De får 179 millioner

I tillegg kommer penger til reiser, sikkerhet og vedlikehold.

Foto: Alexander Dahlstrøm Winger (Mediehuset Nettavisen)
Publisert

(SIDE2): Tirsdag ble statsbudsjettet for 2011 lagt frem. Nesten årlig er det behov for store summer som går til vedlikehold av de mange bygningene som er en del av det norske kongehuset. I fjor var det Skaugum og Sæterhytten på Bygdøy kongsgård det ble satt av penger til, og i år er det Slottet som skal oppgraderes. I tillegg skal ferdigstillingen av Sæterhytten prioriteres heter det.

I budsjettet som ble lagt frem fra Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet tirsdag foreslås det at Det kongelige hus totalt får 179,384 millioner kroner i 2011. Det er en økning på 2,6 prosent fra 2010.

Les også: NRK er taperne

I dette ligger det en økning i apanasjen både for kongeparet og kronprinsparet. Det foreslås at kongeparet til neste år får 9,3 millioner i apanasje. I tillegg får det kongelige hoff 146 millioner kroner. Disse pengene går blant annet til vedlikehold av de statlige kongelige eiendommer i tillegg til drift av organisasjonen.

Kronprinsparets apanasje økes fra 7,5 millioner kroner til 7,7 millioner kroner. Denne budsjettposten følges av standardformuleringen «Bevilgningen skal dekke kronprinsparets personlige utgifter, inkludert utgifter til drift og vedlikehold av privateide eiendommer.» I tillegg får kronpårinsparets stab 16,2 millioner kroner.

Økte utgifter for flere
I tillegg til postene som er underlagt Det kongelige hus kommer en rekke utgifter knyttet til kongehuset som fordeles på andre departement. Deriblant utenriksdepartementet, justisdepartementet og forsvarsdepartementet. Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet har også ansvaret for bygninger som kongefamilien har disposisjonsrett til.

Dette medfører en rekke kostnader som ikke er lagt inn under De kongelige hus. Disse ser du spesifisert under. Av midlene som er satt av under Kap. 1581 er en foreslått en startbevilgning på 25 millioner kroner til rehabilitering av taket på Slottet i 2011. Totale kostnader for prosjektet er beregnet til 112,6 millioner kroner, og arbeidene vil starte i første halvdel neste år.

- Vi ønsker at staten skal ta vare på sine bygningsmessige verdier på en god måte. Når taket på Slottet er av en dårlig forfatning, må vi bevilge penger for å sette dette i stand, sier fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud i en pressemelding.

under.

Denne saken ble første gang publisert 05/10 2010.

Les også