Dronningen røper hemmelig prosjekt
Dronning Sonja lanserer ny bok om sine hjem - og forteller om sitt favorittsted.

OSCARSHALL (SIDE2): Tirsdag lanserte dronning Sonja (74) boken «Kongens hus» på lystslottet Oscarshall på Bygdøy.
Se et knippe bilder fra boken nederst i saken!
Enda en bok
Det var en rørt og stolt dronning som kunne vise fram en stor bok bestående av egne tekster om sine hjem, akkompagnert av en rekke store bilder tatt av fotograf Espen Grønli. Dette er den andre store boken om kongehusets skatter og hjem som lanseres i år. «Arv og tradisjon» ble lansert i forbindelse med utstillingen «Kongelige reiser».
Men dronningen røpet at hun er i gang med en tredje bokprosjekt. Det var rett og slett en forsnakkelse fra Sonjas side, men som blir bekreftet av forlegger i Orfeus, Ole Rikard Høisæther overfor Side2.
- Det er dronningens egen kunstbok, om hennes grafikkproduksjon og prosjekt med Kjell Nupen og Ørnulf Oppdal, forteller Høisæther til Side2.
Boken beskrives som en litt røffere type bok enn de to praktbøkene, og lanseres etter planen 14. juni.
Høisæther er også stolt over å ha jobbet med dronningen gjennom mange år og flere bøker.
- Det er et privilegium, hun er kompetent og arbeidsom. Entusiastisk, helt fantastisk å jobbe med, intet mindre, understreker forleggeren overfor Side2.
Dronningen har en favoritt
I «Kongens Hus» har dronning Sonja og kong Harald (75) åpnet sine hjem, og gir et innblikk til det private. I løpet av de 17 årene siden forrige bok om kongens hus, har eiendommene og husene utviklet seg.
Så kommer det også fram at kongsgården er Sonjas favoritt av de ti hjemmene og stedene kongeparet disponerer, i tillegg til Kongeskipet Norge og Kongevognen. Men kongsgården på Bygdøy, som i helgen åpnet for økologisk produksjon, er en stjerne blant dem.
- Jeg synes kanskje spesielt Bygdø kongsgård har noe veldig lyst, meget vennlig, det er et trehus og her er det en veldig lett og sommerlig atmosfære. Det er tregulv og å gå barbeint på de tregulvene er bare en drøm. Man føler varmen i treet. Og det at man kan gå rett ut i naturen, og sitte på trappen med en kopp kaffe - det kan man ikke på Slottet. Så derfor er nok Bygdø Kongsgård en av stjernene, forteller Sonja.
Kongsgården ble gitt i gave til kong Haakon og dronning Maud i 1907, og ble brukt til sommerbolig fram til kong Olav døde i 1991. Først i 2007 etter totalrenovering tok kong Harald og dronning Sonja igjen i bruk sommerstedet.
- Jeg har vokst opp sammen med disse husene de siste 21 årene. En blir faktisk veldig glad i disse stedene. Skatter og mennesker som har levd i disse husene kommer fram. Dronning Maud og kong Haakon på Bygdø kongsgård tenker jeg ofte på. Kanskje særlig Maud, der hun vandret i parken, og hva hun tenkte om hvordan hun ville ha det. Hun hadde hele familien og alle bilder samlet rundt seg. En får innblikk i livene til de forfedrene vi har hatt. Alle eiendommene har sjel, kanskje noen mer enn andre, men alle har husene har det, forteller dronningen entusiastisk om eiendommene og særlig kongsgården på Bygdøy.

Vil være åpne
Kongeparet har lenge hatt som ønske å vise fram, og ta vare på de kongelige eiendommer.
- Vi i Norge har ikke mange slott, vi har ikke mange store prangende bygninger, men det vi har er verdt å ta vare på. Det er genuint og vakkert i seg selv, og det må vi ikke glemme. Så vi må være stolte av det vi har. Det er fantastisk synes jeg. Det skal ha en identitet og historie, og det har disse husene.
Hun understreker at hun ønsker å ta vare på norsk kulturhistorie som samtlige kongeeiendommer er en del av.
- Å finne en atmosfære, og finne en historie. Dette er ren kulturhistorie som vi må vare på. Det har kongen og jeg forsøkt, akkurat som dronning Josephine og kong Oscar 1, så har kongen og jeg gått inn for å gjøre vårt beste for at disse husene igjen få vise sin fordums prakt, og bli verdsatt for det de virkelig er. Det viser denne boken, forteller dronningen med adresse til kongeparet som bygde Oscarhall der pressemøtet ble holdt tirsdag ettermiddag.
- Vi er så heldige og så privilegerte som får komme til det innerste av Norge med tog, og til havs med det fantastiske kongeskipet som bringer oss til det ytterste skjær. Det er ikke mange forunt å oppleve så mye som oss, og se så mye, sier en lett rørt 74-åring.
Boken viser den private Kongeleiligheten på Slottet, de private gjestesuitene med bad på Bygdøy kongsgård og mange andre rom som tidligere aldri har vært vist for offentligheten. For aller første gang vises bilder og skrives det om gården Jørstad på Lillehammer, som kongeparet har disponert siden OL på Lillehammer i 1994.
- Det har ingen hensikt hvis ikke kongen og jeg kan dele med dere. Det er det vil ønsker med denne boken, sier dronningen.

Skryter av kongen
Den kunstinteresserte dronningen har bidratt med sin kompetanse innenfor interiør og utsmykninger. Men hun skryter også av Haralds evne til å velge seg ut farger og ideer til innredning.
- Han er veldig god med farger, og har et øye, så han er absolutt med hele veien. Jeg kunne jo ikke gjort dette alene, men vi har jo også fordelt oppgaver. Han har sine offisielle oppgaver og jeg har mine ting. Vi må ha en balanse, sier hun.
Selv har hun hengt opp sine favorittmalerier på blant annet kontoret og i den private leiligheten på Slottet. Kongehusekspert Kjell Arne Totland sier til Side2 at kongeparet var de første som flyttet opp.
- Mens både kong Haakon og kong Olav hadde sine private leiligheter i andre etasje, har kong Harald og dronning Sonja flyttet opp en etasje - og etablert sin private leilighet i hele søndre del av tredje etasje. Og det fortelles at det var deres gode venninne, dronning Margrethe som først fikk ideen til dette, sier Totland.
- Kongeparet har en praktfull utsikt over byen fra sin private leilighet - spesielt fra frokostrommet, hvor gulvet er hevet under frokostbordet - slik at man kan sitte og se utover byen. Hele kongeleiligheten har et klassisk preg - samtidig som den er moderne og funksjonell, sier han.

Et viktig historisk dokument
Kongehusekspert, historiker og forfatter Trond Norén Isaksen synes forskjellen fra denne boken og den som utkom i 1995 er at man her kun får innblikk i kongeparets hjem nå.
- Jeg savner kanskje Skaugum som er en interessant bolig. Og det er jo der kongeparets faktisk har bodd lengst fra 1968 til 2001. Men jeg skjønner også hvorfor det ikke er med, fordi Skaugum i dag er forandret veldig mye. Så det er vel en god grunn.
- Men jeg synes de har tatt interessante grep, dette med at dronningen selv forteller litt om sitt forhold til de ulike hjemmene. Det er også veldig interessant og litt av magien, sier Isaksen.
Han mener at dronningens betraktninger rundt et bebodd slott og de andre eiendommene er et viktig historisk dokument for fremtiden.
5093
Les også: