De beste vinterjakkene

Vinteren har ennå ikke ankommet Norge, men likevel er det lurt å gjøre et innkjøp av en god og varm vinterjakke.

Publisert

Før du bestemmer deg for å kjøpe en jakke er det lurt å lese innholdet i jakken på merkelappen. Er jakkeinnholdet av typen akryl, vil den som regel være ganske lav i pris. En jakke som skal holde deg varm når vinteren slår til bør inneholde et høyt antall av enten ull eller dun. Dun måles som regel prosentvis sammen med fjær, så når du leser beskrivelsen i jakken, se etter dunspensten. Jakken blir naturligvis dyrere jo høyere tall på dunspensten.

5721

Ikke alle er interessert i å punge ut enorme summer for å holde seg varm, og det er ikke sikkert det er nødvendig heller. North Face, Woolrich og Timberland er eksempler på merker som ikke har jakker til utenomjordiske høye priser, som likevel holder på varmen. På disse jakkene starter prisen rundt to tusen kroner og strekker seg til det tredoble.

Stor prisforskjell

Er du glad i kvalitet, samt trendy jakker som er i vinden, er det de dyrere jakkene som bør fange øyet. Nobis og Moncler har for tiden blitt sterke alternativer til Parajumper og Canada Goose, som lenge har dominert jakkesalget verden over.

Et alternativ kan også være å gå den andre veien med tanke på pris. På H&M, Jack & Jones, Weekday og Samsøe Samsøe er det lett å finne seg en vinterjakke under to tusen kroner. Dog vil den ikke varme deg like godt som en av de nevnte jakkene overfor. Kvalitet betyr høy pris.

Et mer voksent uttrykk

Det er ikke bare dun som holder på varmen. Ull fungerer på nesten lik linje, om ikke temperaturmåleren viser mer enn ti minusgrader. Ull er først og fremst brukt i frakker som kan være et fint alternativ til dunjakken. Men ikke alle frakkene er av hundre prosent ull. De har som regel noen prosenter polyester i seg for også å kunne være slitesterke.

Også frakkene varierer i pris, noe som naturligvis skyldes merket, produsenten og den eventuelle veveren som står bak spinningen av ullet. Tiger of Sweden tilbyr frakken «Dempsey» til prisen4499,- men har også en eksakt lik modell vevet av italienske Loro Piana til 7999,-

Frakker kan også kjøpes til en betraktelig lavere pris hos Zara eller H&M, men også her minskes kvaliteten og levetiden på jakken. Frakken som H&M selger koster 999,- Den inneholder kun 22 prosent ull, der resten er polyester og seks prosent "andre fibre". Frakken hos Zara ligger til samme pris, men er nedsatt fra 1795,- Den inneholder 44 prosent ull, 39 prosent polyester, 13 prosent viskose, og fire prosent polyamid. Altså en billigere løsning, men den vil ikke holde deg like varm, som på mange måter er det som er viktigst.

Her er noen tips til hva du bør tenke på før en investering av ny vinterjakke:

  • Les alltid på merkelappen, eller spør en i butikken om hva jakken inneholder.
  • Tenk på hvordan du skal bruke den. Vil du ha en fjelljakke, eller en jakke som brukes til det daglige behovet.
  • Om vinteren er kald, og minusgradene drar på bør du velge en dunjakke – den isolerer varmen aller best.
  • Ikke kjøp jakken for liten. Test gjerne med en dressjakke eller en tykkere genser under før du kjøper den.
  • Tenk på passform, og at den følger kroppen hele veien.
  • Er du lav er kortere jakker et bedre alternativ.
  • Kjøper du en dyr jakke, lønner det seg om den er tidløs, slik at du kan bruke den i fem vintre fremover.

Denne saken ble første gang publisert 08/01 2014.

Les også