- Det er ingen sexbok
For første gang blir Agnar Mykles omdiskuterte «Sangen om den røde rubin» teater.

(SIDE2:) - Den yngre generasjonen har referanse til «sexboka som ble forbudt», men «Sangen om den røde rubin» handler overhodet ikke om det. Det handler om følelsesmessig nakenhet, sier Mattis Herman Nyquist.
Han har rollen som Ask Burlefot i Riksteatrets sceneversjon av den berømte boken fra 1956. Mandag var det pressevisning på stykket hvor også Line Verndal og Bjørn Skagestad har store roller.
Skapte skandale
«Sangen om den røde rubin» er en av forfatter Agnar Mykles mest kjente bøker, og oppfølgeren til «Lasso rundt fra Luna». «Rubicon» er siste boken i trilogien om Ask.
«Sangen om den røde rubin» handler om en ung gutts erfaringer med livet, og tar opp temaer som sex og forholdet mellom mann og kvinne. Romanen vakte oppsikt og debatt da den kom ut, og førte til at Mykle ble involvert i en omfattende rettssak. Forfatteren fra Trondheim ble saksøkt på grunn av påstander om pornografisk innhold og seksualskildringer. «Sangen om den røde rubin» ble forbudt i 1957, men en anke førte til at både Mykle og Gyldendal forlag ble frikjent.
Lest flere ganger
Nyquist, som har vært tilknyttet Det Norske Teatret og Nationaltheatret, leste Mykles bøker for første gang da han var 20 år.
- På det tidspunktet var Mykles bøker det beste jeg hadde lest. Da jeg var 26 år leste jeg dem på nytt. Da kom handlingen nærmere og jeg skjønte mer. Jeg har alltid hatt et sterkt forhold til bøkene, fordi han skriver om de grunnleggende tankene og følelsene i menneskesinnet.
Nyquist mener at Ask stiller seg spørsmålene om hvordan han skal få til ting i livet? Hvordan han skal bli lykkelig? Han vil hele tiden videre og leter etter det fullkomne.
- Man vil ikke nødvendigvis finne det dessverre. Men Ask fortsetter å følge drømmen, og det kan jeg kjenne meg igjen i – det å ikke finne sin plass og lete etter en mening.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fortsatt interessant
I sine tre romaner er det den unge mannens sinn Mykle utforsker. Det er akkurat dette Nyquist mener er like aktuelt i dag med «Sangen om den røde rubin». Temaet om at alle leter etter noe bra som er riktig resten av livet. At mennesker for eksempel vil gifte seg, og drømmer om de tingene som er større enn livet. Ask vil finne kjærligheten, og symbolet for den er den røde rubinen.
- Hvis det er noe jeg har lært av boken så er det kanskje at jeg har fått bekreftet tankene i boken, det at flere tenker det samme som meg. Livet ordner seg nødvendigvis ikke, og ingenting er perfekt, men det er vel greit? Man kan fortsette å drømme.
Ikke like hot som på 50-tallet
Mykle-biograf Anders Heger mener også at boken treffer like sterkt i dag. Under Riksteatrets pressevisning sa han at boken fortsatt har betydning, men at det dessverre ikke er mange unge som er klar over bøkene den dag i dag. Likevel er Mykle aktuell for unge, understreker han.
- Boken kan ikke lenger oppfattes som sjokkerende, men det er ikke blitt lettere å oppleve puberteten i dag. Man kan kjenne igjen ungdommens ensomhet og lengselen etter noe, sier han.
«Sangen om den røde rubin» har urpremiere på Riksteatret i Oslo 4. februar. Deretter skal stykket spilles over hele landet. Turnépremiere finner sted i Svolvær 10. februar.
