Denne sex-klagen tar av på Facebook

- En må jo ha det litt gøy når man får sjansen, sier den single «synderen».

Publisert

«Det er ikke det av vi ikke er glade for at du har et flott seksualliv, og vi kan absolutt høre at du blir tilfredsstilt. Vi er veldig glade på dine vegne»

Slik lyder innledningen fra naboen som har hengt opp denne lappen i oppgangen. Det poengteres også at skrivet ikke er ment som en klage, men mer som en forespørsel.

- Satte i gang klokken 05

Bor man i borettslag så henger det fra tid til annen en lapp på fellestavlen i gangen. Et punkt i husordensregler og borettslagsregler er at det skal være ro mellom 23.00 og 07.00.

Som regel blir man derfor møtt med en advarsel om en kommende bursdagsfest, eller oppfordring om for eksempel å dempe lyden av musikk i hverdagen på «fellestavla» i gangen.

Beskjeden med tittelen «Kjære seksuelt aktive dame» skiller seg imidlertid ut. Lappen som nå deles hyppig på Facebook er datert 13. mars i år.

Skrivet er klistret opp på det som kan se ut som en fellesdør i oppgangen. Den handler i korte trekk om at kvinnen i dette leilighetskomplekset blir bedt om å dempe seg, og velge sine tidspunkt for seksuell nytelse med omhu:

«Noen av oss skal på skole og jobb i ukedagene. Når du da starter ditt show klokken 01.30 natt til mandag, gir det oss en dårlig start på uken. I natt satte du i gang klokken 05.00, og vi måtte bare stå opp ettersom det er komplett umulig å sove når du er i gang. Dette er bare to av gangene vi har måttet gi opp det med søvn, for at du skal få en fantastisk natt».

- Slut-shaming

Det er spaltisten Lene Wikander som er kilden til Facebook-hiten.

Og naboenes irritasjon, mest sannsynlig.

Hun skriver fast for både «Cupido» og kvinnemagasinet «Tara», og er kvinnen bak bloggen tarapi.no. Det var Wikanders venninne, fotografen Xenia Villafranca, som knipset bildet og først postet det på Facebook.

- Jeg følte meg umiddelbart ekstremt truffet. Jeg kjente igjen flisene og oppgangen hjemme hos meg selv, og tenkte «Oi, shit! Dette er straffen for å ikke følge med på disse oppslagene folk klistrer opp i gangen».

- Ja, for det er deg naboen skriver om?

- Ja, det er jeg temmelig sikker på. Jeg kan jo ikke være helt sikker, men det stemmer med datoer og klokkeslett, sier hun til Side3.

Tonen i brevet er tilsynelatende hyggelig, men spaltisten er klar på hvilken type mennesker hun mener står bak teksten.

- Innimellom linjene oser det selvrettferdig, heteronormativ harme over folk som ikke lever slik at de også innretter sexlivet etter kontortiden. Det slut-shaming, slår Lene Wikander fast.

«Slut-shaming» er å få kvinner til å føle seg skyldige for en seksuell oppførsel som skiller seg fra hva som er «forventet». Hun har ikke spesiell forståelse for protesten.

- Jeg er jo singel og da må en jo ha det litt gøy når en får sjansen. Da kan det hende det går litt ivrig for seg. Hadde jeg ligget her inne og ult som en tåkelur hele uka, så hadde det vært noe annet, men dette må en kunne unne oss single, sier Wikander.

- Jeg skjønner at slitne småbarnsforeldre som aldri har sex, blir ekstra irritert. Det er deres egen manglende hyling i senga, som gjør at dette fortoner seg verre enn det er.

Tar av på sosiale medier

Etter at det første sjokket hadde lagt seg, bestemte Wikander seg for at oppslaget var «hysterisk morsomt» og publiserte bildet via Twitter og facebooksiden til Tarapi, hvor det umiddelbart fikk mye oppmerksomhet.

I skrivende stund er bildet delt nærmere 300 ganger og har rundt 1400 «likes». Og det skorter ikke på kommentarer heller.

- Jeg ble veldig overrasket over responsen på Facebook og Twitter. Det er en rar følelse at det sitter mange fremmede folk og kommenterer sexlivet ditt, sier hun.

- Hva skriver folk?

- Kommentarene er litt opp og ned. Det er de som skriver «Yey, go girl», mens noen på Twitter er skikkelig surmaga.

- Har vi blitt sånn at en skal oppføre seg på en spesiell måte i senga også? Hva slags samfunn er det på vei til å bli om sexen får sin egen «kontortid»? Og så bruker en skammen som middel for å holde oss kneblet som lever på en annen måte.

Brevet avsluttes med en «Hjertelig hilsen fra dine kjære naboer». Og det påpekes at hvis de hadde visst akkurat hvilken leilighet kvinnen bor i, så ville brevet blitt lagt direkte i postkassen.

Lene Wikander innrømmer at beskjeden er mottatt.

- Jeg ønsker jo et godt naboskap, så får prøve å holde det litt roligere ved neste anledning.

Har du vært borti lignende beskjeder der du bor? Tips oss!