Chelsea Manning har kommet med sin første uttalelse etter benådningen

Varsleren Chelsea Manning, som ble benådet av tidligere president Barack Obama i januar, sier hun håper på å kunne hjelpe andre når hun slipper ut neste uke.

Chelsea Manning kom tirsdag med sin første uttalelse fra militærfengselet i Kansas City etter at hun ble benådet av daværende president Barack Obama i januar.
Chelsea Manning kom tirsdag med sin første uttalelse fra militærfengselet i Kansas City etter at hun ble benådet av daværende president Barack Obama i januar. Foto: Foto: AP
Publisert

Den tidligere soldaten, som etter planen skal løslates 17. mai, takker Obama for benådningen og sier samtidig at hun har blitt inspirert av støttebrevene hun har fått fra andre transseksuelle og veteraner.

Les også: Obama forsvarer benådningen av Chelsea Manning

–Jeg håper det jeg har lært fra fengselet kan hjelpe meg med å jobbe mot at andre mennesker skal få et bedre liv, sier 28-åringen i en uttalelse tirsdag.

–For første gang kan jeg se for meg en fremtid som Chelsea. Jeg kan se for meg å overleve og leve som mennesket jeg er og kan endelig være på utsiden. Frihet var noe jeg alltid drømte om, men aldri lot meg selv helt tro på, sier hun videre.

Chelsea Manning sto bak det som fram til da var den største lekkasjen av hemmeligstemplet informasjon fra det amerikanske militæret til WikiLeaks noensinne.

SKIFTET KJØNN: Manning, kjent som Bradley før hun endret kjønn i fengselet, ble pågrepet i 2010 og dømt til 35 års fengsel for lekkasjene i 2013.
SKIFTET KJØNN: Manning, kjent som Bradley før hun endret kjønn i fengselet, ble pågrepet i 2010 og dømt til 35 års fengsel for lekkasjene i 2013. Foto: James Lawler Duggan (Scanpix/Reuters)

Les også: Bradley Manning dømt til 35 års fengsel

Rundt 700.000 dokumenter skal hun ha lekket, primært fra Irak der Manning tjenestegjorde som soldat innen USAs militære etterretning. Dokumentene avslørte blant annet overgrep begått av USAs irakiske allierte i landet, og de dokumenterte også at tallet på drepte sivile var langt høyere enn tidligere kjent.

Manning, kjent som Bradley før hun endret kjønn i fengselet, ble pågrepet i 2010 og dømt til 35 års fengsel for lekkasjene i 2013.

(©NTB)

Denne saken ble første gang publisert 09/05 2017.

Les også