Dette skiltet trenger du ikke å følge
Om to uker settes fartsgrensene ned - og det er ingen fare for å bli tatt.

Som Nettavisen har skrevet i flere år, er det en stor usikkerhet rundt om mijøfartsgrensene som innføres på en rekke av hovedstadens mest trafikerte veier på vinterstid egentlig er ulovlige.
Samferdselsdepartementet mener at de har sitt på det tørre, men politiet er langt fra så sikre på om nedsettelsen av fartsgrenser over så lang tid for miljøhensyn er innenfor lovverket. Ingen har derfor fått bot for å kjøre i i 80 km/t på veiene med miljøfartsgrense så langt, fordi en har ventet på en juridisk avklaring.
Les også: Er miljøfartsgrenser ulovlige?
Fredag melder Aftenposten at denne jurdiske avklaringen på ingen måte er klar, to uker før miljøfartsskiltene igjen skal settes opp. Saken er for lengst sendt til Riksadvokaten, men Tor-Aksel Busch har ikke begynt på denne avklaringen før i disse dager.
Spørsmålet han må forholde seg til, er om følgende paragraf fra Veitrafikkloven gir hjemmel for å kutte fartsgrensene i vinterhalvåret:
«Det kan treffes midlertidig vedtak om forbud mot all trafikk eller om annen regulering av trafikk på veg dersom forhold på vegen eller i dens omgivelser, arbeid på vegen eller vegens tilstand tilsier det. Slikt vedtak treffes for riksveg og fylkesveg av regionvegkontoret og for kommunal veg av kommunen.»
Diskusjonen går langt på vei om definisjonen av «midlertidig».
Ifølge Aftenposten har Justisdepartementet sagt at miljøfartsgrenser kun kan brukes «i de tilfeller hvor slike akuttsituasjoner er inntrådt, eller hvor det på bakgrunn av empiri kan legges til grunn at innføring vil forebygge at slike situasjoner inntrer i gitte tidsperioder.» I praksis betyr det at en mener at fartsgrensen bare kan settes ned når det faktisk er et reelt behov for det, ikke bare fordi det om vinteren genrelt er større problemer.
Ifølge Statens vegvesen er derimot dynamisk skilting av fartsgrenser noe en har flere motforestillinger til.
- Vi vurderer dette. Men å gjennomføre det er vanskelig av flere grunner. Én er at det blir veldig dyrt å skilte en hel strekning som Ring 3 på denne måten. En annen er, hvordan vil folk oppleve det at farten settes opp på dager med vanskelige kjøreforhold, sier Gry Larsen, overingeniør i trafikkseksjonen hos Vegvesenet, til Aftenposten.
Frem til det kommer en avklaring, vil fotoboksene fortsatt forbli avskrudd på vinteren, og politiet vil ikke gi fartsbøter før du passerer den «vanlige» fartsgrensen på stedet.
I hovedsak er det miljøfartsgrenser på E18 vest for Operatunnelen, Rv.4 nord for Sinsenkrysset og på Ring 3.