- Det kunne blitt den sikre død

12. juli 1947 var to av mannskapet på Kon-Tiki farlig nær en svært ubehagelig slutt.

Publisert

I samarbeid med Kon-Tiki-museet har Side3 i en stor artikkelserie fortalt noen av de mest fascinerende og spennende historiene fra den berømte ekspedisjonen i 1947.

Som det første mediet i verden, publiserer Side3 samtidig deler av Thor Heyerdals dagbok fra ferden over Stillehavet, en bok Heyerdahl ga klar beskjed om ikke var noe for offentligheten.

Kon-Tiki var en ubetinget suksess, men månedsvis på havet i en balsaflåte var naturligvis ikke fri for farer eller dramatiske hendelser. 12. juli skulle bli en slik dag.

Dette skriver Thor Heyerdahl i loggboken:

12. juli 1947 kl. 10.00Torstein fishes medium dolphin with bamboo rod and line and pulls fish up on deck. Somehow fish jumps off raft again with rod and line and disappears.Torstein and Erik put dingy on sea and paddle astern to fetch rod which ones in a while dive into sea then comes up as dolphin jumps into sir. About 150 yards astern they pick up rod and pull in fish which is stone dead when taken into dingy.Then they start paddling after us both using paddle, as line dingy was left onboard Kon-Tiki.We stood by on raft on turn side to or take sails down as we noticed they had hard time pickup with us. They were quite tired when they reached us, and stated that with harder wind or greater distance Kon-Tiki would run away from rubber dingy without any possibility for catching up by means of oars or paddles only, our speed about average.

Livsfarlig

Tonen i Thors beskrivelse er hverdagslig, men Halfdan Tangen ved Kon-Tiki-museet er ikke i tvil om at situasjonen var farlig for de to mennene i gummibåten.

- Heyerdahl var nøktern i sin dokumentasjon. Dette var nok langt mer dramatisk enn han forestiller oss i dagboken. Havstrømmene var sterke, og med litt vind ville de ikke klart å ta igjen flåten. Og det kunne blitt den sikre død, sier han.

- Hadde de ingen muligheter til å manøvrere flåten?

- De hadde såkalte senterbord på et par meter som stakk ned i vannet foran og bak på flåten for å stabilsere ferden gjennom vannet. De kunne faktisk ha manøvrert med disse bordene sammen med seilet, men det var en teknikk de ikke hadde lært seg ennå.

- Det fant Heyerdal ut på en senere ekspedisjon til Galápagosøyene i 1955-1956. Da testet han det ut i mindre målestokk, forklarer Tangen.

Ingen tilfeldige bilder

Det er lett å tenke at gummibåtene var med på ekspedisjonen som redningsbåter, men det var de ikke. Tangen forklarer at båtene var med for en ganske annen grunn.

- Gummibåtene var ikke redningsbåter, de ville raskt ha sultet ihjel i båten om flåten hadde gått ned. De hadde en ambisjon om å filme og ta bilder av flåten på havet, og til det måtte de ha båter for å få flåten litt på avstand, forklarer Tangen.

En historie et par dager tidligere viser at Heyerdahl var ganske bevisst måten han ønsket å fremstille ekspedisjonen på.

Knut Haugland og Thor Heyerdahl har rodd litt bort fra flåten for å ta bilder av Kon-Tiki. Før de setter seg i båten, beordrer Heyerdal Erik Hesselberg opp i masta.

- Thor brukte bevisst Erik Hesselberg, som var den høyeste av mennene, i masta for at flåten skulle se så liten og ynkelig ut som mulig, forteller Tangen. Han har fått historien fortalt av Haugland selv.

Haugland forklarte at mens de var ute i båten, begynte det å blåse opp og Haugland ville ro tilbake for at ikke avstanden mellom flåten og gummibåten skulle bli for stor. Heyerdahl var imidlertid ikke fornøyd med bildene, og ville vente litt til. Han ville ha en bølge mellom båten og flåten.

Skriver på engelsk

Thor Heyerdahl skrev sine notater på engelsk, og det er ikke uten grunn. I den kommende, norske storfilmen «Kon-Tiki» blir Heyerdahl skildret som person som ikke tviler på at ferden vil bli en suksess, men i virkeligheten levde tvilen i ham. Det skal også være en årsakene til at loggboken ble ført på engelsk.

- Heyerdahl var ikke helt overbevist om at de ville komme fram. Og dersom de ikke klarte det, og noen fant boken, så trodde han ikke at de ville forstå norsk. Derfor skrev han på engelsk, forklarer Tangen.

Les mer om Kon-Tiki og ferdene til Thor Heyerdahl på www.kon-tiki.no. På museet i Oslo kan du se den originale «Kon-Tiki»-filmen hver dag klokken 12.00.