«Farmen kjendis»-aktuelle Egil Skurdal

Åpner opp om sykdommen: – Det var helt grusomt

To dager etter sin debut som sidekick i «Senkveld» i 2021, våknet musikeren Egil Skurdal uten hørsel på det ene øret.

<b>EGIL SKURDAL</b>: – Den dagen gikk det til helsike, forteller Egil Skurdal om da han mistet hørselen på det ene øret.
EGIL SKURDAL: – Den dagen gikk det til helsike, forteller Egil Skurdal om da han mistet hørselen på det ene øret. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Det føles som en liten seier for meg å være her på «Farmen kjendis». Da jeg mistet hørselen, tenkte jeg: «Nå er karrieren min over».

– Jeg var veldig langt nede den gangen. Derfor er jeg litt stolt over at jeg har klart å kare meg opp igjen og at jeg får det til å fungere. Så håper jeg det gjør det så lenge som mulig, forteller Egil Skurdal (29) til Her og Nå.

Deltar i «Farmen kjendis»

Vi møtte Egil på gårdsplassen på Li gård Stange kommune. Det var bare et par dager ut i «Farmen kjendis»-oppholdet da vi slo av en prat med den musikalske komikeren, som fikk sitt virkelig store gjennombrudd som stemmen bak den norske versjonen av «Love Island».

Idyllen som hvilte over omgivelsene, sto i sterk kontrast til det kaoset som oppsto i Egil den nevnte dagen for to år siden.

– Den dagen gikk det til helsike. Jeg våknet med en tilstand hvor jeg mistet mye av hørselen på det ene øret. Bare plutselig, over natten. Det var helt grusomt, innrømmer Egil og fortsetter:

– Jeg tror det kom som en kombinasjon av latent sykdom og mye stress. Før «Senkveld»-opptredenen tror jeg at jeg hadde så høye skuldre at gikk litt utover hele kroppen min. I dag har jeg blitt flinkere til å roe ned. Går det skeis noen gang, så er ikke det verdens undergang det heller, forteller Egil, klok av skade.

Les også: Anne Kat. Hærland: – Dere skjønner ikke hvor lite jeg ser

<b>SIDEKICK:</b> Det var etter debuten som sidekick i TV 2s «Senkveld med Helene og Stian», Egil ble rammet av hørselstap.
SIDEKICK: Det var etter debuten som sidekick i TV 2s «Senkveld med Helene og Stian», Egil ble rammet av hørselstap. Foto: Helene Kjærgaard/TV 2

«Sudden deafness»

Tilstanden som rammet artisten kalles på folkemunne «Sudden deafness» – plutselig hørselstap. Ifølge legeforeningen anslås det å ramme 5–20 per 100 000 årlig her i Norge.

Selv om tilstanden kom brått på, hadde øreproblemer vært en del av livet til Egil så lenge han kan huske. Han beskriver seg selv som et typisk «ørebarn».

– Jeg slet mye med ørebetennelser og lignende da jeg vokste opp, og jeg hadde nedsatt hørsel fra før. Jeg har slitt med tinnitus og mye annet. Nå kom enda en greie. Når skulle det ta slutt, liksom? Jeg kjente på en håpløshet, innrømmer 29-åringen, som i senere tid har tatt til orde for normalisering av bruken av høreapparat.

<b>POSITIV</b>: Artisten og komikeren Egil Skurdal fryktet karrieren var over da hørselen sviktet. I dag går det bedre enn først fryktet, og Egil fortsetter å spre glede gjennom musikken.
POSITIV: Artisten og komikeren Egil Skurdal fryktet karrieren var over da hørselen sviktet. I dag går det bedre enn først fryktet, og Egil fortsetter å spre glede gjennom musikken. Foto: TV 2

«Sudden deafness» er en tilstand med varierende mulighet for bedring. I dag kan Egils hørsel påvirkes av faktorer som blant annet lufttrykk og stressnivå i kroppen. Sykdomsbildet er komplekst, men artisten evner likevel å tenke positivt.

– Etter forholdene har det gått veldig greit. Her inne på gården har det fungert bra. Jeg fortalte de andre at de gjerne ikke trenger å rope noe over gårdsplassen om de vil være sikker på at jeg får det med meg. Så hjelper det at oppholdet ikke trigger stress, enn så lenge.

Sensorinevralt hørselstap er også kjent som «Sudden deafness».

Plutselig sensorinevral hørselsnedsettelse er en tilstand med plutselig, innen 72 timer, svekkelse av hørselen. På engelsk kalles tilstanden «sudden deafness».

Hørselsnedsettelsen rammer som regel kun ett øre, og årsaken til at dette skjer er som regel ukjent.

Kilde: NHI.no

Se mer

Les også: (+) Den sjeldne sykdommen kom snikende på Inger: – Vanskelig å stille diagnose

Lei av å være singel

Et par geitekillinger løper opp til Egil og han tar seg god tid med de kontaktsøkende dyrene. Gårdslivet kom på ingen måte som et sjokk på 29-åringen, som har god erfaring med å ta i et tak.

– Foreldrene mine kommer fra hvert sitt lille bruk, så jeg er godt kjent med både dyr og praktiske gjøremål. Det bor en liten bonde i meg, det gjør det. Om det er en fordel, vil vise seg, humrer Egil.

<b>GÅRDSVANT</b>: Egil er ikke redd for å ta i et tak. Han avslører at foreldrene har vokst opp på hvert sitt gårdsbruk.
GÅRDSVANT: Egil er ikke redd for å ta i et tak. Han avslører at foreldrene har vokst opp på hvert sitt gårdsbruk. Foto: TV 2/Anton Soggiu

Han innrømmer også å ha hatt en hemmelig agenda med gårdsoppholdet …

– Jeg håper jeg får utfordret meg selv på ting jeg ikke er så god på, som å bo sammen med andre og lage mat. Jeg er nemlig lei av å være singel og vil inn i et forhold.

– Samtidig orker jeg egentlig ikke å bo med folk. Om jeg får meg noen uker her, tett på andre – da tror jeg det kan gå veien! sier Egil som ble den første til å forlate gården etter å ha tapt i øksekast mot Cristian Brennhovd. Dermed måtte han flytte til ganske små forhold på Torpet.

<b>TRIVSEL: </b>Egil visste det ville bli krevende å bo så tett på andre mennesker, men han håpet oppholdet vil gi ham god trening til den dagen han får seg samboer. Her fra tiden på Torpet med Dora Thorhallsdottir og Aleksander Sæterstøl.
TRIVSEL: Egil visste det ville bli krevende å bo så tett på andre mennesker, men han håpet oppholdet vil gi ham god trening til den dagen han får seg samboer. Her fra tiden på Torpet med Dora Thorhallsdottir og Aleksander Sæterstøl. Foto: TV 2

Egil røpet også et annet formål med oppholdet.

– Jeg føler mitt oppdrag i livet er å være glad og spre glede. Jeg har innsett at det er mange som ikke har den intuitive gleden i hverdagen. Så hvis jeg kan nå ut til flere, er jeg veldig takknemlig for det! Så blir det jo litt stas om jeg blir gjenkjent av flere enn tantene mine, på en måte, ler han godt og hjertelig.

«Farmen kjendis» sendes på TV 2 tirsdag kl. 21.40, og onsdag og søndag kl. 20.00.

Denne saken ble første gang publisert 07/02 2024, og sist oppdatert 07/02 2024.

Les også