De største krigers bestemor

Hun styrte England i 63 år og 7 måneder, og hennes familie startet verdenskriger.

Publisert

Uttrykket «alle krigers mor» stammer fra Irak-krigen, men her var det ingen mamma - det var krigen som skulle være det. Snakker man derimot om en bestemor til mange kriger vil Dronning Victoria av Storbritannia (og senere også keiserinne av India) være den som faktisk kan personifisere et slikt uttrykk. Ved utbruddet av den første verdenskrig var hennes barnebarn på tronen i Danmark, Hellas, Norge, Tyskland, Romania, Russland, Spania og Stobritannia.

Dronning Victoria var overhode i det som da var ett av verdens største riker i totalt 63 år og 7 måneder, fra den 20.juni 1837 til 22.januar 1901. Hun ble dronning under en måned etter at hun ble 18 år etter at hennes onkel William IV døde.

NB! I denne saken har vi omtalt alle kongelige med sitt engelske navn, av respekt for Victoria som garantert ville at det skulle være slik.

Giftemål og barn
Den 15.oktober 1839 fridde Victoria til sitt nitten år eldre søskenbarn, Albert. De ble gift den 10.februar 1840 og fikk totalt ni barn før Albert døde i 1861. Dette til tross for at dronningen hatet å være gravid, hun mente å gi barna brystmelk var motbydelig og synes nyfødte barn var stygge.

Prinsesse Victoria (21.november 1840)
Det første barnet til Victoria ble kalt opp etter henne selv, og i 1858 ble hun gift med Prins Frederick som var prøyssisk kronprins. Han ble senere tysk keiser, og blant barna hennes var Wilhelm II som også var tysk keiser (og keiseren under 1.verdenskrig) samt Sophia, som ble dronning i Hellas. Totalt fikk hun 8 barn.

Prins Albert Edward (9.november 1841)
Prinsen av Wales ble senere Kong Edward VII, og giftet seg med Prinsesse Alexandra av Danmark. Hans barn var blant annet Kong George V av Storbritannia, og Maud - dronning i Norge.

Prinsesse Alice (25. april 1843)
Alice giftet seg med Louis IV, som var greve av Hesse og Rhinen. De fikk 7 barn, deriblant Alexandra som ble keiserinne av Russland.

Prins Alfred (6. august 1844)
Alfred giftet seg med Maria Alexandrovna av Russland, og fikk 6 barn - deriblant Marie, dronning av Romania.

Prinsess Helena (25. mai 1845)
Helene giftet seg med prins Christian av Schleswig-Holstein-Sonderburg-Augustenburg. De fikk 6 barn.

Prinsesse Louise (18. mars 1848)
Giftet seg med John Douglas Sutherland Campbell. Paret fikk ingen barn.

Prins Arthur (1.mai 1850)
Arthur giftet seg med prinsesse Louise Margaret av Prøyssen. De fikk 3 barn.

Prins Leopold (7.april 1853)
Giftet seg med prinsesse Helena av Waldeck og Pyrmont. De fikk 2 barn.

Prinsesse Beatrice (14.april 1857)
Giftet seg med prins Henry av Battenberg. De fikk 4 barn, deriblant Victoria Eugenie - dronning av Spania.

Okkupasjon/styring av India
Nå er jo ikke dette direkte en krig, men i 1858 tok Storbritannia over India fra British East India Company (altså det motsatte av privatisering). Senere ble det India som da ble laget delt opp i Pakistan, India og Burma - og det har hatt noen konsekvenser...

Zulukrigen
Denne krigen var en blodig krig mellom britiske tropper og Zulu-stammen i Sør-Afrika. Denne krigen har mange ganger blitt påpekt som en av de siste frihetskrigene for de innfødte mot kolonimaktene i Afrika som ga grunnlag for mange års hat og mistro.

Anglo-afghanske krigen
Denne krigen startet med en invasjon av Afghanistan av britiske tropper og endte med et slags selvstyre for Afghanistan (men Storbritannia bestemte utenrikspolitikken). Visstnok har det vært et par problemer i Afghanistan senere.

