Dette bestialske drapet har påvirket nesten alle filmer du har sett

Grigorij Rasputin påvirker fortsatt verden, selv 100 år etter sin død.

MYSTISK: Grigorij Rasputin var bondesønnen som skulle ha mystiske krefter. Han klarte å få innpass og makt i tsar-familien i Russland på 1900-tallet. Det var det ikke alle som likte, spesielt ikke siden Rasputin var kjent for å være glad i børst og det motsatte kjønn.
Publisert

Du har helt sikkert sett det, men aldri tenkt på hvorfor den er til stede i nesten hver eneste film du ser.

Tekstplakaten som ofte dukker opp i løpet av rulleteksten opplyser seeren om at alt de ser utfolde seg på skjermen kun er en oppfinnelse av fiksjon, og alle likheter med virkeligheten er kun en tilfeldighet.

De fleste skjønner at grunnen til denne opplysningen skyldes filmselskapers store mareritt om å bli saksøkt over rettigheter og ærekrenking, men hvor stammer det fra?

Grunnen skyldes ingen andre enn den myteomspennende russiske munken Grigorij Rasputin, skriver Indy100.

KJENT TEKST: Denne teksten er vanlig i alle filmer - enten de finner handling i verdensrommet eller på jorden. Opphavet til tekstplakaten skyldes attentatet på en russisk bondesønn, bedre kjent som Rasputin.

Brutalt drept

Rasputin var den promiskuøse munken som på begynnelsen av 1900-tallet fikk innpass og mye makt hos tsarfamilien i Russland. Denne innflytelsen var ikke godt likt av alle deler av familien, og i 1916 ble munken brutalt drept av hans fiender. Historien skal ha det til at attentatmennene servert han drikke og mat som inneholdt giften cyanid, men da dette ikke hadde den ønskede effekten skjøt de Rasputin gjentatte ganger. Liket dumpet de i en elv.

I etterkant har mytene og historiene om hvordan den sexgale Rasputin klarte å komme seg inn i aristokratverden til datidens Russland fascinert en hel verden. Utallige bøker og filmer er laget om munken, og det er nettopp én film som er opphavet til Hollywoods forsikring om å ikke bli saksøkt.

BRUTALT ATTENTAT: Rasputin skal ha blitt forgiftet, skutt, banket opp og drept, før liket ble dumpet i en elv på vinteren i St. Petersburg.

For i 1932 lanserte filmstudioet MGM filmen «Rasputin and the Empress». Filmen ble en suksess, men var ikke uten kontroverser. I filmen er ekteparet prins Paul Chegodieff og prinsesse Natasha viktige deler av plottet. I en scene i filmen blir prinsessen voldtatt av Rasputin. Akkurat denne scenen skulle føre til trøbbel. Ekteparet skal ha vært basert på den ekte prins Felix Yusopov og prinsesse Irina Yusopov. Felix skal også ha vært sterkt involvert i attentatet på Rasputin, noe han også senere skrøt av i sin selvbiografi.

ÆREKRENKET: Prins Felix og kona Irina Yusupov saksøkte MGM etter en film med karakterer basert på dem kom ut i 1932.

Søksmål

Voldtekstscenen ble dog for mye å svelge for ekteparet, som saksøkte filmselskapet for ærekrenking og for å bryte privatlivets fred. Å endre deres navn i filmen var ikke nok, mente de. Etter at juryen hadde sett filmen to ganger, ble de enige om at ekteparet hadde rett. Irina ble tilkjent 25.000 pund i erstatning fra High Court i London i 1934. De fikk også 125.000 dollar ekstra fra MGM, etter partene inngikk forlik i det amerikanske rettsystemet. Filmstudioet tapte enda mer penger på filmen da de ble tvunget til å trekke «Rasputin and the Empress» tilbake fra kinoer, samt destruere alle kopier som inneholdt den famøse voldtektsscenen.

I håp om å forsikre seg mot lignende søksmål i fremtiden, begynte filmselskaper å putte det i de aller fleste filmer. Selv Mel Gibsons «Passion of the Christ» skal inneholde denne tekstplakaten.