- Det hjelper med alkohol

Kan man bli venn med sin verste fiende? Det spørsmålet besvares i «Into the White».

Publisert

Petter Næss’ nye film «Into the White» er klar for norske kinoer. Vi møtte regissøren selv og fem av skuespillerne i filmen.

Virkelig hendelse
- Filmen er basert på en sann hendelse, men det er mye dikting. Det er sant at flyene ble skutt ned og at de måtte overleve på hytta sammen. Da de møttes utenfor hytta, tonet de veldig ned at de hadde skutt på hverandre. De hadde en hyggelig tone, sier Næss.

«Into the White» handler om tre tyske og tre britiske soldater under andre verdenskrig. Flyene deres styrter i de norske fjellene, og begge parter søker ly i en øde jakthytte. Her innser de at hvis de skal overleve, er de nødt til å samarbeide med sin verste fiende.

Næss forteller at det er sant at soldatene ble venner.

- I virkeligheten var det godt vær, og hytta lå like ved et forlatt høyfjellshotell. Engelskmennene dro dit og hentet mat, før de dro tilbake til tyskerne. I hytta delte de på alt. Tyskerne hadde sigaretter, mens engelskmennene hadde kjeks, som de delte, sier han.

- De måtte overleve
Lachlan Nieboer - kjent fra blant annet «Downton Abbey» - spiller den britiske kapteinen Charles P. Davenport. Han har forståelse for at soldatene ble venner.

- Det var et enkelt valg: De måtte overleve, og de måtte de gjøre det i samme rom. Vennskapet kom etter hvert, i begynnelsen følte de seg truet av hverandre. De måtte gjennom noen prøvelser for å bli venner. Men det hjelper med alkohol, ler han.

Ikke svart-hvitt
Tyske Florian Lukas og David Kross spiller henholdsvis løytnant Horst Schopis og korporal Josef Schwarz. Førstnevnte er best kjent fra filmen «Good Bye Lenin!», mens Kross blant annet har spilt mot Kate Winslet i «The Reader» og i Steven Spielbergs «War Horse». De er vant til å se tyske soldater som skurkene i krigsfilmer, men her fremstilles de annerledes.

- Det er interessant at det ikke er så svart-hvitt som mange krigsfilmer er. De gjorde bare jobben sin, sier Kross.

Lukas er enig:

- De er proffe soldater på feil side - men det visste de ikke da. De vises som mennesker som vil overleve. De er ikke monstre, de er mennesker. De har de samme problemene som meg, sier han.

- Som en ny planet
Filmen er full av scener med mye vind og snø - og det kalde været er ikke noe filmtriks. Rupert Grint, best kjent som Ronny i «Harry Potter»-filmene, spiller britiske menig Robert Smith. Han forteller at det ikke bare var moro i snøværet.

- Det var som å komme på en ny planet, et tøft miljø. Det var vanskelig - vi kunne ikke høre hva de andre sa og du kunne nesten ikke høre deg selv, sier han.

Men heldigvis ble de ikke så kalde:

- Vi hadde så varme klær at vi egentlig bare kunne legge oss rett ned i snøen, sier Stig Henrik Hoff, som spiller tyske sersjant Wolfgang Strunk.

- Klærne var originale, og de var veldig varme. Det var ikke noe varme i flyene, så flyklærne måtte holde på varmen, for det ble fryktelig kaldt om bord, sier Lukas.

Tidlig start på dagen
Skuespillerne husker faktisk tilbake på utendørsscenene som de beste under innspillingen. Disse scenene ble spilt inn i Norge, mens innendørsscenene ble spilt inn i Sverige.

- Det var slitsomt å spille scenene ute, men det var mye morsommere enn innendørsscenene. Da var vi lukket inne i et lite rom i tre uker. Det var utfordrende, sier Lukas.

Kross savnet fjellet da de var i Sverige.

- Alle tenkte hele tiden på da vi var i Norge, ler han.

- Og vi måtte begynne å jobbe klokka seks om morgenen! På et tidspunkt måtte vi danse klokka sju! Det er helt ufattelig, sier Lukas.

- Men vi gjorde det faktisk, ler Hoff.