevær­elset til eldstedatteren, brast stemmen hans da hun spurte: «Hvordan gikk det, pappa?»

<b>MISTET MANKEN:</b> De tøffe cellegiftrundene gjorde at Eli måtte kvitte seg med det lange karakteristiske lyse håret så mange husker henne for.
MISTET MANKEN: De tøffe cellegiftrundene gjorde at Eli måtte kvitte seg med det lange karakteristiske lyse håret så mange husker henne for. Foto: Instagram

Cellegift og immunterapi

Akkurat nå går det fint med Eli og hun er optimistisk. Hun var nylig ferdig med cellegift og immunterapi og understreker at prøvene ser fine ut.

– Jeg leverer veldig fine bilder og prøver nå så det ser bra ut. Jeg har vært alvorlig syk, men nå føler jeg meg alvorlig frisk, sier hun til klikk.no.

– Gaven med å bli født, er at man skal dø

Hun forteller at når hun sier at hun har forsonet seg med døden, så gjelder det på et generelt grunnlag.

– Jeg er veldig takknemlig for omtanken jeg har fått, men det er i ingen vet når de skal dø. Ikke jeg, og ikke du. Nylig døde en tre år gammel gutt jeg kjenner, og en dame jeg kjenner falt i døden. I Ukraina dør det folk hele tiden. Vi skal alle dø en gang og det er noe vi må forsone oss med. Gaven med å bli født, er at vi skal dø, sier hun til Klikk.no.

Hun er opptatt av at folk må prate om døden og at det ikke må være noe traumatisk

– Det trenger ikke være traumatisk og vanskelig å ta farvel. Jeg var til stede hos en ung dame som visste at hun skulle dø. Hun hadde flere ting hun ville ordne opp i før hun gikk bort, men mente at det var for sent. Det tok en time så fikk jeg samlet alle rundt henne, og hun fikk sagt det hun ville sagt og tatt farvel, forteller Rygg åpenhjertig.

Les også: (+) Etter den dype sorgen, tok livet en ny vending for NRK-Terje

Denne saken ble første gang publisert 04/12 2022, og sist oppdatert 05/12 2022.

Les også