Anne B. Ragde OM «Forræder»

– Det kokte virkelig over

Anne B. Ragde har litt av en fantasi, men under innspillingen av «Forræder» kokte det helt over.

<b>ANNE B. RAGDE:</b> I motsetning til de fleste andre spillerne i «Forræder» synes ikke forfatteren Anne B. Ragde det var vanskelig å ikke kunne stole på de andre deltagerne.
ANNE B. RAGDE: I motsetning til de fleste andre spillerne i «Forræder» synes ikke forfatteren Anne B. Ragde det var vanskelig å ikke kunne stole på de andre deltagerne. Foto: Jørn Grønlund
Sist oppdatert

Det måtte et mystisk herskapshus og et psykologisk spill til for å lokke den travle forfatteren Anne B. Ragde (64) fra skrivebordet i Trondheim og inn i en realityverden med forrædere og lojale spillere. Under innspillingen fikk Anne bruk for sin livlige fantasi.

– Dette var et uvanlig og spennende konsept. Jeg har fantasien i orden, men her kokte den virkelig over. Det er alltid spennende å være inne i hodet mitt, sier en smilende Anne til Her og Nå.

Les også: Dette er deltakerne i «For­ræ­der 2022»

Deltaker i «Forræder»

Født: 3. desember 1957

Alder: 64 år

Fra: Trondheim

Yrke: Forfatter

Barn: Jo B. Ragde

Se mer

Forfatteren liker seg i rollen som observatør. Hun forteller at hun kan gå inn i et rom med mennesker, se hvem som har et forhold til hvem og vite hva slags personlighet de forskjellige har.

I «Forræder» slår hun høylytt fast hvem hun mener er forræder, men konstaterer nå i ettertid at intuisjonen ikke alltid var så treffsikker som hun trodde.

– Jeg kan virke veldig overbevisende, men det blir ikke alltid rett. I «Forræder» traff jeg ikke helt, erkjenner Anne og ler godt.

<b>«FORRÆDER»: </b>Anne og spillerne på vei inn i salen hvor de stemmer ut spillerne de tror er en forræder. Her sammen med Jørn Lier Horst (t.v.) og Kristin Gjelsvik (t.h).
«FORRÆDER»: Anne og spillerne på vei inn i salen hvor de stemmer ut spillerne de tror er en forræder. Her sammen med Jørn Lier Horst (t.v.) og Kristin Gjelsvik (t.h). Foto: TV 2

Flere av deltagerne syntes det var vanskelig å leve i et univers hvor man ikke kunne stole på sin medspillere. Mange følte seg helt alene, og enkelte av deltagerne fikk seg til og med en psykisk knekk.

Selv om Anne brukte mye tid på å spekulere i hvem som var forrædere, synes hun ikke det var vanskelig å ikke kunne stole på folk.

– Det gikk helt fint for meg. Jeg var forberedt på det og jeg er vant til å være mye alene. Det føltes ikke vanskelig å mistro alle. Jeg var innstilt på at alle løy om alt og til alle. Jeg hadde faktisk én jeg kunne stole på, men jeg sier ikke hvem, sier Anne med et lurt smil før hun setter kursen mot hjembyen Trondheim.

<b>FRISK: </b>For tre år siden ble Anne rammet av et alvorlig hjerneslag, i dag er hun heldigvis helt frisk. – Den eneste endringen jeg har gjort er å slutte å røyke, forteller Anne. Her er hun sammen med sin forfattervenninne Unni Lindell under Aschehougs hagefest.
FRISK: For tre år siden ble Anne rammet av et alvorlig hjerneslag, i dag er hun heldigvis helt frisk. – Den eneste endringen jeg har gjort er å slutte å røyke, forteller Anne. Her er hun sammen med sin forfattervenninne Unni Lindell under Aschehougs hagefest. Foto: Morten Bendiksen

Her har hun bosatt seg ved Nidelven midt i Trondheim sentrum.

Les også: (+) Jeg gledet meg til å bli farmor, men mormor tok fullstendig styringen

Farmors livlige fantasi

Forræder sendes på TV 2 på fredager kl. 20.00.

Programmet kan også ses på TV 2 Play.

Se mer

Når Anne ikke skriver, tilbringer hun mye tid med barnebarna, Solvej (snart 4) og Sverre (9). Som medspillerne i «Forræder» setter også Solvej og Sverre pris på farmors livlige fantasi.

– Jeg leser mye for dem – både egne bøker og andre barnebøker. Det synes de er strålende. Solvej har ikke skjønt at det er jeg som har skrevet dem, men Sverre har forstått det.

– Når vi går tur og folk kommer bort og vil ha selfie med meg, sier han stolt, «Det er farmoren min». Mens Solvej skjønner ikke noen ting og spør, «farmor, kæm va det?», forteller Anne og ler.

<b>FARMOR:</b> Anne elsker å være farmor, hvor hun bare kan fokusere på å gjøre morsomme ting med barnebarna.
FARMOR: Anne elsker å være farmor, hvor hun bare kan fokusere på å gjøre morsomme ting med barnebarna. Foto: VG

Barnebarna bor på landsbygda utenfor Trondheim. Ikke sjelden kommer de på helgebesøk til farmor. Da rydder hun kalenderen, og det eneste som gjelder den helgen er Solvej og Sverre.

– Vi går tur i byen og er med på alt mulig gøy. Vi går på kino, lekeplasser, spiser på restaurant og er på Britannia Hotel, forteller Anne.

– Hvordan er det å være farmor versus det å være mamma?

– Det er mye bedre å være farmor enn mamma – da har man ikke noe stress. Når Solvej og Sverre kommer, skal det ikke være noe annet, da skal alt dreie seg om dem. Vi fokuserer utelukkende på å ha det gøy. Sånn er det ikke for foreldre!

Denne saken ble første gang publisert 06/10 2022, og sist oppdatert 07/10 2022.

Les også