- Dette er det verste jeg har sett i hele mitt liv

Askøy Jeger- og Fiskerforening manet til kamp mot rømt oppdrettsfisk søndag. Over hele øyen hjalp folk til med å fiske opp det de kaller for «boss».

Foto: Magne Turøy (BA)
Publisert

Etter at stormen «Nina» herjet har store mengder oppdrettsfisk rømt fra anlegg i fjordene rundt Bergen.

Fisken som har rømt dukker opp over alt.

– For det meste er det det regnbueørret. En art som er svartelistet i Norge. Dette er arter som i svært høy grad kan true naturmangfoldet, sier Regine Emilie Mathisen fra Askøy Jeger- og Fiskeforening til Bergensavisen (BA).

Minst 120.000 fisk har rømt, ifølge Fiskeridirektoratet, som er i full gang med å kartlegge hvordan dette kunne skje.

– Dette er en dyster start på året, sier fiskeridirektør Liv Holmefjord.

Prøvde å ta så mange som mulig

– For oss er dette boss. Se her, halen er helt deformert og finnene er råtne, sier Regine Emilie Mathisen mens hun holder opp en av fiskene som er blitt fanget.

Hun er primus motor bak søndagens mobilisering, hvor folk over hele Askøy ble oppfordret til å fiske opp så mye rømt oppdrettsfisk som mulig.

Allerede har folk holdt på i flere uker.

Basen for arrangementet ble satt opp på Solneset.

– Det er flere ulemper med rømt oppdrettsfisk. Noen av fisken vi har fanget er gyteklar. De skal være sterile, men de vil fortsatt svømme opp i elvene og rote til eggene som villfisk har lagt, sier Mathisen.

Blodig fisk

Mange hadde møtt opp, og stadig flere kom til etterhvert med kasser fulle av fisk. Det ble også dratt garn for å fange fisken.

Se video i toppen av saken.

En av dem var sportsfisker John Kristian Skagen.

– Nå har jeg fisket her siden 1965. I fjordene mellom Ask, Salhus, Frekhaug og innover Osterfjorden. På grunn av lakselusen har det blitt mindre sjøørrett, sier sportsfiskeren.

– Men dette er det verste jeg har sett i hele mitt liv. Det er til å grine av, sier John Kristian Skage opprørt, i det han ankommer basen med fisk han har fanget.

På ryggen har regnbueørreten åpne sår.

Foto: Magne Turøy (BA)

– En miljøkatastrofe

Noen hadde også tatt med seg barna.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Fisken har så mye bakterier og sykdommer. Den har fått for mye medisin, sier Julian Engen (11).

Frustrasjonen var til å ta og føle på ved basen søndag ettermiddag.

Kenneth Bruvik fra Jeger- og fiskeforeningen i Fjell og Øygarden, var så sint at han nesten ikke klarte å snakke.

– Dette er en vanvittig miljøkatastrofe. Hadde dette vært olje, så hadde alt som kan krype og gå av statlige funksjoner vært ute for å stoppe spredningen. Nå gjøres det altfor lite, sier Bruvik.

– Jeg kjenner at jeg blir dårlig av det. Jeg blir rett og slett kvalm når jeg ser hvor lite samfunnet har reagerer på dette, sier Kenneth Bruvik opprørt.

Han forteller at han har sett fortvilelse i øynene på voksne og barn som plutselig har dratt en oppdrettsfisk opp av vannet.

– Hvilke endringer mener du må til?

– Nå må man få oppdretten på land, og i lukket anlegg. Dette går ikke. Vi kan ikke holde på på denne måten her. Det er langt fra holdbart, sier Kenneth Bruvik.

Foto: Magne Turøy (BA)

Vil ikke spise fisken

Bare i helgen har folk på Askøy klart å fange over 200 fisker. Villfisken har forduftet.

– Oppdrettsfisken skal leveres tilbake til mottaket. Vi får 50 kroner per fisk, og pengene skal gå til å utbedre bekkene i området, sier Regine Emilie Mathisen.

– Så den skal altså ikke spises?

– Nei, fisken som er her nå kommer vi ikke til å spise. Den er behandlet med ulike stoffer og på ulike måter. Vi aner ikke hvordan eller med hva. Hvor lenge den har vært i sjøen vet vi heller ikke, sier Mathisen.

Mattilsynet sier imidlertid at regnbueørreten som er blitt medisinert, kan spises.

I en pressemelding skriver de at «Det er fordi medisinrestene raskt blir skilt ut fra fiskekjøttet og fordi mennesker tåler de små mengdene av legemidler som er gitt til fisk.»

Alv Arne Lyse fra Norges Jeger- og Fiskerforbund sentralt var også på plass denne søndagen.

– Skalaen på det som har skjedd er unik i norsk sammenheng. At så mange fisk har rømt etter en enkelt storm er dessverre en trist norgesrekord, sier Alv Arne Lyse.

Les flere saker hos BA.no

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Denne saken ble første gang publisert 25/01 2015.

Les også