Dronning Elizabeth i eksklusiv kvartett

Men mangler 12 år på å slå Solkongen.

Foto: (Getty Images)
Publisert

(SIDE2): Britene skal i store deler av 2012 feire at dronning Elizabeth, og i år ligger alt an til at det blir en hyggelig feiring for den populære monarken – i motsetning til da hun for ti år siden feiret sitt gulljubileum. Den gang ble feiringen preget av at dronningen på vårparten mistet både sin søster, prinsesse Margaret, og sin mor, Dronningmoren, med bare sju ukers mellomrom.

Dronningens diamantjubileum betyr også at hun tar steget inn i en eksklusiv kvartett av europeiske monarker som har regjert i over 60 år. Øverst på listen troner franske kong Ludvig XIV – i samtid og ettertid kjent som Ludvig den store eller Solkongen.

Kan slå Solkongen
Ludvig var knapt fem år gammel da faren døde, og regjerte til han døde av koldbrann 1. september i 1715, like før han fylte 77 år. Til sammen regjerte Solkongen Frankrike i 72 år og 110 dager, noe som betyr at dronning Elizabeth må holde ut til 26. mai 2024 for å knuse rekorden.

Da vil hun i så fall være drøyt 98 år gammel, og med tanke på at hun fortsatt holder koken, og at hennes mor var i god form nesten helt til hun døde 101 år gammel, er det slett ikke utenkelig at Elizabeth faktisk kan klare det.

Tar innpå Victoria
Franz Joseph I, keiser av Østerrike og konge av Ungarn, var også en stayer. Da han døde 21. november 1916, manglet han bare en drøy uke på å ha regjert i 68 år. Dronning Elizabeth overtar andreplassen på denne «rankingen» 27. januar 2020.

På tredjeplass troner dronning Elizabeths tippoldemor, legendariske dronning Victoria. Hun var også svært ung da hun ble dronning av Storbritannia, bare 18 år gammel, og satt på tronen til hun døde i 1901.

Da hun døde hadde dronning Victoria regjert i 63 år og 216 dager. Dronning Elizabeth passerer tippoldemoren 10. september 2015 – altså om tre og et halvt år.

Uslåelig rekord
«Verdensrekorden» i regjeringstid er det for øvrig en afrikaner som innehar. Kong Sobhouza II regjerte Swaziland fra 10. desember 1899 til han døde 21. august 1982 – totalt 82 år og 254 – en rekord som er bortimot uslåelig. Skal Elizabeth II knuse den rekorden, må hun leve til hun er over 108 år gammel.

Den britiske dronningen er for øvrig ikke den som har regjert lengst av dagens monarker – kong Bhumibol av Thailand besteg tronen 9. juni 1946, nesten seks år før Elizabeth ble dronning.

Denne saken ble første gang publisert 13/02 2012.

Les også