Derfor er egg og lam en viktig del av påsken

De neste dagene vil det bli spist mange millioner egg i Norge.

PÅSKEMAT: Egg og lam er tradisjonsmat for mange i påskehøytiden.
Publisert

(SIDE2): I jula spiser vi ribbe og pinnekjøtt. I påsken spiser vi egg og lam. Hvorfor gjør vi egentlig det?

Eggfest

Egg kommer i flere varianter i påsken. Barna (og noen voksne) får påskeegg fylt av godteri, vi maler utblåste egg og vi spiser egg i alle former.

Ifølge Matprat.no spiser nordmenn omtrent 23 millioner egg i løpet av de fem påskedagene. Det tilsvarer omtrent ett egg per person hver dag i ferien.

Men hvorfor er egg en så viktig del av påsken?

Matprat skriver at tidligere la ikke hønene egg i mørketiden. Når dagene ble lengre og lysere, satte derimot verpingen i gang igjen. Og som vi vet, havner påsken som regel i akkurat denne perioden.

Fordi folk endelig fikk egg igjen, etter en lang periode, ble det feiret. Og eggfesten smeltet etter hvert sammen med påsketiden.

Påskelam

Egentlig er det høsten som er lammesesongen, men likevel hiver vi innpå med lammekjøtt i påsken.

Store norske leksikon skriver at påskelam stammer fra jødisk tradisjon.

Ifølge andre Mosebok ble jødene pålagt å slakte og spise lam like før de flyktet fra Egypt. Dette skulle de gjenta hvert år til minne om flukten.

Dette har også andre kulturer tatt til seg, og i dag er påskelam en naturlig del av påskefeiringen.