Dreper med ett bitt

En kattunge biter hardere. Likevel er offeret sjanseløst mot denne «overdimensjonerte boksåpneren».

Publisert

Komodovaranen har lenge vært kjent som en dyktig jeger, og kan ta livet av dyr mye større enn seg selv. Verdens største gjenlevende øgle veier normalt rundt 70 kilo og blir to, tre meter lange. Likevel kan den ta livet av bøfler som veier opp mott ett tonn.

Den må ha et ekstremt kraftig bitt, antok forskerne. Men nei, den biter med en kraft omtrent lik en kattunge, fant forskerne ut. Så hvordan klarer den da kunsstykket å nedlegge et dyr som veier ti ganger så mye som den selv?

Coctail av giftstoffer

Helt frem til nylig har man trodd at komodovaranen ikke var giftig, men i 2009 oppdaget universitetet i Melbourne i Australia en coctail av forskjellige giftstoffer i verdens største gjenlevende øgle. Stoffene er blant annet anti-koagulerende og vil fremkalle kraftig fall i blodtrykk hos offeret.

Giften produseres i kjertler i underkjeven. Komodovaranen har ikke gifttenner, men jakter ved å ligge i bakholdsangrep, løpe fram i opp til 20 kilometer i timen og bite og rive i offeret med sylskarpe tenner slik at giften trenger inn i de åpne sårene.

- Den går til verks som en overdimensjonert boksåpner, skriver forskningsleder Stephen Wroe i en fersk rapport publisert på nettsiden til PLoS One.

Det er forskere ved universitetet i New South Wales i Australia som sammen med et team fra Rutgers-universitetet i USA som står bak rapporten.

- Vi tenker på komodovaranen som et forhistorisk og primitivt dyr, men vi ser bildet av en svært effektiv jeger, forklarer Wroe.

Han skriver videre:

- Ved å bruke kroppen, trenger ikke dyret sterke muskler og ben i hodet. Det er et veldig effektivt system.

National Geographic har publisert en video som viser komodovaranen i aksjon. Vi advarer om sterke bilder:

Kan bli dobbelt så tunge

Ifølge Wikipedia veier en fullvoksen komodovaran rundt 70 kg i naturlige omgivelser, mens i fangenskap veier de noe mer. Det største bekreftede eksemplaret var 3,13 meter langt og veide 166 kilogram.

Komodovaranens hale er like lang som kroppen. Den har rundt 60 sylskarpe tenner i kjeften, og tennene kan bli opp til 2,5 centimeter lange.

Spyttet er ofte farget av blod ettersom tennene nesten er helt dekket av tannkjøtt, som naturlig slites når varanen spiser. Dette skaper en ideellt levemiljø for de smittefarlige bakteriene som lever i munnen. Komodovaranen har dessuten en lang, gul, dyp splittet tunge.

Ikke redd mennesker

Komodovaranen har en luktesans som overgår de fleste hunderasers evner på området. Den er ikke redd for mennesker, da den kun finnes i et svært begrenset område, to små asiatiske øyer, der den har levd uten kontakt eller innvirkning fra mennesker.

Komodovaraner ble oppdaget av vestlige forskere i 1910. Deres store størrelse og fryktløse rykte, gjorde dem til populære dyr til zoologiske hager. Deres habitater er berørt av menneskelig aktivitet, og de er listet som sårbar av IUCN. De er beskyttet under indonesisk lov, og en nasjonalpark, Komodo National Park, ble opprettet for å sikre bestanden.

LES OGSÅ:

Kilder: Wikipedia, National Geographic, PLoS One