- Det hinsidige minner om Fredrikstad
Kanskje du burde sjekke ut en bok eller to i høst?

(SIDE2): - For de som vil vite hvordan det hinsidige er - og jeg vil ikke si for mye, dette er en krimbok, der jeg serverer min løsning som er en av flere mulige - men det hinsidige ligner mye på Fredrikstad.
Forfatter Ivo de Figueiredo har tidligere skrevet biografi om Henrik Ibsen - denne gang har han lett i blant annet statsarkivet og skrevet den historiske boken «Mysteriet Ingeborg Køber». Hun var datter av byfogden på Hankø, og tilhørte en familie på seks: - mor, far, to levende og to døde barn:
Boken omhandler rettsprosessen som fulgte etter at byfogden druknet da han var på en spasertur med datteren i 1934, hvis død Ingeborg hadde forutsett et halvt år tidligere og ble mistenkt for å ha begått. Men det er også fortellingen om hvordan familien på seks holder sammen, gjennom Ingeborgs kommunikasjon med de to døde barna.
De store
De store forlagenes høstlansering møtes alltid med spenning, og årets Aschehougs liste inneholder et vidt spekter sjangere.
Ikke unaturlig er det stor spenning knyttet til de skjønnlitterære romanene, og ikke uventet fikk krimmen og Unni Lindell plass, med sin åttende bok i serien om politietterforsker Cato Isaksen, «Sukkerdøden».
Også Tom Egeland, som allerede er ute med den kritikerroste romanen «Fedrenes løgner», var til stede under lanseringen, og er ventet å bli en av høstens store leseopplevelser.
- Gud og hvermann skriver krim, så jeg ville forsøke noe annet. «Fedrenes løgner» brant jeg etter å skrive, så i stedet for å safe og skrive en ny krim, skrev jeg den.
Egeland beskriver boksen som en slektskrønike, «uten sammenligning med de 500 sider store russiske romanene», men en fortelling om fargerike personligheter - og som ikke nødvendigvis er så troverdig.
- Hvorfor skal en roman være troverdig? Jeg er ikke kjent for å skrive sosialrealistiske kammerspill, og det er ikke dette heller, sier Egeland, som forsikrer at han ikke har lagt krimromanen på hylla - han har allerede begynt på research til en ny bok om Bjarne Beltø.
Konflikter og beretninger
Men også de mer dokumentariske bøkene ble trukket fram av forlagsdirektør Kari Spjeldnæs.
Kristin Solberg og Odd Karsten Tveits konfliktberetninger fra Midtøsten, en samtalebok mellom fotballtrenerne Nils Arne Eggen og Egil «Drillo» Olsen, samt erindringsbøker av både Per-Kristian Foss og Tony Blair. Margit Sandemos selvbiografi «Livsglede» kommer også i løpet av høsten.
- Det virker for meg som at folks sug etter sannhet og dokumentarenes stigende posisjon i litteraturen gjør at det skrives flere slike bøker nå, sier Kari J. Spjeldnæs til NTB.
Forlagsredaktørens tips
Forlagsredaktør Mats Nygaards eget tips er romanen «De fattige i Lodz» av Steve Sem-Sandberg, som allerede har mottatt flere priser.
Det er beretningen om den jødiske gettoen opprettet av nazistene i den polske byen Lodz, og grusomhetene som fant sted der. Men også om overlevelseskunst og livsvilje. Gettoen hadde 250.000 innbyggere da den ble opprettet, kun noen få hundre overlevde.
Boken er bygget på 3500 sider skrevet av innbyggerne selv.
Sorg
Gunn Hild Lem har skrevet sin gripende beretning om hvordan ektemannen, miljøforkjemperen og forfatteren Steinar Lem ble syk og døde, april 2009.
- Begynnelsen av boken tar for seg da Steinar var syk, og slik sett ble sorgprosessen forlenget. Jeg gråt mye da jeg skrev. Men den andre delen er fylt med glede, og det hender jeg tar det fram selv og leser, for å trøste meg selv, sier Gunn Hild, som håper boken vil være til trøst for andre som har mistet noen de er glad i.
- Sorg kan være svært ensomt, og det er fint å kunne nå ut til andre med min historie, sier hun om boken «Sorg og sommerfugler».
Siste fra Side2? Sjekk forsiden her!
Bombay og Oslo
Blant Aschehougs nykommere er det også stor variasjon. Fem ble presentert på lanseringen tirsdag, blant dem Mala Naveens «Desiland», en roman lagt til Oslo og Bombay og som følger en familie på fires forsøk på å realisere seg selv. Spørsmålet er om de klarer det uten at hele familien går i oppløsning.
- Men vi skal ikke snakke om at dette er en innvandrerroman, ler Naveen.
For barn og unge også
Mari Sagen har skrevet 14 bøker om seks år gamle Frida, som funderer på livets små og store aspekter. «Neilas gåte» av Gro Fykse er beregnet på ungdomssegmentet, mens det kommer noveller fra Karin Nyborgs «Ikke rart det kommer kråker».
Dan Aleksander Andersen har skrevet kjærlighetsdikt i «Evighetsarbeid», der antikkens mytologiske skikkelser står sentralt.