Tore Strømøy og tv-karrieren

– Da jeg fikk beskjeden, tenkte jeg bare «Nå skal jeg vise dere»

Da «Tore på sporet» ble tatt av skjermen for to år siden, måtte programlederen tenke nytt.

<b>TORE STRØMØY:</b> – Jeg er like vill i hodet og har like mange idéer – så det er full fart hele tiden, sier 62-årige Tore om de mange prosjektene han jobber med for tiden.
TORE STRØMØY: – Jeg er like vill i hodet og har like mange idéer – så det er full fart hele tiden, sier 62-årige Tore om de mange prosjektene han jobber med for tiden. Foto: Julie Marie Naglestad/NRK
Publisert

– Jeg har prøvd å være litt eplekjekk ved å si at jeg personlig ikke bryr meg så mye om denne prisen, men da jeg ble ropt opp så kjente jeg at det faktisk var ganske artig, smiler NRK-veteran Tore Strømøy (62) mens han stolt holder sin aller første Gullruten i hendene.

Under den stjernespekkede prisutdelingen i mai vant Tores populære serie «Gåten Agnes» i kategorien «Beste dokumentarserie».

Allerede i 1989 startet Tore arbeidet med å nøste opp i den tragiske skjebnen til den døve Agnes Waade og hvordan hun ble sviktet av samfunnet, men det skulle gå over 30 år før han fullførte NRK-serien.

– Den nye sjefen vår i NRK Trøndelag, Kristian Karlsen, etterlyste serier som hadde universell interesse, men som likevel var lokalt forankret i Trøndelag. Jeg tenkte: «Jeg har noe liggende i skuffen». Da kom jeg på historien om Agnes og dette med hvordan de døve har blitt behandlet opp gjennom historien. Sånn kom denne dokumentarserien fram, forteller han.

<b>GULLRUTEN:</b> – Jeg har prøvd å være litt eplekjekk ved å si at jeg personlig ikke bryr meg så mye om denne prisen, men da jeg ble ropt opp så kjente jeg at det faktisk var ganske artig, sier Tore til Her og Nå like etter at han vant Gullruten for «Gåten Agnes» i mai.
GULLRUTEN: – Jeg har prøvd å være litt eplekjekk ved å si at jeg personlig ikke bryr meg så mye om denne prisen, men da jeg ble ropt opp så kjente jeg at det faktisk var ganske artig, sier Tore til Her og Nå like etter at han vant Gullruten for «Gåten Agnes» i mai. Foto: Morten Bendiksen

Les også: Tore Strømøy: – Jeg var på nippet til å få platekontrakt

NRK-serien «Gåten Agnes»

«Gåten Agnes» har skapt stort engasjement og er blant de mest sette seriene på NRK denne våren.

– Jeg så ikke den suksessen komme. Om jeg er overrasket over at det gikk så bra? Ja, det er jeg nok. Samtidig har synes jeg vi har laget en bra serie. Det har vært veldig mange flinke folk som har vært med å jobbe med «Gåten Agnes». Serien er nydelig klippet, regien er fin og foto er fantastisk – så det er mange som har gjort en god jobb for at serien har fått denne mottagelsen, smiler han.

<b>GÅTEN AGNES:</b> Det har blitt mange sene kvelder på Tores NRK-kontor i forbindelse med dokumentarserien «Gåten Agnes».
GÅTEN AGNES: Det har blitt mange sene kvelder på Tores NRK-kontor i forbindelse med dokumentarserien «Gåten Agnes». Foto: Vegard T. Blakstad/NRK

Tore ble ansatt i NRK Fjernsynet i 1991 og er mest kjent for programmet «Tore på sporet», som ble sendt i totalt 10 sesonger i perioden 1996 til 2020. Serien, der Tore gjenforente personer som hadde mistet kontakten, hadde høye seertall fram til det for to år siden ble bestemt at programmet skulle tas av skjermen.

– For et par år siden fikk jeg beskjed fra noen sjefer om at jeg var for gammel for å fortsette på TV. Det passet har jeg fått påskrevet for lengst. Da tenkte jeg: «Nå skal jeg vise dere». Det føler jeg virkelig at jeg har gjort nå, smiler Gullruten-vinneren.

Les også: (+) Da Anne Rimmen falt for Ailo, sendte hun mail til sjefen: «Jeg vet at det ikke passer seg, men sånn er det»

Jobber som frilanser

For ni år siden hadde Tore ambisjoner om å trappe ned på den harde jobbingen, men slik ble det imidlertid ikke.

<b>NY SERIE:</b> Historien om hvordan den døve Agnes Waade ble sviktet av samfunnet har engasjert mange. Nå avslører Tore at han er i gang med en ny serie om urettferdig behandling av mennesker.
NY SERIE: Historien om hvordan den døve Agnes Waade ble sviktet av samfunnet har engasjert mange. Nå avslører Tore at han er i gang med en ny serie om urettferdig behandling av mennesker. Foto: Vegard T. Blakstad/NRK

– I 2013 ble jeg frilanser av praktiske årsaker, men jeg jobber minst like mye nå som jeg har gjort før. Jeg er like vill i hodet og har like mange idéer – så det er full fart hele tiden.

Kan det bli for mye jobb av og til?

– Nei, nei, nei. Det blir heller for lite. Nå er jeg langt inne i arbeidet med en ny serie. Jeg har fått så mange henvendelser fra folk med de rareste historier. Så at vi kanskje fortsetter med en serie i samme gate, der vi ser på urettferdighet som er blitt begått mot folk – det kan fort skje, sier han hemmelighetsfullt.

Les også: Tore på sporet: Holder kontakten med de fleste han har hjulpet

Skriver barnebok og teaterstykke

<b>VETERAN:</b> Tore Strømøy ble ansatt i NRK Fjernsynet i 1991 og har gjort stor suksess med programmer som «Go´fot på låven», «Tett på», «På loffen» og ikke minst 10 sesonger av «Tore på sporet».
VETERAN: Tore Strømøy ble ansatt i NRK Fjernsynet i 1991 og har gjort stor suksess med programmer som «Go´fot på låven», «Tett på», «På loffen» og ikke minst 10 sesonger av «Tore på sporet». Foto: Morten Eik

Frøya-væringen er også travelt opptatt med flere andre prosjekter.

– Jeg er snart ferdig med en barnebok, har jobbet litt med et teaterstykke og har også en idé om en spillefilm. Om det blir noe av alt dette, vet jeg ikke, men jeg har har alltid mye på gang – så får vi se. Det er ikke sikkert jeg lever så lenge at jeg får laget alt jeg har lyst til å gjøre, sier han og ler godt.

– Pensjonist skal jeg ikke bli. Det har jeg ikke tid til. Da dør jeg heller med skoene på, legger Tore Strømøy til med et stort smil om munnen.

Denne saken ble første gang publisert 13/07 2022.

Les også