- Det androgyne er viktig for oss

Etter Gåte kom 22 - som albumdebuterer med Flux.

Publisert

(SIDE2): - 22 handler ikke om å være annerledes enn Gåte, sier gitarist Magnus Bøkmark

Med det som muligens er Norges mest androgyne vokalist, med fargerike og matchende drakter gutta i Datarock bare kan misunne og en helhetlig pakke man må tilbake til Seigmen for å finne maken til - samt et progpop lydbilde som er like vanskelig å båssette som imaget - er det ikke helt lett å gjøre seg klok på det plateaktuelle bandet 22.

For å gjøre forviklingen enklere (eller større) - så trekker både gutta selv og utenforstående forståsegpåere linjer til band som Mars Volta, Radiohead og Meshugga.

Noe eget
Sammenligningen med suksessen Gåte er ikke til å unngå så lenge to av bandmedlemmer har sin fortid i nevnte band, men det er like greit å avklare med en gang at Gåte-fansen ikke får en ny variant av trønderbandet som la inn årene i 2005.

- 22 er New Energy Music, der det dreier seg om å bruke alt vi har for å formidle musikken. Å nevne Mars Volta blir ikke feil, inspirasjonen i starten var råheten i metalen. Men det er for hardt med skrikingen, vi ville få frem det skjøre i pop'en også, sier Mats Paulsen

Men selv om det nødvendigvis ikke fungerer for alle Gåte-fans, har gutta skaffet sine egne. Allerede er det to coverband og en offisiell fanklubb der ute som digger de selvlærte musikerne.

Debutalbumet «Flux» er i salg 22. september. Første singelen «I Am That I Am» er allerede radiolistet, og videoen er laget - en video som spiller på det androgyne. Også på coveret går det ukjønnede igjen:

- Det androgyne er viktig for grunnstemningen vår. Ikke noe er sort eller hvitt, godt eller ond, mann eller dame, sier Magnus.

Starten
22 så altså dagens lys etter at Gunnhild Sundli ikke ville mer, og Gåte var historie. Mats har drevet konfektfabrikken Cielo siden han var 17 år, men har tatt permisjon for å satse helhjertet på 22, mens Magnus har solgt seg ut av vegetarkafeen Persilleriet.

- Jeg og Magnus hadde lyst å spille sammen og da vi prøvde oss så klikket alt på en spesiell måte. Vi tok oss fri fra jobbene våre og begynte å stå opp klokken seks om morgenen for å bruke energien man har da, til å lage musikk.

Med på trommer fikk de Andreas Kjøl Berg, mens vokalist Fox - aka Per Kristian Trollvik - kom med etter at stort sett alt platematerialet var spilt inn. Da hadde han allerede prøvesunget en gang, men blitt veid og funnet for lett for 22.

- Det var en ganske horribel setting. Jeg lærte meg tre av låtene, og skulle prøve meg med bandet - som hadde invitert 40 av sine venner for å overvære seansen. Det var en ganske pinlig situasjon, og det gikk rett på trynet, ler Fox - som likevel klarte å overbevise de andre, og det til de grader.

- Han spilte 22-låta «Loopwhole» helt alene for 700 på Trondheim Calling Festivalen. Det var magisk, og det var ingen tvil - 22 var satt, sier Mats.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

(Artikkelen fortsetter under bildet)

22
Og før vi går videre - hvorfor navnet 22?

- Jeg hadde et spesielt forhold til det tallet allerede da jeg var liten. Jeg så tallet ofte, det dukket opp i sammenhenger og jeg tenkte at her var det en spirituell kobling. Og det er mange som ser mønster i virkeligheten gjennom tall. Men for ikke å bli en av de som skriver om sitt tall på nettet, ville jeg bruke den energien på en annen måte - bandet er den musikalske versjonen av tallet 22, forklarer Magnus.

Ironisk nok har det endret seg noe:

- Jeg ser ikke 22 like ofte lenger, men fansen ser det. Vi får stadig meldinger om at de opplever at ting skjer klokken 22.22, det er en spesiell greie. Navnet på skiva er en videreføring av det samme. «Flux» betyr på norsk en strøm som aldri starter eller stopper, det er stadig bevegelse. Og «Flux» har da også blitt et eget lite vesen, som vi er veldig stolte av.

(Artikkelen fortsetter under videobildet)

Mintlukt og oljer
EP-en slapp de på egen hånd i 2008, mens debutskiva er klar først nå. Den slippes selvsagt 22. september. I mellomtiden har de spilt 120 konserter i Norge og de nordiske landene.

- Man tjener ikke penger på plater, og det er live det skjer, det er nuet. Det er misjonen med visjonen vår, gestikulerer Magnus med et stort smil.

Og av den grunn har de også gjort annerledes konserter - blant annet av typen inneklemt i et hjørne ved utgangsdøra, knapt uten publikum.

- Med null folk til stede, bortsett fra to stykk som jobber der og lydmannen, så får man en annen ydmykhet overfor publikum.

Men til tross for at gutta utfordrer seg selv på livefronten, betyr ikke det at de ikke leverer på de fleste plan. I tillegg til kostymer i sterke farger, er både lys og lukt del av sceneshowet.

- Vi har også en mintluktkanon, der vi bruker eteriske oljer. Hele inntrykket skal endre bevisstheten, forteller Magnus og legger ikke skjul på at bandet har planer om å opp, ut og frem.

- Det er ingen tvil, vi vil ut og spille. Det bor jævlig mange folk utenfor Norge, så vi begynner å jobbe med det som mål allerede nå. Men først er det turné i Norge.

Nei
Og - for dem som fremdeles lurer (særlig ettersom Gåte gjorde Operaen for litt siden) - det blir ingen nye konserter med Sundlisøsknene.

- Vi har lært å aldri si aldri etter den Operaen-greia. Men det er ingen konserter planlagt og vi er fullt opptatt med 22 nå. Alle Gåte-medlemmene er fornøyde med der de er i dag.

22 kan du sjekke ut live på følgende steder og datoer:

22.10 Ås - Samfunnet
23.10 Hamar - Hydranten (u18)
23.10 Hamar - Hydranten
26.10 Bodø - Dama Di
27.10 Narvik - Verdensteatret (u18)
28.10 Tromsø - Hålogaland Teater
29.10 Harstad - Studentkroa
30.10 Mo i Rana - Gruben Ungdomshus (u18)
03.11 Melhus - Trøndertun Folkehøgskole
04.11 Namsos - Ungdomshuset Lagrè (u18)
05.11 Brønnøysund - Kred
06.11 Nesna - Thorvalds
12.11 Kristiansand - Kick
13.11 Stavanger - Martinique
17.11 Sogndal - Meieriet
18.11 Bergen - Hulen
19.11 Volda - Rokken
24.11 Levanger - Levanger Ungdomshus (u18)
25.11 Røros - Ungdommens Hus (u18)
26.11 Bø i Telemark - Kroa i Bø
27.11 Oslo - Parkteatret
03.12 Trondheim - Byscenen