Disse detaljene i «Nobel» la du nok ikke merke til
Hva er korrekt og hva er mindre korrekt i «Nobel»? OBS: SPOILERS!

Denne artikkelen inneholder spoilers
(SIDE2): - Vi nordmenn snakker om oss selv som en fredsnasjon, selv om vi fører krig i andre land, sa Aksel Hennie til Side2 da vi snakket med ham om «Nobel» tidligere i høst.
Nettet i ekstase
I går, søndag, fikk vi se hva han mente med det.
LES OGSÅ: Slik ble Tuva Novotny dronningen av norsk film og TV
- Gled dere, folkens. Dette er et mesterlig drama om norsk krig, skrev vår anmelder.
Bak står regissør Per-Olav Sørensen, mannen som lagde «Kampen om tungtvannet».
Allerede i Det store intervjuet i 2015 antydet Sørensen at han ville lage noe om norsk samtid.
Noen måneder etterpå kom meldingene om at han skulle følge opp suksessen med «Nobel» - et spenningsdrama med utgangspunkt i soldater fra Forsvarets spesialkommando (FSK) innsats i Afghanistan.

Nesten 800.000 fulgte «Nobel» søndag kveld. Etter at den første dobbeltepisoden ble sendt, var nettet helt i ekstase.
Det har vært tilløp til diskusjon rundt den første delen av episoden der FSK-patruljen får oppdraget å ta ut en varslet selvmordsbomber. Denne viser seg å være en liten gutt.
For mange var det sterk kost, men også Erik Poppe omtalte og fikk kritikk for praksisen i sin film «Tusen ganger god natt».
- Vi satte opp et mareritt, sa Erik Poppe til Side2.
For skuespillerne var det spesielt viktig å fremstille spesialsoldatene som individer, som gjør en jobb veldig få ville orket å ta.
Ned på detaljnivå
For Per-Olav Sørensen, manusforfatterne Stephen Uhlander og Mette M. Bølstad var det viktig å skildre Norges bidrag i Afghanistan på en ærlig, detaljrik, men samtidig filmatisk god måte.
Screen9v2
- Det var viktig å gå ned på detaljnivå. Men vi må ta noen snarveier så vi ikke sinker historiefortellingen, sier regissør Per-Olav Sørensen til Side2.
De to første episodene som ble vist søndag, var inngangen på et langt bredere spenningsdrama som skal brettes ut de nærmeste seks søndagene.
Men det var noen detaljer du kanskje ikke la merke til.
Aksel Hennies kopp
I åpningsscenene der Aksel Hennie snakker med sin sønn, drikker han av en termokopp. Alle spesialsoldater får/har en slik kopp.

Erlings tatovering
Når Erling tar en dusj etter hjemkomst, får vi blikk av en tatovering han har på venstre skulder.
- Tatoveringene er det noen FSK-ere som har. Ikke alle, bekrefter Per-Olav Sørensen. Etter det Side2 forstår, er dette uoffisielle tatoveringer som noen tar når de har vært med på spesielle hendelser.
I «Nobel» har også Odd-Magnus Williamsons rollefigur Johansen en slik.

I sosiale medier diskuteres det heftig rundt Aksel Hennies mobiltelefon og telefonen han plukker opp fra Zamani. Det blir påpekt ingen av dem har kodelås.
Såeh... afghanske banditter har ikke kode på iPhonene sine? Hm. #nrk #Nobel
— Jornemac (@Jornemac) 25. september 2016
Da vi «konfronterte» Per-Olav Sørensen, sa han dette;
- Koder på norske iphoner droppet vi å filme. Det spiser tid i klipp. I tillegg har ikke alltid afghanske mobiler kodelås. De fleste er åpne, sier han.
Screen9v2
Derimot kan vi avsløre at Erling eller Aksel Hennies mobiltelefon i Afghanistan har et såkalt life proof case. Dette er et cover som tåler ekstremt mye. Fordi mobilen skal holde i kamp og andre steder der den kan bli knust.
For øvrig er heller ikke klokkene, brillene eller skoene billig vare, men de er helt korrekte, sier Sørensen. Det er også bilene.
(Medier24 påpeker at Odd-Magnus Williamson har en North Face-bag, men NRK avviser at dette er lite troverdig eller produktplassering).

Uenige om medaljeseremoni
Etter oppdraget TV-seerne får være med på i Afghanistan, får soldatene medalje, i dette tilfellet av Umin, eller utenriksministeren (da lærte vi hva de kaller ministeren...). Men hvorfor det er ham, får vi se senere.
Ingen i forsvaret vil uttale seg offisielt til Side2. Men ifølge våre militære kilder er det helt uvanlig å bukke når man får utdelt medalje.
Det er ikke Sørensen enig i.
- Seremonien inne ved medaljeutdelingen er jo hemmelig. Dette er en arena ingen får være i. Og ja, de gjør et lite bukk der faktisk. Det sa i alle fall de som har mottatt denne medaljen hemmelig til oss, sier han til Side2.
Jeg skal begynne å si umin. #nobel #nrk
— Even Nielsen (@evennielsen) 25. september 2016
