De norske jordbærene er her - og de koster

Eller er prisen fortsatt for stiv?

Er du klar for norske jordbær selv om de fortsatt er dyre?
Publisert

(SIDE2):En av butikkene i Oslo som allerede nå har fått inn norske jordbær er Gutta på Haugen, som ligger på St.Hanshaugen og i Mathallen.

Bærene er fra Sande i Vestfold og da de først kom for en uke siden kostet en kurv 89 kroner, mens bærene nå uka etter har gått ned til 69 kroner for en kurv.

 - Folk som kommer hit vil ha jordbær selv om det koster, sier butikkmedarbeider i Gutta på Haugen, Jan-Helge Trones til Side2.

 - Makeløst gode

Han kan fortelle at folk er glade for at jordbærene har kommet i butikk og at jordbærkurvene går unna.

 - Norske jordbær er populært og vi selger jevnt og trutt. Det er jo tidlig i sesongen enda og det tar litt tid før prisen stabiliserer seg på et noe lavere nivå, forteller han. 

Selv har han selvsagt smakt på de søte, norske jordbærene og er full av lovord;

 - De er helt makeløst gode!

I fjor var utfordringen at jordbærene ble rekordtidlig modne i det fine sommerværet, noe som førte til små jordbær. Det er ikke et problem i år hvor det har vært en forholdsvis kald vår. Og om en ukes tid vil det finnes norske jordbær i omtrent alle butikker rundt om i Norge.

Britt Kåsin i Frukt.no forteller at de fleste butikker over hele landet vil ha jordbær i hyllene i slutten av denne uka.

Det kan informasjonssjef i Opplysningskontoret for frukt- og grønt, Britt Kåsin fortelle.

 - Rogaland er godt i gang og Sørlandet og Vestfold har nok modne jordbær i løpet av denne uka og i løpet av en uke vil vi nok ha full markdsdekning, sier hun til Side2.

 - Vil koste over 50 kroner

Kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland kan også fortelle at de første kurvene med jordbær har nådd butikkene, men at det i løpet av denne uken vil gjelde alle butikker.

 - Foreløpig er sesongen kommet så kort at vi får mye mindre enn på samme tidspunkt i fjor og dermed mye mindre enn vi kunne ha solgt. Vi forsøker å fordele det lille som er, slik at alle butikkene får noe, men det vil naturlig nok bli fort utsolgt, sier hun.

 Denne uken supplerer de med blant annet svenske og hollandske bær, mens de venter på de norske.

Kommunikasjonssjef i Norgesgruppen, Kine Søyland, forteller at de første kurvene med norske jordbær vil ha en pris på over 50 kroner.

Hun kan fortelle at prisen vil nok ligge over 50 kroner per kurv.

  - De første kurvene er alltid dyre, nøyaktig pris varierer fra kjede til kjede, men du vil nok fort finne at de første kurvene koster over 50 kroner per kurv. Mitt inntrykk er at mange synes det er stas med de aller første norske bærene og gjør et lite ritual ut av å kjøpe den første og ofte dyre kurven og nyte den litt ekstra som noe spesielt. Mens andre lar seg stoppe av prisen, og heller venter på at det kommer mer bær og at prisene dermed synker, forteller hun.

Nordmenn spiser mye bær og forbruket av  bær økte med hele 7,4 prosent fra 2013 til 2014 ifølge Totaloversikten av frisk frukt, bær, grønnsaker og poteter som kom i juni 2015.

Forbruket av frukt, grønt og bær økte også i sin helhet fra 2013 til 2014 der frukt økte i totalt volum med 1,5 prosent, grønnsaker økte med 2,7 prosent og bær med 7,4 prosent.

Den vanligste sorten bær er korona, som er de søteste jordbærene.

 - Her i Skandinavia så liker vi at bærene er søte, og norske bær har den gode, søte smaken med mye aroma, fordi vi har mye dagslys og også et spesielt egnet jordsmonn, sier Britt Kåsin.

Skal du kjøpe de første kurvene med norske jordbær?

Ta ut bærene 2-3 timer før servering

Hun kan fortelle at jo søtere bærene er, jo dårligere holdbarhet har de. Derfor er det ofte mindre søte bær som importeres fra for eksempel Nederland eller Belgia. De norske jordbærene bør derfor alltid oppbevares kjølig.

 - De bør oppbevares i kjøleskap og heller tas ut 2-3 timer før servering, slik at de får tilbake den gode aromaen og smaken før man spiser dem. Setter du bollen inne på bordet så sørg for at solen når dem, så får de både en herlig lukt og god aroma før de spises, sier hun.

 - Alle spiser jordbær

Nordmenn bruker jordbær på ulike måter enn tidligere. Det er ikke så mye syltetøy og saft som lages av bærene lenger, men bærene brukes til både salater, til spekemat eller i drikke.Og nordmenn vet å utnytte sesongen for norske jordbær.

 - Dessuten er det slik at alle mennesker over hele landet, i alle samfunnslag og aldre spiser jordbær. Slik er det ikke for andre bær, sier Kåsin.

Likte du denne saken? Lik oss på Facebook også!