Casher inn på poker

Men Maren Kallhovd betaler ikke skatt av det hun tjener på poker.

Foto: www.toellefsen.com (TV3)
Publisert

(SIDE2): Maren Kallhovd har fått mye oppmerksomhet for sin deltakelse i «Paradise Hotel».

Men den frittalende 21-åringen er også en dedikert pokerspiller, noe hun heller ikke la skjul på da hun sjekket inn på skandalehotellet.

Vil legalisere poker
I helgen var hun en av flere pokerspillere som benket seg ned foran Stortinget i protest mot at poker ikke er legalisert her i Norge.

Les også: Her spilles poker foran Stortinget

- Egentlig begynte jeg å spille poker fordi han jeg var sammen med for cirka fire år siden spilte. Han spilte hele tiden og jeg maste om hvor kjedelig det var og til slutt fikk jeg spille for han online, forteller hun.

- Han lærte meg det grunnleggende med poker, legger hun til.

- Mye matematikk
Etter hvert utviklet Kallhovd seg til å bli en rutinert spiller, og da begynte også pengene å renne inn.

Dermed var oslojenta hekta på spillet.

- De første årene spilte jeg ikke særlig seriøst. Men etter ett år begynte jeg å bli bedre og så vant jeg en turnering, og da begynte jeg å tjene penger på pokerspillingen.

Nå spiller Kallhovd poker nesten hver eneste dag.

- Det er viktig å bruke hodet når man spiller, for det er mye matematikk.

«Paradise Hotel»-deltakeren legger ikke skjul på at hun liker å vinne, og avslører at hun rett som det er overrasker sine medspillere.

- Det er gøy å spille og vinne. Det er mange som blir overrasket over at man vinner når man er jente, for de forventer det ikke, sier hun og ler.

- Bra festing
Kallhovd mener det tar tid å bli god i poker. Foruten å dedikere mye tid til spilling, tror hun at man også må ha en teft for spillet for å nå de virkelig store høydene.

- Man må spille sykt mye for å bli god og det tar mange år før man blir skikkelig god i spillet om man da ikke får hjelp av en coach eller noe da. Noen har jo talent og kan fort bli gode, andre kan aldri bli gode i poker, mener hun.

Men lykkes man som pokerspiller kan det derimot åpne noen dører, og for Kallhovd har hennes dyktighet ført henne til turneringer mange steder i verden.

- Las Vegas er det beste stedet for der er det bra festing, uteliv, bra mat og man kan selvfølgelig spille poker døgnet rundt, forteller hun.

Foto: Guro Holmene

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Må ha flaks
Snart går tuen til Riga, hvor Kallhovd skal spille under norgesmesterskapet (NM) i poker.

- Det er første gang jeg skal spille i NM. Jeg skal delta i ulike grener og reiser ned dit 8. april, opplyser hun.

Naturlig nok har Kallhovd forventninger til sin egen pokerspilling når hun nå skal til Riga, men understreker at hun i tillegg til gode kunnskaper og rutine trenger litt flaks.

- Jeg skal spille fire NM-turneringer og jeg håper jeg vinner penger i alle, og så hadde det vært gøy å vinne én av turneringene, sier hun.

- Man må ha litt flaks når man spiller poker. Selv om man er god, er det ikke sikkert man vinner. Det er mye flaks. Men jeg skal prøve å vinne. Jeg er sponset av NordicBet, så det hadde vært kult om jeg kunne vist at jeg er flink, innrømmer Kallhovd.

- Er du en god pokerspiller?

- Ja, jeg vil si at jeg er god. Jeg vinner i alle fall penger og det er ikke mange av de som spiller poker som gjør det, svarer hun.

Å vinne penger, det er det ingen tvil om at Kallhovd gjør. På en pokerdatabase på nettet kommer det fram at det ikke er småpenger hun har håvet inn.

- Jeg kan ikke gå i detalj, men ja det er tilfeller hvor jeg har vunnet 12.000 til 13.000 dollar (cirka 66.000 til cirka 71.000 kroner, red.anm.) på enkeltturneringer, sier Kallhovd til Side2.

- Ikke trengt å skatte
Hun bekrefter også at hun på én enkelt pokerside har en inntjening på 25.000 dollar, eller nærmere 140.000 kroner.

- I pokerverdenen er ikke dette mange penger, og man må egentlig bare bruke pengene man vinner til å spille mer, mener Kallhovd.

Hun har imidlertid ofte reist til en av verdens største spillhovedsteder når hun har vunnet større gevinster.

- De gangene jeg har vunnet stort har jeg reist til Las Vegas et par dager etter og spilt enda mer og hatt det gøy, forklarer hun.

- Har du betalt skatt av gevinstene dine?

- Jeg har ikke tatt ut noen av pengene jeg har vunnet. Det er slik at om man tar ut pengene så må man skatte av dem, men jeg har ikke trengt å skatte fordi jeg ikke har tatt de ut, sier Kallhovd.

Les også: - Det er denne dommen pokerfolk har ventet på

Skatteetaten kunne ikke kommentere saken torsdag.

Skal betale skatt
I Norge er derimot regelverket klart.

Etter skatteloven § 5-50 første ledd er gevinster fra blant annet pengespill skattepliktig når verdien overstiger 10.000 kroner. Ved spesielle tilfeller vil det kunne reises spørsmål om gevinsten er vunnet ved virksomhet, jf. skatteloven § 5-30, men på generelt basis regnes inntekter fra pengespill som tilfeldig inntekt.

Allikevel fungerer ikke disse reglene i praksis da mange pokerspillere mener det ikke, på god nok måte, tas høyde for de utgifter slike pengespill ofte medfører – da spesielt i poker.

Reglene om fradrag sier at ved turneringer gis det fradrag for kostnader som er direkte knyttet til den skattepliktige gevinsten. Ved enkeltspill, eller cashgames, gis det fradrag for innsatsen til vinnerpottene, men ikke for de hendene man taper. Dermed risikerer spillere å måtte betale mer i skatt enn man faktisk tjener.

Lottogevinster faller utenfor disse reglene da alle gevinster fra Norsk Tipping AS er skattefrie uansett gevinstens størrelse.

Kilde: skatteetaten.no

Denne saken ble første gang publisert 07/04 2011.

Les også