Denne akevitten bør du velge til jul

Èn klar vinner i stor test av juleakevitt.

BESTE ALLROUNDER: Disse ti akevittene ble testet i Matkontrollens smakstest av hvilken type som passer best til ulik julemat.

(SIDE2):- Dette er et spennende, men trygt valg som jeg tror de aller fleste vil synes er god til julemat, sier testperson Petter Wahl Sekne til Matkontrollen om vinneren.

SJEKK ØVRIGHETEN:Politiet har twitret råd til hvordan man oppfører seg på julebordet

Torsdag tester TV 2-programmet 10 ulike akevitt. Testpanelet er enstemmig i sin dom over vinneren; Gammel Reserve er årets beste valg til julematen.

LES OGSÅ:Dette er alderen hvor fyllesyke er verst

Her er akevitt-resultatet:

Gammel Reserve- 16 poeng.

(405 kr, 70 cl)

Varm, søt og behagelig smak. God til alt på julebuffeten. Smaker også god alene. Testvinner.

TESTVINNER: Dette er testvinneren i Matkontrollens smakstest. Gammel Reserve:  16 poeng. (405 kr, 70 cl):  "Varm, søt og behagelig smak. God til alt på julebuffeten. Smaker også god alene. Testvinner."

Lysholm Linie- 14 poeng

(410 kr, 70 cl)

God klassisk akevitt. Lukter jul. Passer til alt, men best til fisk. Litt sterk smak.

Hellstrøm Juleaquavit 2016- 12 poeng

(445 kr, 50 Cl)

Lukter vanilje. Smak av sitrus og pepper. Passer bra til sild og helt grei til leverpostei.

Gilde Juleaquavit 2016- 12 poeng

(400 kr, 70 Cl)

Litt tørr, men velbalansert og god. Ikke så fyldig, men er god til mye.

Løiten Linie- 11 poeng

(405 kr, 70 Cl)

Tørr og tynn i smaken. Litt sterk ettersmak. Passet greit til julebuffeten. God å drikke uten mat.

LES OGSÅ SAKENE:

Stor julebrustest: En julebrus får terningkast 0

Test av årets julegodt: - Dette er jo tidenes slankesjokolade

Årets julepriskrig har startet

Gammel Opland- 11 poeng

( 429,90, 70 Cl )

Velbalansert smak, men litt dominerende og kraftig. God til sild.

Akevitt Spesial- 9 poeng

(320 kr, 70 Cl)

Søt og smak av mye vanilje. God til gravlaks. Passer ikke til feit kjøttmat.

Arvesølvet Juleaquavit- 9 poeng

FUKTIG JOBB: Testpanelet smaker seg gjennom ti juleakevitt.

(500 kr, 70 Cl)

God smak, men litt sterk ettersmak. Passer bra til sild og gravlaks, men ikke så god til ribbe.

Simers Taffel- 9 poeng

(365 kr, 70 Cl)

God lukt og velbalansert. Passer ikke til kjøtt, men er god til gravlaks og sild.

Fru Lysholm- 9 poeng

(395, 70 Cl)

Mye vanilje i lukten. Litt spritsmak i ettersmaken. Passet ikke spesifikt til noe på julebuffeten.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Om akevitt-testen

Matkontrollens testpanel består av Petter Wahl Sekne, Elisabeth Gjestland og Terje Throndsen. De er medlemmer av foreningen norske akevitters venner. Akevittene som var med i testen ble plukket ut fra Vinmonopolets salgstoppliste fra desember 2015. Kun norske akevitter var med i testen.

De ti typene ble servert samtidig, sammen med julemat, og testen ble utført som en blindtest. Målet med testen var å finne den akevitten som passer best til ulik julemat, altså den som er mest «allround».

Screen9v2

Screen9v2

Screen9v2

Screen9v2

Screen9v2

Screen9v2