«Farmen kjendis»-aktuelle Daniel Franck

– Har spurt meg selv hva jeg gjorde feil

Under «Farmen kjendis»-oppholdet kan deltagerne være låst på et og samme sted i fem uker. Det tror den rastløse snowboard-pensjonisten Daniel Franck vil gjøre ham godt.

<b>DANIEL FRANCK:</b> – Tålmodigheten min blir satt på ekstremprøve. Jeg er et veldig usikkert skudd her inne, forteller en lattermild Daniel Franck til Her og Nå et par dager ut i oppholdet på Li gård.
DANIEL FRANCK: – Tålmodigheten min blir satt på ekstremprøve. Jeg er et veldig usikkert skudd her inne, forteller en lattermild Daniel Franck til Her og Nå et par dager ut i oppholdet på Li gård. Foto: TV 2
Sist oppdatert

Daniel Franck (49) tror «Farmen»-opplevelsen vil gjøre ham godt. I idylliske omgivelser på Li gård i Stange kommune vil både kropp og hode få kjørt seg helt uten distraksjoner som følger med tekniske duppeditter som mobil og data.

– Her må du være mye mer til stede, både overfor deg selv og for andre. Det har jeg sett frem til. Jeg er en veldig rastløs type og veldig dårlig til å sitte i ro. Så det passer godt å være her inne på gården.

– Som i Oslo, for eksempel, der blir jeg veldig fort rastløs. Jeg må gjøre noe hele tiden. Jeg har en uro i meg, forteller Daniel til Her og Nå, et par dager ut i «Farmen»-oppholdet.

Om gårdsoppholdet blir en utelukkende positiv opplevelse, kan han likevel ikke si med sikkerhet. Daniel har såpass selvinnsikt at han vet det kan slå begge veien.

– Om jeg blir i ti dager, 14 dager eller fem uker – det vet man jo ikke. Jeg holder på til jeg går drit lei. Jeg er veldig utålmodig, så tålmodigheten min vil bli satt på ekstremprøve.

<b>«FARMEN KJENDIS»:</b> Sammen med 11 andre deltagere skal snowboarderen Daniel Franck prøve å leve 100 år tilbake tid. 
«FARMEN KJENDIS»: Sammen med 11 andre deltagere skal snowboarderen Daniel Franck prøve å leve 100 år tilbake tid.  Foto: Svein Brimi

– Jeg kan nok bli litt vanskelig å forholde seg til. Det er ikke alltid jeg er veldig motivert til å trosse egne instinkter, så jeg kan ikke love noen ting. Jeg er et veldig usikkert skudd her inne, innrømmer han lattermildt.

Les også: Dette er deltakerne i «Farmen Kjendis» 2024

Deltar i «Farmen kjendis»

Den pensjonerte snowboarderen forteller at det har vært full fart i kroppen gjennom hele livet. Tankene raser som godstog gjennom hodet. Men han har funnet sine pusterom i hverdagen. Gjøremål som får hvilepulsen til å melde seg.

– Jeg er flink til å finne lommer i hverdagen hvor jeg slapper helt av. Som når jeg står på atelieret mitt. Da er jeg helt rolig, og skjønner ikke hvor tiden blir av. Så råder jeg alle til å alltid ha med seg en liten notatblokk hvor du kan skrive ned alle de underlige ideene og tankene du har. Du kan ikke gå og huske på alt, sier Daniel.

<b>FORTSATT AKTIV:</b> Daniel poengterer at snøbrett er en livsstil og fortsatt en viktig del av hans identitet. Selv om han valgte å legge opp som profesjonell utøver, står han fortsatt mye på snowboard i vinterhalvåret. Her fra da han var aktiv. 
FORTSATT AKTIV: Daniel poengterer at snøbrett er en livsstil og fortsatt en viktig del av hans identitet. Selv om han valgte å legge opp som profesjonell utøver, står han fortsatt mye på snowboard i vinterhalvåret. Her fra da han var aktiv.  Foto: Lise Åserud/NTB

– Så har jeg også behov for å utagere fysisk. Der kommer snowboard og boksing inn. Jeg har ulike måter å kanalisere de forskjellige energibanene mine, forklarer 49-åringen som ble den første nordmannen til å vinne X Games-gull i freestylegrenen slope style i 1997.

Kunsten har også vært viktig. Som en forlengelse av snowboardkarrieren, som Daniel anser som en kunstart i seg selv, har ønsket om å skape periodevis vært altoppslukende.

– Snowboard skulle aldri vært en del av sportssidene, men kultursidene! Det mener jeg. Det er en sterk uttrykksform. Man ser og tenker annerledes på mange ting når man har levd av å stå sidelengs.

– Kunsten opptar veldig mye av hele min eksistens. Det har gjort meg undrende og hele tiden på jakt. Jeg er hele tiden i utvikling og føler det holder meg ung, forklarer «Farmen kjendis»-deltageren.

Les også: (+) NRK-Idas ukjente side: – Det kan nok overraske noen

<b>MERITTERT:</b> Daniel har til sammen seks VM- og EM-medaljer, 16 World Cup-seire, 47 internasjonale pallplasseringer og tre kongepokaler. I 1998 tok han sølv under OL i Nagano. 
MERITTERT: Daniel har til sammen seks VM- og EM-medaljer, 16 World Cup-seire, 47 internasjonale pallplasseringer og tre kongepokaler. I 1998 tok han sølv under OL i Nagano.  Foto: NTB

Brakk nakken

Forrige gang vi fulgte Daniel i en realityserie, var da han testet både sine egne og befalets grenser i TV 2-programmet «Kompani Lauritzen» i 2022.

Da valgte han å trekke seg, som følge av at nakken hadde slått seg vrang. Den meritterte snowboarderen hadde englevakt da han brakk nakken i 2018. Tidlig i gårdsoppholdet, fryktet han likevel ikke at nakkeskaden skulle stikke kjepper i hjulene for gårdsoppholdet.

– Da jeg brakk nakken, tok det lang tid å bygge seg opp igjen. I dag er det ikke en smerte å snakke om. Faren er en nakkesleng, og det kommer jeg ikke til å bli utsatt for her inne. Skjer noe nå, har jeg bare meg selv å skylde på, mener Daniel.

<b>KUNSTNERSJEL: </b>Daniel mener kunsten har vært en forlengelse av livet som snowboarder. Kunsten gir ham ro fra rastløsheten.
KUNSTNERSJEL: Daniel mener kunsten har vært en forlengelse av livet som snowboarder. Kunsten gir ham ro fra rastløsheten. Foto: Svein Brimi

Som snowboarder er det vanskelig å komme unna skader. Hverken da han brakk ryggen i 2013 eller nakken 2018, lot han de negative tankene ta overhånd.

– Det har blitt mange skader opp gjennom – det er en del av livet. Gjennom et aktivt liv må du regne med noen smeller – og det er også noe av det som gjør det spennende. I etterkant har jeg spurt meg selv hva jeg gjorde feil. Det er kanskje den viktigste lærdommen.

– Om du har gått på en kjempesmell privat eller i bakken, så prøver du å lære av feilene dine. Vi har alle demoner, så er spørsmålet hvilke av disse demonene du velger å fôre!

«Farmen kjendis» sendes på TV 2 tirsdag, onsdag og søndag kl. 20.00.

Denne saken ble første gang publisert 16/01 2024, og sist oppdatert 17/01 2024.

Les også