Det nye ølet du bør smake
Entusiaster lanserte egen produktkatalog.

Det ble luktet, smattet og smakt da entusiastene bak det nystartede ølimportfirmaet med det klingende navnet Beer Enthusiast i forrige uke inviterte ølkjennere og presse til lanseringsfest for sin første produktkatalog.
Entusiastene Jørn Idar Kvig og Amund Arnesen forteller at de har trålet land og strand rundt etter nye, spennende produsenter og produkter, og har i tillegg overtatt ansvar for distribusjonen av produsenter som allerede er representert i Norge, deriblant Midtfyns Bryghus, Kinn Bryggeri, Sierra Nevada og St Austell.
Den nye produktkatalogen til ølentusiastene inneholder imidlertid også rundt 20 ølnyheter fra blant annet Tyskland, Tsjekkia og ikke minst Italia. Filosofien til det nystartede selskapet er å hente hjem til Norge øl fra hovedsakelig små, privateide bryggerier.

En smak av chili
Midtfyns bryghus i danske Brobyværk lanserte sitt første øl for sju år siden, og har siden utviklet et bredt sortiment av øl som apellerere til ulike smaker. Blant øltypene som er tilgjengelig i Norge, er ølet som ble «årets danske ølnyhet 2009», Midtfyns Chili Triple – et mellomgyllent øl med masse smak og distint sting av chili i ettersmaken, som blant annet passer til skalldyr og tapas.
Det danske bryghuset leverer (tro det eller ei) også øl med smak av snus. Under lanseringen var det mulig å få smake det opprinnelige Midtfyns Rough Snuff – ølet som var tilsatt snus, men som nå er forbudt å lage.
Danske snusøl
Rough Snuff II er den lovlige versjonen, hvor ferdigprodusert snus er erstattet av krydderne som skal til for å reproduserer smaken. Mens originalen kanskje kan føles som litt stram av ikke-snuserne, er oppfølgeren fortsatt et kraftig og mørkt øl med en styrke på hele 9,5 volumprosent, men med en smak som oppleves som noe rundere enn forløperen.
Baladin er en nykommer på det norske markedet, og lanserer tre øl: Isaac, Nora og Super. Disse ølene er laget for mat, og er lukket med vinkork. Isaac lukter, frisk og rent, smaker av krydder og sitrus, med en søtlig ettersmak, mens Nora er brygget på en urgammel egyptisk hvetesort, som trekker linjene tilbake til ølets opprinnelse. Isaach funker som aperitiff eller til fiske- eller grønnsaksretter, mens Nora anbefales til ost og krydrete retter.
Baladin Super er den mørke storebroren til de to foregående, et øl med kompleks smak av lett røstet malt, tropisk frukt, marsipan og banan – med ettersmak av mandel og tørket frukt. Anbefales til lagrede oster eller kjøttretter, men vi tror den fungerer like godt helt på egen hånd.

Modnet lagringsøl
Fra Italia kommer også tre øl fra det lille håndverksbryggeriet Birra Pasturana, drevet av fem entusiaster som med salget til Norge for første gang selger sine produkter utenfor Italia. Alle tre øltypene er friske og gode og lettdrikkelige, og passer til pastaretter, eventuelt med fisk eller lyst kjøtt – eller uten følge. Disse ølene finnes naturlig nok i begrenset antall.
For samlerne nevnes det også at Beer Enthusiast-katalogen inneholder årgangene 2009, 2010 og 2011 av Vintage Ale fra den britiske produsenten Fullers. 2009-årgangen beviser at øl slett ikke trenger bli dårlig selv om det lagres.
Disse flaskene kan ifølge produsenten lagres i opptil ti-tolv år, og vil på grunn av restgjær i flaskene modnes langsomt, på samme måte som god vin eller whisky.
Personlige favoritter:
- Baladin Super – et øl med kompleks smak av lett røstet malt, marspian og tropisk frukt – med ettersmak av mandel og tørket frukt.
- Birra Pasturana Filo Forte – et fyldig og balansert øl med god maltsmak.
- Fullers Vintage 2009 – mørk gyllen farge og fortsatt masse sødme i smaken til tross for at ølet ble tappet for tre år siden. Kan lagres videre.
Og selvsagt St Austell Smugglers Grand Cru, årgangsølet som kommer i så begrensede opplag at bare tolv flasker fant veien til Norge. Fantastisk smaksopplevelse av ølet som er hele 11,5 prosent, og som har vært lagret på brukte eikefat før det ble tappet på champagneflasker.