Boerkrigen
Den første og andre boerkrigen var en krig mellom Storbritannia og boerrepublikkene i Sør-Afrika. Her brukte blant annet Stobritannia konsentrasjonsleire, noe flere land reagerte sterkt på - mest av alt Tyskland.

Konsekvensen av boerkrigen var mange, mest av alt storpolitiske.

Kolonier
Det var en god del britiske kolonier under og etter Victoria, for å si det mildest mulig. Det enkleste er muligens å klikke på kartet under for å se dem. At det har medført noen små problemer senere er nok en sannhet uten modifikasjoner.

Foto: Wikipedia Commons

Første verdenskrig
Som vi nevnte tidligere i saken var mange av etterkommerne av Victoria, og hennes barn, på tronen i forskjellige europeiske land da den første verdenskrig brøt ut. Faktisk var George V av Storbritannia, William II - keiseren i Tyskland og tsarinnen Alexandra Fyodorovna av Russland alle søskenbarn. Tar man med etterkommerne av Christian IX av Danmark, som var faren til Alexandra av Danmark som giftet seg med Edward VII, sønnen til Victoria, vil listen bli meget lang.

Haakon, kongen av Norge, var barnebarnet til Christian IX av Danmark. Hans kone, Maud, var datter til Edward VII (sønnen til Victoria) og Alexandra (datteren til Christian IX).

Midt-østen
Vel, å starte her kan ta tid - men Irak ble okkupert av Storbritannia i 1917 og innførte et monarki (landet fikk selvstyre i 1932). Ble noen problemer etterpå. Storbritannia okkuperte også Palestina (og Transjordan) fra 1920 til 1948. I 1939 laget den britiske regjeringen en plan for en fri stat i Palestina, og ville begrense innvandringen av jøder til landet (maks 75 000 fra 1940-1944). Akkurat den avgjørelsen hadde noen konsekvenser.... Nå skal vi ikke gå inn på alt det storpolitiske akkurat rundt at Israel ble en jødisk stat (det er forsåvidt minst en egen sak), men det at Storbritannia trakk seg ut gjorde det mulig for David Ben-Gurion å erklære staten Israel (det kan nevnes at i 1945 var 60 prosent av innbyggerne i det som ble Israel muslimer).

Andre verdenskrig
Da den andre verdenskrigen brøt ut var Tyskland ikke lenger et keiserdrømme (WIlhelm II gikk av mot slutten av første verdenskrig), I England var det fortsatt et kongedømme (som også var etterkommer av Victoria). Argumentet fra mange historikere er likevel at den andre verdenskrigen var et ikke-avsluttet kapittel fra den første verdenskrigen, så vi tar den med når vi teller med den for å kåre Victoria til alle krigers bestemor.

Hva med i dag?
Ser man på kongehusene som er igjen i Europa i dag så er det Belgia, Danmark, Nederland, Norge, Spania, Sverige og Storbritannia. Av disse er Harald V i Norge, Elizabeth II i Storbritannia (og hennes ektemann), Margrete II av Danmark og Sofia av Spania alle etterkommere etter både Christian IX av Danmark og Victoria.

Mannen til dronning Sofia, kong Juan Carlos I av Spania er etterkommer av Victoria, Carl Gustaf av Sverige det samme. Albert II i Belgia er etterkommer av Christian IX, men er søskenbarnet til den norske kongen gjennom deres bestemor prinsesse Ingeborg av Danmark.

Kun den nederlandske dronningen, Beatrix, er ikke en etterkommer av Victoria og/eller Christian IX.

Spørsmålet er selvfølgelig hvor mye skyld Victoria skal ha i det hele. Storbritannia var på vei til å bli et fullverdig demokrati under hennes styre (dog mener historikerne at hun i sterk grad påvirket utenrikspolitikken). I tillegg kan hun ikke direkte få skylden for hva hennes barnebarn gjorde, men samtidig mener mange historikere at hennes mistro til både Russland - men mest av alt Tyskland (sitt eget barnebarn) ikke akkurat gjorde det vanskeligere at første verdenskrig ble sparket i gang med de holdninger hun plantet i sine barn, og samfunnet ellers. En god bok som viser litt om familieforholdene er «The Three Emperors» av Miranda Carter.

Denne saken ble første gang publisert 10/04 2011.

Les også