Derfor biter OL-vinnerne i medaljen

Har du reagert på den merkelige «tradisjonen»?

USA: Bronse til USAs lag i fekting.
Publisert

(SIDE2): OL er i full gang – og til helgen er det avslutningsseremoni. Det har vært både gleder og skuffelser, samt en del små-skandaler under Rio de Janeiro-lekene – men en ting som nærmest er en selvfølge, er hvordan medalje-vinnerne poserer med sine metaller i gull, sølv og bronse.

De biter i dem, som om de sjekker at det er ekte vare.

Årsaken er en annen (selvsagt). Ifølge David Wallechinsky, president for den Internasjonale forening for olympiske historikere og forfatter av boken «The Complete Book of the Olympics», er det fotografene som har startet det hele.

Og som fortsetter trenden.

- Det er blitt en besettelse blant fotografene. Jeg tror de ser på det som et ikonisk bilde, og noe som er lett å selge. Jeg tviler på at utøverne hadde gjort det helt av seg selv.

Vi har samlet et knippe av årets vinnere som biter i medaljen. Ikonisk eller ikke, det ser ikke ut som om alle medaljørene er like begeistret for å sette tenna i metallet.

LES også: Bronsedrama for Berge: - Forsøkte å knekke fingeren min

GULL: Det franske laget i fekting med sine gullmedaljer. Det ser ikke så appetittelig ut.

Og ja, angående ekte vare:

OL-vinnernes medalje består ikke av så mye gull som man kanskje kan tro. Gullet utgjøres av 494 gram sølv og 6 gram gull. Angivelig ble den siste gullmedaljen av rent gull, brukt som hederstegn i OL 2012.

Årets medaljer har en verdi på i underkant av 5000 kroner. Medaljene fra sist sommer OL, i London for fire år siden, hadde en verdi på rundt 6000 kroner - grunnet de høyere gull- og sølvprisene den gang.

Vinnerne får dog også en pengepremie på over 20.000 kroner.

Når det gjelder utformingen av medaljene, står vertslandet ganske fritt – årets er designet av brasilianske Neto Carneiro. Medaljene må derimot ifølge de offisielle OL-forskriftene være minst 3 mm tykke og 60 mm i diameter. Gullmedaljene må også består av minimum 6 gram gull og ha gått gjennom et såkalt «gullbad».

LES mer: Norge slo Romania - ble nummer to i gruppa

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));
SVØMMING: Medaljevinnerne på 1500 meter fri.

(Kilder: Huffington Post, Independent, CNN)