- Du er konge
- Kongehuset står fjellstøtt i det norske folk, sier kongehusekspert.

(SIDE2): I en måling Ipsos MMI har gjort for Dagbladet, sier 93 prosent av de spurte at kong Harald (75) gjør en god jobb for Norge. Bare én prosent mener han gjør en dårlig jobb.
- Dette viser helt tydelig at kongehuset står fjellstøtt i det norske folk og at vi har svært stor tillit til de fire voksne som i dag utgjør det norske kongehuset – kongeparet og kronprinsparet. Dette gleder selvsagt en rojalist som meg og lover godt for monarkiets fremtid i Norge., sier kongehusekspert og hoffreporter, Kjell Arne Totland, til Side2.
Kongehuseksperten er ikke i tvil om at kong Harald er veldig populær her til lands, og at han på lik linje med sin far Olav har klart å opprettholde den solide støtten i Norge.
- Kong Harald fortjener virkelig hederstittelen Folkekongen – og det kanskje i enda større grad enn sin far. Harald er i alle fall en betydelig mer folkelig konge enn Olav var – i ordets aller beste betydning. På fylkesturene i Norge merker man godt at folk setter stor pris på dette. Harald tar sin jobb høyst alvorlig – og vil ha respekt som konge, men han tar ikke seg selv så høytidelig – og er full av humor og selvironi. Og det får folk til å slappe av sammen med ham. Han er rett og slett en likandes kar, sier Totland.
Terrorangrepene 22. juli gjorde også sitt for at kongefamilien fikk en samlende funksjon og var av merkant betydning for folk.
- Kongens og kongehusets samlende funksjon så vi også helt tydelig i kjølvannet av tragedien 22. juli. Kongen og hans familie var der for de rammede, de delte sorgen med sitt folk og gråt med oss. Jeg synes å merke en enda større oppslutning om kongehuset etter dette – også i nye grupper. På sosiale medier leser jeg stadig at vi har en «kul konge» – og det er jo også en hederstittel i dag.
Populær dronning og kronprinspar
Dronning Sonja (74) står også sterkt – 81 prosent mener hun gjør en god jobb, skriver Dagbladet.
- Jeg tror også at folk flest opplever dronning Sonja som kong Haralds aller viktigste støttespiller. De to utgjør et svært godt team, som utfyller hverandre. Harald sier da også selv at Sonja har betydd alt for ham. Selv vil jeg si at hennes innsats for kongehuset nærmest er uvurderlig. Og hun gleder seg nok spesielt over at det er ektemannen som scorer høyest på slike målinger – for det er han som er konge, sier Totland.
Også kronprinsparet får solid støtte. 89 prosent mener kronprins Haakon (38) gjør en god jobb for landet, mens 75 prosent mener det samme om kronprinsesse Mette-Marit (38). Totland tror det er særlig deres engasjement for barn og unge betyr mye.
- Jeg tror folk setter stor pris på kronprinsparets arbeid – spesielt i forhold til unge. Haakons arbeid mot fattigdom og for verdighet -og Mette-Marits innsats i kampen mot hiv og aids har fått internasjonal oppmerksomhet og anerkjennelse. Det merker man tydelig når man reiser med dem rundt om i verden, sier han. - Jeg tror også kronprinsparet i sitt arbeid er med på å rekruttere nye grupper for monarkiet. Ved å bruke sin rolle og posisjon til å slå et slag for saker og verdispørsmål de brenner for gjør Haakon og Mette-Marit kongehuset relevant også for de unge de en gang skal være kongepar for.
- Jeg er kanskje spesielt imponert av vår unge kronprinsesse og måten hun selv har utformet sin rolle. Man merker at hun nå kjenner seg hjemme i rollen – og et tydelig bevis på det er at hun stadig oftere snakker på sin myke sørlandsdialekt også når hun holder tale.
Märtha på jumboplass
Verre er det med prinsesse Märtha Louise (40). Bare 25 prosent mener hun gjør en god jobb for landet. 27 prosent mener hun gjør en dårlig jobb, og 43 prosent mener jobben hun gjør svarer til karakteren middels. bare fem prosent mener at Ari Behn (39) gjør en god jobb for kongehuset.
- Slike målinger blir egentlig svært urettferdige mot ekteparet Behn – fordi de to jo ikke inngår som del av kongehuset, men selvsagt som en del av den utvidede kongefamilien. Det tror jeg også folk flest begynner å forstå og å akseptere. Prinsesse Märtha Louise utfører noen få representasjonsoppgaver innen helse og idrett for funksjonshemmede; Ari Behn har på sin side aldri egne representasjonsoppgaver, men er en sjelden gang med som ledsager. Det blir derfor svært urettferdig å skulle vurdere hans «innsats for kongehuset», mener kongehuseksperten.
Totland har fulgt den norske kongefamilien i over tjue år, og er litt overrasket over at prinsessen scorer så lavt i Dagbladets undersøkelse.
- Det overrasker meg en smule at tallene for prinsessen er såpass lave. Martha Louise var en gang et av kongefamiliens mest populære og folkekjære medlemmer. Her er det selvsagt prinsessens nye rolle som selvstendig næringsdrivende som spiller inn – og det er nok ikke til å komme forbi at hennes engleskolevirksomhet og uttalelser i den forbindelse virker polariserende i opinionen, sier han.
Les også: