Populære «The Crown» er endelig tilbake

Dette må du vite om The Crown – sesong 5

Nye skuespillere har tatt over rollene nå som populære «The Crown» er tilbake med sesong 5 som blant annet tar for seg det høydramatiske 1990-tallet.

<b> THE CROWN:</b> Dronning Elizabeth hadde det vanskelig på 1990-tallet. Spesielt 1992 var ekstra hardt, og dronningen beskrev selv året som et annus horribilis. I den nye sesongen spilles dronningen av Imelda Staunton.
THE CROWN: Dronning Elizabeth hadde det vanskelig på 1990-tallet. Spesielt 1992 var ekstra hardt, og dronningen beskrev selv året som et annus horribilis. I den nye sesongen spilles dronningen av Imelda Staunton. Foto: Netflix
Publisert

Siden premieren i 2016 på første sesong i den populære serien «The Crown» har serien, som er en fiktiv versjon av historien til den britiske kongefamilien, blitt en av de aller mest populære seriene på Netflix.

Nylig ble den femte og nest siste sesongen sluppet, og den rangerer allerede som nr 1. på "Topp 10 serier" på Netflix.

Les også: Topp 10 filmer og TV-serier

Skuespillere i The Crown

Siden serien følger de kongelige over flere tiår, blir skuespillerne byttet ut i sesong 3 og sesong 5.

Nå er det altså et helt nytt stjernegalleri som skal gestalte rollene som nylig avdøde dronning Elizabeth, den ferske kongen prins Charles (73) og hans forhold både til avdøde prinsesse Diana og hans nye kone dronning Camilla (75).

<b>CHARLES OG DIANA:</b> Det ser ut som rene familieidyllen når Charles og Diana er på ferie med sønnene Harry og William i sesong 5, men paret er misfornøyde med ekteskapet og utro på hver sin kant. Fra venstre: Dominic West, Teddy Hawley som Harry, Elizabeth Debicki og Timothee Sambor som William.
CHARLES OG DIANA: Det ser ut som rene familieidyllen når Charles og Diana er på ferie med sønnene Harry og William i sesong 5, men paret er misfornøyde med ekteskapet og utro på hver sin kant. Fra venstre: Dominic West, Teddy Hawley som Harry, Elizabeth Debicki og Timothee Sambor som William. Foto: Netflix

1990-tallet ble et svært turbulent tiår i det britiske kongehuset, og spesielt 1992 har utmerket seg negativt for dronningen.

Her kan du se The Crown:

The Crown er en Netlix-serie som du kan se her.

Dette året kunne Elizabeth feire 40 år på tronen, men 1992 ble alt annet enn et jubelår. I en tale omtalte faktisk majesteten 1992 som et annus horribilis, som på latin betyr forferdelig år.

Uttalelsen baserte seg på flere hendelser. Blant annet opplevde hun en forferdelig storbrann på Windsor Castle, slottet hun var så glad i.

<b>                  OLIVIA WILLIAMS:</b> Olivia Williams spiller rollen som Camilla Parker Bowles, kvinnen som alltid har vært i livet til prins Charles og nå har endt opp som dronning av Storbritannia. Til høyre Dominic West som prins Charles.
OLIVIA WILLIAMS: Olivia Williams spiller rollen som Camilla Parker Bowles, kvinnen som alltid har vært i livet til prins Charles og nå har endt opp som dronning av Storbritannia. Til høyre Dominic West som prins Charles. Foto: Netflix

I tillegg gikk tre av hennes fire barn gjennom store nederlag i privatlivet. Etter å ha vært separert siden 1989 var skilsmissen et faktum for prinsesse Anne (72) og Mark Phillips (74) i 1992.

I mars samme år valgte prins Andrew (62) og Sarah Ferguson (63) å ta ut separasjon, og i desember kom samme nyhet om tronarvingen.

Prins Charles og Diana hadde også tatt ut separasjon etter 11 års ekteskap.

Les også: Prins William: – Å aldri skulle si ordet «mamma» igjen kan høres ut som en liten ting. Men for mange, meg inkludert, er det ikke bare et ord, det vekker vonde minner

Imelda Staunton (66)

I den femte og sjette sesongen, som kommer neste år, er det Imelda Staunton (66) som spiller rollen som den hardt prøvede dronning Elizabeth.

Skuespilleren har en lang karriere bak seg innen teater og film i Storbritannia.

