Dette avgjør hvor ungdom drar på ferie

Og de fleste foreldre synes det er greit å la dem reise alene.

Foto: Thinkstock
Publisert

(SIDE2:) Å reise til syden er forbundet med sol, strandliv, restaurantbesøk og uteliv. Og ikke minst, billig alkohol.

Forsikringsselskapet Europeiske, som har den klart største andelen av sydenferie-markedet innen reiseforsikring, har nylig utført en undersøkelse av nordmenns syn på alkohol og festing på ferie.

Alkohol og diskoteker avgjør
Undersøkelsen viser at nettopp billig alkohol for mange er en avgjørende faktor for valg av feriedestinasjon.

Hver fjerde nordmann under 30 vektlegger billig alkohol når de velger ferie.

Nesten like mange sier tilgang på diskoteker og mulighet for å feste er viktig når de velger hvor de vil feriere.

Foto: Thinkstock

Sender barna på partyferie
Undersøkelsen så også på hva foreldre, som selv har vært mye på reise, synes om å sende egne barn til Syden. Flertallet av foreldrene mener barna kan reise alene når de er myndige. Samtidig mener hver sjuende forelder at barna kan reise kun med jevnaldrende før de har fylt 18 år. Dette på tross av at de vet at alkohol og festing vil bli en sentral del av ferien.

Foto: Privat

- Har ikke noe de skulle sagt
Side2 skrev tidligere denne uken om de to bloggerne Sophie Elise Isachsen og Therese Charlotte Margrethe Nielsen, eller TCMN, som promoterer partykonseptet Life is a beachparty. Begge har nylig fylt 18 år, og skal tilsammen feste i tre uker på Ios og i Aypa Napa. Therese spurte ikke foreldrene om lov til å reise.

- Nå som jeg er 18, så har de i bunn og grunn ikke så mye de skulle sagt som kunne hatt innvirkning på min beslutning, sier hun, men forteller at moren komme til å være bekymret.

- Hun har selv vært i Aiya Napa, og vet hva slags ville tilstander det er der nede. Men hun sa at det var verdt opplevelsen og hun ikke angrer på at hun reiste med sine venninner dit, forteller Therese.

«De voksne» drikker også
Resultatene fra Europeiskes undersøkelse viser at nordmenn i alle aldre har et avslappet forhold til alkohol. Nesten alle oppfatter det som vanlig at personer i deres livssituasjon drikker daglig på ferien.

Fire av fem drikker mer enn det ene glasset til middag. I løpet av et typisk feriedøgn drikker de minst to til tre øl, eller en halv flaske vin.

Undersøkelsen tar utgangspunkt i et representativt utvalg nordmenn mellom 16 og 67 år som har vært på ferie utenfor Skandinavia det siste året.

LES OGSÅ:

Denne saken ble første gang publisert 30/04 2013.

Les også