Drikk denne til pepperkakene

Tabbe skapte hetvin med smak av cognac.

Publisert

Mange velger tradisjonell drikke til desserter og kaker i julen, men hva med å overraske gjestene med noe annet enn sherry og portvin? Pineau des Charentes er et morsomt alternativ, og det morsomste er kanskje å la gjestene gjette hva de har fått i glasset.

Ifølge legenden oppsto Pineau des Charentes da en vinbonde i 1589 ved et uhell tømte druemost på et eikefat som han trodde var tomt, men som inneholdt cognac. Fatet ble lagt i kjelleren, og da det noen år seinere ble åpnet, oppdaget bonden at det slett ikke var vin i tønna, men en søtlig drikk med konjakkpreg – en drikk som nå er blitt en spesialitet for Charente-regionen.

Finnes i de fleste pol

De fleste store cognacprodusentene lager nå Pineau, men drikken er fortsatt lite kjent og lite brukt utenfor Frankrike. Braastad prøver å gjøre noe med dette, og relanserte nylig sin versjon av drikken som i pollistene rangeres som sterkvin.

Ifølge polets nettsider finnes det for tiden seks ulike pineau’er tilgjengelig, blant annet fra Bache-Gabrielsen, Jean Fillioux og Larsen – og svært mange polutsalg har lett nedstøvede flasker liggende. Det er ingen grunn til å la seg skremme av litt støv – det fortjener ikke pineau’en.

Serveres avkjølt

Produsentene vil gjerne selge pineau til aperitiff, men mange nordmenn synes kanskje det blir i søteste laget. Vi foreslår heller å la den være følge til foie gras, eller å teste den som dessertvin, for eksempel til multer, karamell- eller sjokoladepudding eller til eplekake med iskrem.

Vårt tips til den dristige leser: Server et glass pineau til pepperkaker og god blåmuggost, for eksempel en vellagret roquefort.

Pineau holder en alkoholstyrke på rundt 17 prosent, og bør serveres avkjølt (8-10 grader) – helst i tulipanformede glass for å få aromaen skikkelig fram.