Mat

Dette fuglefosteret er en delikatesse i Asia

10 matretter du ikke finner i norske matbutikker.

DELIKATESSE: Balut er andefoster kokt i sitt eget skall.
DELIKATESSE: Balut er andefoster kokt i sitt eget skall. Foto: Marc F. Henning / Alamy (All Over Press)
Publisert

Arve Juritzen skapte en aldri så liten sosial medier-snakkis da han mandag formiddag delte et bilde av en innpakket, hel pattegris på sin Facebook-side.

«- Jeg har vært og handlet mat. I en helt vanlig frysedisk i en helt vanlig butikk lå dette!! Er det mulig!!?? Jeg blir vegetarianer!», skrev Juritzen.  Pattegrisen fikk raskt bein å gå på og har i skrivende stund blitt delt flere hundre ganger. I kommentarfeltet raser diskusjonen fra de som mener det er helt avskyelig med en hel grisunge i frysedisken til de som ikke forstår hvorfor noen i det hele tatt reagerer. «Hvor tror mennesker mat kommer fra, liksom?»

Men uansett hvilken side du er på av diskusjonen må du være enig om at pattegris kommer langt ned på listen «rare matretter verden over».

Ettersom vi tenkte du ikke ville orket et googlesøk, har Side3 tatt jobben for deg. Her er noe av det merkeligste du kan finne på utenlandske matbord.

Balut - over store deler av Asia

Om ikke Grandiosa eller taco frister på en fredagskveld, hva med den asiatiske delikatessen balut?

Balut serves over store deler av Asia og er et 15 dager gammelt andefoster som spises ut av skallet. Serveres varm og nytes med kald øl.

Foto: Marc F. Henning / Alamy (All Over Press)

Escamole - Mexico

Om du synes det er ubehagelig å få hår i suppen, er denne retten neppe noe for deg.

Larve - og maurgryten er en delikatesse i Mexico, spesielt i hovedstaden Mexico City. De krypende ingrediensene høstes inn fra agaveplanten, planten som også er basen for tequila. Gryteretten skal visstnok ha en smør - og nøtteaktig smak, mens konsistensen skal minne om cottage cheese.

Foto: Johnny Jones / Alamy (All Over Press)

Sannakji - Sør-Korea

I et balansert kosthold er det viktig med litt sjømat og vi tar derfor turen over til Sør-Korea for litt sannakji - levende blekksprut.

For dem med sterk mage og eventyrlyst kan vi fortelle at blekkspruten serveres rå enten hel eller kuttet opp i små biter, noe som betyr at den fortsatt spreller når den serveres. Som oftest er sannakji kun smaksatt med litt sesamolje eller sesamfrø, og er en populær barsnack.

Ettersom blekkspruten er fersk når den fortæres kan den være farlig for den som spiser. Tentaklene og sugekoppene er fortsatt aktive og kan sette seg fast i halsen dersom du ikke tygger ordentlig.

Egg kokt i urin fra jomfruer - Kina

Dersom du er glad i kokt egg kan denne kinesiske delikatessen være noe å teste ut.

I den kinesiske byen Dongyan er nemlig egg kokt i guttejomfuers urin en populær matrett. Eggene blir først badet i urinen, før de hardkokes til skallet sprekker. Etter skallet har løsnet, får eggene «godgjøre» seg i noen timer til i urinbadet før de selges.

Ifølge Reuters er ikke matretten lagd på dagen, da urinen helst skal være fra unge gutter ikke eldre enn ti år. Urin samles derfor inn på dunk fra forskjellige barneskoler i området. Mange kineserne mener eggene gir god helse og blant annet forebygger forkjølelse og gir deg energi.

Vi hadde foretrukket å være syk.

Jakpenis - Kina

Vi skal igjen til det kulinariske landet Kina.

Foruten egg kokt i urin, kan vi også fortelle at en restaurant i Beijing har spesialisert seg på matretter basert på mannlige dyrs kjønnsorganer.

Hundepenis, slangepenis, oksepenis og eselpenis er bare noen av rettene du kan få servert hos Guo Li Zhuang. Mest kjent er de kanskje for deres tilbereding av jakpenis, som skal være en signaturrett.

Guo Li Zhuang tilbyr ikke bare penisretter, men også andre spesialiteter som kokt hjorteansikt, sauefoster i hvitløksaus og påfugl klør.

Tunfisk-øye - Japan/Kina

Over havet fra fastlandet tilbyr de deg ikke bare store mengder rå fisk og ris, men også en av havets ukjente delikatesser - tunfisk-øye.

I Japan serveres det visstnok på flere måter, både kokt og stekt. Om du lurer på hvordan hvitøyet smaker, kan du lese dette blogginnlegget.

Fritert kalvehjerne sandwich - USA

Det er ikke bare hamburger og store biffer amerikanerne kan godt. Også fritert kalvehjerne sandwich er en populær rett en håndfull steder over junaiten.

Retten skal ha vært meget populær på slutten av 1800-tallet, men har de siste årene falt ut av menyen mange steder. Kugalskap-frykten var heller ingen god talsperson for matretten og amerikansk lov forbyr å servere hjerne fra kalv som er eldre enn 30 måneder. Dersom det dog skulle friste, kan Wikipedia opplyse om at noen restauranter i Ohio og Indiana fortsatt serverer retten, da med hjerne av andre dyr.

Foto: (Wikimedia Commons)

Stekt edderkopp - Kambodsja

Rykte skal ha det til at matretten stekt edderkopp av arten Tarantella, skal ha oppstått under matmangelen som herjet Kambodsja under det brutale Røde Khmers styre på 50-tallet.

Etter regimets fall på slutten av 70-tallet hadde retten fått grep i landet og serveres den dag i dag, ofte som snack fra gatevogner.

Foto: (Wikimedia Commons)

Stekte insekter er barsnacks over store deler av Asia. I Thailand er det ikke uvanlig å få servert stekte gresshopper og maur til ølen, i stedet for nøtter eller potetgull.

Hákarl - Island

Vi skal kanskje ikke le så mye av utenlandsk mat. Vi spiser en god del rare ting her til lands også. Lutefisk, smalahove og rakfisk er ikke akkurat hverdagskost for noen, men på Island tar de tradisjonen med råtten mat et skritt lenger.

Hákarl er nemlig råtten hai og ansett som en delikatesse på Sagaøya. Haien som brukes er av arten håkjerring og kjøttet er i utgangspunktet giftig, men gjennom flere måneder med lagring (graving) av haikjøttet blir det spiselig.

Matretten skal visstnok være svært illeluktende og mange førstegangsspisere brekker ufrivillig på grunn av den sterke lukten. En sterk akevitt anbefales å ha ved siden av.

Foto: (Wikimedia Commons)

Prærie østers/ Rocky Mountain Østers - USA/Canada

«Eksisterer det østers på prærien» spør du deg selv kanskje nå. Svaret er «nei, det gjør det ikke». «Østersene» er bare et navn man har rotet frem for å få oksetestikler til å høres mer fristende ut.

Blant cowboyer er det nemlig vanlig å kastrere unge okser og testiklene er ikke noe man kan kaste. Testiklene blir ofte «skrellet» før de paneres i mel og krydder, før de friteres.

Foto: (Wikimedia Commons)

En restaurant i Calgary har spesialisert seg på retten og serverer den i mange forskjellige varianter. De arrangerer også en årlig Testikkelfestival til ære for matretten.

(Kilder: Wikipedia, Readersdigest, List25, Viralnova, Huffington Post, Reuters, Wonderlist)

Denne saken ble første gang publisert 16/10 2014.

Les også