Denne filmen er forbudt
Britisk filmsensur har satt ned foten, det ville ikke skjedd i Norge. Les hvorfor.

(SIDE2:) For ett år siden kom skrekkfilmen «The Human Centipede». Gorefilmen handler om en syk massemorder som kidnapper tre turister og syr dem sammen, munn mot anus i et såkalt menneskelig tusenbein.
Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå
Den ingen orket se
Regissør Tom Six sa at filmen var inspirert av nazistenes menneskelige eksperimenter og en spøkefull utveksling blant venner av hvordan man burde straffe folk som mishandler barn. Behendig lot han være å fortelle om «munn til anus-scenen» da han presenterte filmideen til investorer. De oppdaget det ikke før den var ferdig.
Den første filmen fikk nærmest kultstatus som den filmen ingen orket å se. Nå er oppfølgeren her.
Forrige uke gikk British Board of Film Classification, det som tilsvarer norske Medietilsynet, til det usedvanlige skritt å totalforby «The Human Centipede 2 - Full Sequence» - også på DVD i Storbritannia.
Ifølge The Telegraph har BBFC vært ganske liberale i sin omgang med sex, vold og banning de siste årene. Men her har de annonsert at de ikke engang vil revurdere om ikke filmen klippes for ny vurdering.
Regissøren selv sier at filmen er «kunst» og kritiserer avgjørelsen.
- Jeg synes fansen skal få gjøre seg opp sin egen mening, sier han til filmmagasinet Empire. Toeren handler om en mann som er fan av den første legen og kopierer hans stunt, mens han blir seksuelt opphisset av det.

Stikkprøver på DVD
I Norge er første film tilgjengelig på DVD og er i salg som direkte import via steder som for eksempel Platekompaniet. Den er med andre ord ikke tatt inn av et norsk firma som gir ut DVD. Det kunne den ha vært. Medietilsynet i Norge fører tilsyn med DVD-utleie og omsetning her til landet. Men de sensurerer kun filmer som skal på kino og som kan være skadelig for barn.
For DVD skal innholdet være av svært skadelig innhold før den blir stanset.
SE OGSÅ:Tidenes mest kontroversielle
I Norge bestemte man i 2001 at Medietilsynet kun skal vurdere kinofilmer der distributøren håper på en 7- 11- eller 15 års aldersgrense. Filmer som skal på kino, men ikke går til Medietilsynet, får automatisk 18 års aldersgrense, som er en absolutt grense. Det betyr imidlertid ikke at distributørene kan vise hva som helst på kino bare de setter 18 års grense på filmen.
Fremdeles er det ikke lov å vise «utilbørlig bruk av grove voldskildringer i underholdningsøyemed» (straffeloven § 382), eller «nærgående og omfattende skildringer av seksuell aktivitet» på norske kinolerret. Men mener distributøren at filmene deres faller utenfor dette, men likevel innenfor en 18 års aldersgrense, så kan de altså sette den selv.
- Vi vurderer 280 filmer i året og kun etter skadelighet for barn, sier informasjonsrådgiver Karianne Hjørnevik Nes i Medietilsynet til Side2.

Sex siste skanse
Filmsensuren i Norge har som i andre land gått i bølger. Sex og vold har aldri vært spesielt populært. Den siste filmen som ble forbudt var japanske «Sansenes rike». Det skjedde i 1999 og det var kombinasjonen sex og vold som felte den. I 2001 ble den tillatt vist etter to års klagegang fra distributøren. Nå er den også vært vist på NRK.
Den mest kjente forbudte filmen i Norge er nok Monty Pythons «Life of Brian» som ble forbudt på grunn av dens «blasfemiske innhold». Det syntes Monty Python selv, og ikke minst svenskene var veldig morsomt. Söta bror averterte med «som er for morsom for Norge».
Fra 1980 til 1994 ble ultravold et begrep i Norge, og filmer som «Wild at Heart» og «Natural Born Killers» ble ikke forbudt, men fikk strengeste aldersgrense. Nekrofili var problematisk. Filmen «Kissed» fra 1996 ble heftig diskutert men fikk til slutt 18 års aldersgrense.
Tillatt til skolebruk
I 70-årene var det ikke bare «Life of Brian» som ga seg pussige utslag. Man var også redd for den negative effekten bruk av narkotika kunne ha i filmer.
Den svenske filmen «Ett anstendig liv» fra 1979 ble brukt i undervisning for skoleelever, men ble forbudt for voksne på kino. Med andre ord ble den tillatt sett av yngre mennesker, men ikke av voksne som ville betale penger for å se den på kino.
Redselen for at narkotika skulle spre seg til det unge publikum, gjenspeiler egentlig årsaken til at Norge fikk filmsensur ved lov i 1913. Kampen ble ført av sedelighetsforeninger og lærere og man var spesielt engstelige for det «kriminelle element». For eksempel skapsprengninger og andre forbryterknep ble slått ned på. Ikke rart Olsenbanden ble populære da de kom.