- Du undervurderer barna, om du tror de ikke bryr seg om hva de har på seg
Stylist Erlend Elias synes også barn skal få vise personlighet gjennom klær.

(SIDE2): Mandag hadde Amelia og Ava sin første skoledag på Smestad skole, en dag som ble tatt på stort alvor hjemme hos de to, og hvor «begivenheten» startet allerede på fredag.
Tvillingjentene er døtrene til kjæresten til kjendisstylist Erlend Elias Bragstad.
- Dette er en stor dag for barna, og det skal man ta på alvor, sier Bragstad.
Jentene hadde blant annet vært på frisøren, og tilbrakt en dag med shopping før den store dagen - og etter deres første skoledag var det tid for kake.
- Det var så stort å få oppleve dette sammen med dem, men nå kjenner jeg nesten at jeg behøver en ferie, sier Bragstad leende.
- Ikke undervurder barna
For sin første skoledag hadde jentene fått valgt ut sine egne klær, noe Bragstad mener er viktig.

- Det er viktig at alle får utrykke hvem de er gjennom klær, også barn. De har sterke personligheter og vilje, og derfor må de få bestemme seg hva de vil ha, sier han.
- Man må ikke glemme at barn er små mennesker, som tenker over hva de har på seg, og som vil føle seg fine. Jeg så på jentene at de følte seg fine, og de var så stolte i rake i ryggen. Jeg mener man undervurderer barn, om man tror de ikke bryr seg om hva de har på seg, sier Bragstad.
Han synes derfor ikke noe særlig om at barna selv ikke får ta del i utvelgelsen.
- Sett av litt tid. Ikke bare løp avgårde med barna på slep for å plukke ut nye sko, da blir det bare pes og mas for alle. Men la de få kikke, plukke, og ta med mange forskjellige plagg som de kan få prøve, sier han.
Oppfordrer til kreativitet
Selv om han synes kjedebutikkene er mer enn bra nok for hverdagsklær, så synes han at det til store begivenheter kan være greit å kikke litt på hva som finnes i andre butikker også.
- Jeg mener ikke at man behøver å bruke tusenvis av kroner, barna vokser jo så fort, men at man kan kikke litt i nisjebutikker, eller butikker hvor kanskje ikke alle andre går.
- Verken barn eller voksne er støpt i samme former, og det kan være spennende for alle å gå ut av trygghetsramma, og lete etter noe som er litt mer spesielt for slike store begivenheter. Vær litt kreativ!
Og kreativiteten når det kommer til sekkevalg på Oslo-vest, er han ikke særlig imponert over, så langt.
- Jeg så at på vestkanten hadde 99 prosent av barna samme sekk; Beckmann, fordi de har vært «best i test». Det var bare Beckmann-sekker, i tre forskjellige farger. Så det er nok ikke lenge til at noen kommer hjem med en annens sekk, sier han.
- Jeg spurte noen av foreldrene «Hvorfor har dere valgt den?», da var svaret at det var best i test, best i test. Så de har tydelig fått en god kjøpsreklame. Faren til jentene er jo også fra Oslo-vest, så det ble Beckmann på oss også, så klart. På bildene har de en litt annen variant, enn de sekkene de endte opp med. Men om jeg skulle valgt ville det helt klart blitt en annen sekk. En som ikke alle andre har.

Skal barna stå helt fritt til å velge selv?
Amelia og Ava fikk velge klærne selv, og endte opp med to vidt forskjellige antrekk, noe geleidet av en hjelpende hånd.
- Selv om jeg synes at barna skal få velge selv, så må man kanskje geleide litt. Men da på en positiv måte, ikke si «nei, det kler deg ikke», da kan man heller si «hva med denne i stedet for?». Så slipper man at barn føler seg presset, på en negativ måte, til noe de ikke har lyst til, sier han.
- Jeg tenker også at selv om barna må ha en form for valgfrihet, så må man jo sette foten ned om de har lyst til å gå i pysj på skolen. Og barn kan jo også være ondskapsfulle og ty til mobbing, så da kan man geleide litt i riktig retning.
Erlends tips for kjøp av barneklær:
- Aldri start med å si at blå er en guttefarge, mens rosa er en jentefarge. Dette skaper for tydelige rammer og fordommer.
- Aldri si kontant nei til noe barnet foreslår, men gi heller positiv oppmuntring, og foreslå noe annet på en hyggelig måte.
- Sett av en formiddag til handlingen, og samarbeid med barnet. Gjør det til en koselig tid, slik at det ikke ender opp med pes og stess.
Dette hadde jentene på seg på sin store dag:






Om å være de eneste homofile foreldrene
Til slutt ønsker Erlend Elias å komme med en oppfordring til lærere og skolevesenet.
- I dag var vi de eneste homofile foreldrene til stede, og det var tydelig at vi ble lagt merke til. Etter i dag tenker jeg at lærerne burde tenke litt mer over dette med at noen barn har homofile foreldre, ettersom de gjerne ber «mamma og pappa» om å for eksempel bli med inn i klasserommet. De bør tenke over at dette ikke gjelder for alle, noen har ikke en av hver, og noen har kanskje bare en, sier han.
- Petter var jo alene når han fikk jentene, og de har vokst opp med en pappa og ingenting annet. Så det er litt viktig at lærerne tenker over hve de sier. Det kan jo hende at ungene tenker over hva som blir sagt, uten at de nødvendigvis sier noe om det.