Født: 9. januar 1956

Alder: 66 år

Fra: Storbritannia

Høyde: 1,52 m

Ektefelle: Jim Carter

Barn: Bessie Carter

Kjent fra: Blant annet «Harry Potter og Føniksordenen», «Shakespeare in Love» og «Maleficent»

Se mer

Hun vant en BAFTA-pris for beste hovedrolle for filmen «Vera Drakes hemmelighet», og hun ble nominert til Oscar for samme film.

Mange husker henne nok også fra «Harry Potter og Føniksordenen», «Shakespeare in Love» og de to «Maleficent»-filmene.

I en uttalelse har Imelda fortalt at hun føler seg beæret over å få være med i den populære Netflix-serien.

– Jeg har elsket å se på «The Crown» helt siden starten.

Les også: (+) Mammaen Elizabeth: Først da hun fikk to barn til, tok hun seg tid til å være mamma

<b>JOHNNY LEE MILLER:</b> I sesong 5 bytter Storbritannia statsminister fra Margaret Thatcher til John Major, som ledet landet fra 1990 til 1997. Jonny Lee Miller, kjent fra «Trainspotting» og «Elementary», spiller statsministeren.
JOHNNY LEE MILLER: I sesong 5 bytter Storbritannia statsminister fra Margaret Thatcher til John Major, som ledet landet fra 1990 til 1997. Jonny Lee Miller, kjent fra «Trainspotting» og «Elementary», spiller statsministeren. Foto: Netflix

Elizabeth Debicki (32)

I rollen som Diana finner vi Elizabeth Debicki (32). Den australske skuespilleren er blant annet kjent fra «Tenet», «The Night Manager», «The Great Gatsby» og «Roger Rabbit»-filmene.

Født: 24. august 1990

Alder: 32 år

Fra: Australia

Høyde: 1,91 m

Kjent fra: Blant annet «Tenet», «The Night Manager» og «The Great Gatsby»

Se mer

Hun synes det er stort å få muligheten til å spille Diana i de to siste sesongene.

– Prinsesse Dianas ånd, hennes ord og hennes handlinger lever i hjertene til så mange. Det er et sant privilegium og en ære å få bli med i denne mesterlige serien, som jeg har vært hektet på siden første episode, har hun tidligere fortalt.

Les også: Dronning Elizabeth og prinsesse Diana forsto hverandre aldri

<b>ELIZABETH DEBICKI:</b> Elizabeth Debicki spiller prinsesse Diana i sesong 5 og sesong 6. Likheten med den avdøde prinsessen er slående!
ELIZABETH DEBICKI: Elizabeth Debicki spiller prinsesse Diana i sesong 5 og sesong 6. Likheten med den avdøde prinsessen er slående! Foto: Netflix

Sesong 5 av «The Crown»

Dominic West (53) blir den nye prins Charles. For mange er han kjent fra TV-seriene «The Wire» og «The Affair» og filmer som «Chicago», «Tomb Raider» og «Mona Lisa Smile».

<b>      DOMINIC WEST:</b> Dominic West har fått rollen som prins Charles i de to siste sesongene av «The Crown». På starten av 1990-tallet sliter prinsen i ekteskapet med Diana og møter Camilla på si.
DOMINIC WEST: Dominic West har fått rollen som prins Charles i de to siste sesongene av «The Crown». På starten av 1990-tallet sliter prinsen i ekteskapet med Diana og møter Camilla på si. Foto: Netflix

Han blir ikke den eneste i West-familien som spiller i sesong 5 av «The Crown». Sønnen hans Senan West (14) debuterer nemlig i rollen som en litt eldre versjon av prins William (40) på 1990-tallet.

Jonathan Pryce (75) overtar rollen som prins Philip, som døde 99 år gammel i fjor.

Skuespilleren fra Wales har hatt roller i Hollywood-filmer som «Evita», James Bond-filmen «Tomorrow Never Dies» og «Pirates of the Caribbean». Mange kjenner ham nok også igjen fra TV-serien «Game of Thrones».

<b>JONATHAN PRYCE:</b> Jonathan Pryce overtar rollen som prins Philip. Natascha McElhone, kjent fra «Californication», spiller prinsens nære venninne Penny Knatchbull. Ektemannen hennes var i slekt med Philip, og Penny var en av de bare 30 sørgende som fikk komme i prins Philips begravelse i 2021.
JONATHAN PRYCE: Jonathan Pryce overtar rollen som prins Philip. Natascha McElhone, kjent fra «Californication», spiller prinsens nære venninne Penny Knatchbull. Ektemannen hennes var i slekt med Philip, og Penny var en av de bare 30 sørgende som fikk komme i prins Philips begravelse i 2021. Foto: Netflix

Her kan du se den nye sesongen av The Crown på Netflix.

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2022.

Les også