De beste bærbare spill-PC-ene

Liker du å spille? Velg en av disse.

Publisert

[Teknofil.no]: Det er ingen tvil om at det aller, aller beste for seriøs spilling er en stasjonær PC. Å ha et skikkelig kabinett å boltre seg i betyr at du for eksempel kjapt kan øke lagringskapasiteten, eller enkelt oppgradere til siste skrik i skjermkort når datamaskinen begynner å slite med de nyeste spillene. Regner du krone for krone er det heller ingen tvil om at du får bedre spillytelse med en skikkelig stasjonær enn du får med en bærbar til samme pris.

Vår anbefaling for stasjonær gaming-PC:
Ren spillglede til 12 000 kroner

Likevel er det noen fordeler med å gå bærbart. Den mest åpenbare er selvfølgelig at den den nettopp er bærbar – eller i det minste slepbar – noe som gjør at du enkelt kan ta den med til kompisen, på hytta eller nærmeste LAN-party. For de godt etablerte er det nok også en fordel at den kan klappes sammen og pakkes vekk når den ikke er i bruk. Dette gjør den langt mer "konevennlig" enn en gedigen gaming-rigg som beslaglegger halve arbeidsrommet.

Fokuset ved en typisk gamingmodell er naturlig nok ytelse. Ved siden av en god prosessor legges det stor vekt på grafikkløsningen, som tross alt skal kunne drive de nyeste og mest krevende spillene. Spillbærbare egner seg derfor også godt til andre oppgaver som krever mye datakraft.

Men den gode ytelsen koster i form av høyt strømforbruk og dertil varmeutvikling. Det vil i de fleste tilfeller bety store modeller med plass til gode kjøleløsninger. Disse har også en tendens til å være tyngre en tilsvarende normalmodeller, og har gjerne høyere "bling"-faktor eller distinkt stil.

Budsjett:

"Rimelig" og "spillbærbar" passer ikke i samme setning, så her regner vi budsjettklassen som et sted mellom fem og ti tusen kroner. Her finner vi også modeller som er små nok til at du faktisk kan dra dem med deg uten å slite deg helt ut.

Minst i klassen er Dell Alienware M11x. Som gamingmaskin er denne enestående med 11,6-tommers skjerm, vekt på "kun" drøye to kilo og anstendig holdbarhet på batteridrift. Denne har riktignok vært på markedet en stund, men med den nye revisjonen R3 får du siste generasjon Intel-prosessor og GeForce GT 540M fra Nvidia.

Som Dell-modeller flest kan M11x konfigureres etter ditt eget forgodtbefinnende, men med tanke på at denne starter på strategiske 9990 kroner er det vanskelig å si så mye om det uten å bytte prisklasse. Når det er sagt ville vi nok ha puttet 4 GB minne i den når vi først var i gang.

Har du ikke lyst på det aller minste, men fremdeles ønsker en relativt portabel spillbærbar, har vi den litt større og tyngre M14x. Som navnet hinter til er dette en 14-tommer i samme stil som M11x. Startprisen på 9990 kroner er den samme, men grunnspesifikasjonene er bedre enn på lillebror.

Vil du ha det stort og sterkt uten å tømme sparekontoen kan kanskje HP Pavilion dv7-6056 friste deg. Denne 17,3-tommeren er utstyrt med dugelige Radeon HD 6770M fra AMD, som sammen med en firekjernes Sandy Bridge i7-prosessor skal være mer enn dugelig for spill.

Mellomklasse:

For mange ligger smertegrensen på en bærbar av denne typen på rundt femten høvdinger, noe som har ført til meget hard konkurranse i prissjiktet mellom ti og femten tusen kroner.

Alienware finner vi også her, ikke bare i form av oppjazza versjoner av M11x og M14x, men også en 15,6-tommer: M15x. Ser vi dog på maskinvare for pengene finnes det bedre alternativer blant 15-tommerene, og her vil vi dra fram Multicom Kunshan P150. Med denne får du firekjernet Sandy Bridge i7-prosessor og GeForce GTX 460M grafikk fra Nvidia til 12 500 kroner. Det ekstra fine med denne modellen er at du fritt kan velge mellom matt (antirefleks) og blank skjerm med 1920 x 1080 piksler (Full HD).

Kunshan P150 kan for øvrig skreddersys på de fleste områder og boles opp til en monstermaskin med i7 Extreme-prosessor, GeForce GTX 485M, SSD, 16 GB RAM og Blu-Ray. Men da dobler du prisen og vel så det, og da kan du få bedre spillytelse ved å velge noe annet.

Leter du litt kan du i skrivende stund også gjøre et lite kupp på noen utgaver av MSIs GX660. Denne er utstyrt med forrige generasjon firekjernes i7-prosessor, men til gjengjeld får du en bærbar med god lyd, Full HD-skjerm og det meget potente Mobility Radeon HD 5870 til ned mot ti små lapper, noe som må sies å være en hyggelig pris.

Av tungvekterne i denne klassen vil vi anbefale 17,3-tommeren Asus G73SW, som under sitt distinkte ytre har firekjernes Sandy Bridge i7-prosessor og GeForce GTX 460M. Den har også en 15,6-tommers lillebror ved navn G53SW til omtrent samme pris og spesifikasjoner.

Har du det ikke travelt med innkjøpet minner vi for øvrig om at lignende modeller vil komme på markedet i løpet av året. Vi venter blant annet spent på GX780R fra MSI og G74SX 3D fra Asus, som trolig begge vil dukke opp i tredje kvartal.

Dyr:

Dersom du først skal runde 15 000 kroner bør det være for en slepbar med den aller råeste spillytelsen, og det får du i form av modeller med to skjermkort. Dette går under betegnelsen SLI (for Nvidia-kort) eller CrossFire (for AMD-kort), og er enkelt forklart teknologi som gjør at flere skjermkort kan jobbe sammen. To skjermkort gir typisk en ytelsesøkning på 50 til 90 prosent fremfor kun ett kort, avhengig av spill. Men det betyr også høyere strømforbruk og dertil økt varmeutvikling, pluss at det selvfølgelig fører til en dyrere datamaskin.

SLI og CrossFire finner vi i 17- og 18-tommerne, da disse har plassen som kreves for et ekstra skjermkort og gode nok kjøleløsninger.

Her er det to modeller vi må trekke fram. Den ene er Multicom Kunshan X7200, en 17,3-tommer som med en Intel i7-950, 2 x GeForce GTX 460M i SLI og 6 GB minne så vidt runder 20 000 kroner.

Den andre er Alienwares flaggskip M18x. Satt opp til å matche Kunshan X7200 i ytelse vil den koste omtrent 2000 kroner mer, men da er skjermen på 18,4 tommer og i7-prosessoren er av den nye Sandy Bridge-generasjonen. 1 års "hjemme hos"-service er også inkludert i prisen.

Alt i alt føler vi derfor at M18x er det bedre valget, men er du allergisk mot den noe spesielle Alienware-stilen har du altså et alternativ i Kunshan X7200. Skal du ha det aller, aller råeste (og har en liten pengebunke å sløse bort) vil også X7200 blant annet kunne settes opp med 2 x GeForce GTX 485 i SLI, en konfigurasjon som er hakket råere enn hva du kan få med Alienware M18x.

Vil du heller ha en liten og lett bærbar?
Se våre anbefalinger for folk på farten