Caroline Glomnes og Katelyn Garbin fra «Cammo»

«Cammo»-Caroline Glomnes: – Vi har godt av å møte mennesker som er annerledes enn oss

Akkurat som i NRK-aktuelle «Cammo», var Caroline Glomnes støttekontakt for en kvinne med Downs syndrom. Det lærte hun mye av. – Jeg har alltid sett på meg selv som en åpen og fordomsfri person, men møtte mine egne fordommer som støttekontakt, sier serieskaperen.

<b>VENNINNER:</b> – Jo da, vi møter hverandre utenom jobbing også, forteller Katelyn om det fine vennskapet med Caroline.
VENNINNER: – Jo da, vi møter hverandre utenom jobbing også, forteller Katelyn om det fine vennskapet med Caroline. Foto: Svein Brimi
Sist oppdatert

– Jeg har alltid sett på meg selv som en åpen og fordomsfri person, men møtte mine egne fordommer som støttekontakt, innrømmer Caroline Glomnes (36), skuespiller og manusforfatter for den nye suksesserien «Cammo».

Du kan se serien «Cammo» her på NRK TV.

Vi møter henne i Sandvika, hjemme hos medskuespilleren Katelyn Garbin (30), den første med Downs syndrom med hovedrolle i en norsk fiksjons-serie.

– Jeg er historisk, slår Katelyn med rette stolt fast.

– I tillegg har jeg fått en ny, god venninne. Caroline og jeg har mer til felles enn du ville tro.

Det ligger et alvor bak den siste kommentaren, og en historie om mobbing, men Katelyn støtter ordene med trillende latter.

– Jeg er som regel blid, erklærer hun fornøyd.

Caroline lar seg smitte av latteren. Tonen mellom dem klinger silkemykt.

<b>SPILLER SAMMEN I «CAMMO»:</b> – Vi fant fort tonen – noe som gjorde det veldig fint å spille sammen, forteller Caroline og Katelyn. Her fra en scene i serien hvor de lurer seg unna en saftig fartsbot.
SPILLER SAMMEN I «CAMMO»: – Vi fant fort tonen – noe som gjorde det veldig fint å spille sammen, forteller Caroline og Katelyn. Her fra en scene i serien hvor de lurer seg unna en saftig fartsbot. Foto: NRK

NRK-serien «Cammo»

Ideen til serien «Cammo» fikk Caroline for noen år tilbake. I likhet med rollefiguren var Oslo-jenta støttekontakt for en kvinne med Downs syndrom.

– På fotballtrening med henne ble jeg imponert over hvor flinke trenerne var til å motivere spillerne, og tenkte: «hvordan ville en som ikke er like flink med folk ha taklet en lignende situasjon?»

Slik ble frøet til «Cammo» sådd.

Det var for åtte år siden Caroline følte at jobben styrte altfor mye av livet.

– Jeg bestemte meg for å gjøre noe annet ved siden av, forteller den sympatiske skuespilleren som i dag er gift og mamma til en to- og fireåring.

Valget blant «småjobber» på Finn skulle senere gi en spennende vri på skuespillerkarrieren.

– Jeg festet meg ved en annonse om støttekontakt, som Linda på 38 år søkte, en blid dame med Downs syndrom. Vi hadde mange felles interesser, som teater, film og god mat.

Søknadsfristen gikk ut den samme kvelden.

– Jeg skrev noen raske ord og la ved min skuespiller-CV med bilder i svart-hvitt. «Er det litt kleint å sende bilder?» spurte jeg meg selv, men kjørte på.

Hun ble kalt inn til intervju og fikk jobben.

– Jeg følte meg beæret over at Linda mente jeg ville gjøre livet hennes kulere, sier Caroline.

– Det skjønner jeg godt at hun mente. Det har du gjort med mitt, bryter Katelyn inn.

Komplimentet blir belønnet med en klem, før Caroline henter opp igjen tråden.

– De neste fire årene møttes Linda og jeg én gang i uken. Det ble annerledes enn hva jeg hadde trodd. Jeg forsto raskt hvor lite jeg visste om Downs syndrom. For eksempel trodde jeg at alle med Downs var utadvendte, at Linda og jeg umiddelbart ville bli venner. Det skulle vise seg at hun trengte tid. Linda og Katelyn har begge Downs syndrom, ja, men er som oss andre ulike.

Les også: (+) Datteren vår var ikke som andre barn. Da hun trengte en pappa som elsket henne, gjorde du det motsatte

<b>TO PRINSESSER:</b> – Jeg synes det er veldig moro å møte kjente folk, og spesielt prinsesse Märtha – som var veldig hyggelig mot meg, forteller Katelyn.
TO PRINSESSER: – Jeg synes det er veldig moro å møte kjente folk, og spesielt prinsesse Märtha – som var veldig hyggelig mot meg, forteller Katelyn. Foto: Privat

Cammo og Kamilla

Med rollefiguren Cammo spiller Caroline en influenser som blir tvunget til å ta steget ut av Instagram-livet og inn i den virkelige verdenen når skattemyndighetene krever inn alt hun eier.

For å spe på inntektene, mens hun bor hos moren sin, blir Cammo svært motvillig støttekontakt for Kamilla, spilt av Katelyn. Det viser seg at jenta med Down har livet langt mer på stell enn den noe overfladiske og selvsentrerte Instagram-kjendisen.

– Hun blir jo heldigvis litt klokere etter hvert, understreker Caroline med et smil og legger til:

– Vi har godt av å møte mennesker som er annerledes enn oss. Jeg har troen på at det vil gi færre fordommer.

Som TV-seere får vi kjenne på våre egne fordommer, både i møtet med Kamilla og Cammo.

– En av brødrene mine var i mange år sammen med en influenser, og det ga meg et innblikk i hvordan den jobben egentlig er. I serien syntes jeg derfor det var spennende å ta for meg to grupper som møter mange fordommer. Verden blir stadig mer aksepterende. Samtidig føler jeg at det aldri vært lettere å trå feil, forklarer Caroline. Da hun skulle finne en som kunne spille rollen som Kamilla, ble manusforfatteren tipset om å se «Verdens vakreste leker» på NRK, historier fra Special Olympics i Abu Dhabi i 2019, hvor hun fikk øye på Katelyn.

– Jeg forsto umiddelbart at hun var den rette, forteller Caroline.

– Hun imponerte som hovedtrener i rytmisk sportsgymnastikk for Stabekk turnforening, og hun har selv 40 gullmedaljer i grenen, fem av dem fra OL. Det var ingen tvil om at «denne jenta har selvdisiplin», og det visste jeg ville bety mye. Det hendte vi filmet hele ti timer i strekk.

Les også: Etter ettårsdagen sluttet David å si «mamma» og «pappa». Da Nathalie begynte å google, forsto hun det umiddelbart

<b>GULLJENTA:</b> Da Katelyn startet med rytmisk gymnastikk var hun den eneste med en funksjonshemning. Nå er hun trener for mange håpefulle i Stabekk turnforening.
GULLJENTA: Da Katelyn startet med rytmisk gymnastikk var hun den eneste med en funksjonshemning. Nå er hun trener for mange håpefulle i Stabekk turnforening. Foto: Privat

Ønsker flere sesonger

Katelyn gjorde som ventet en utmerket jobb i serien som sendes på NRK. Den ferske skuespilleren ønsker seg gjerne flere sesonger av «Cammo», og Caroline benekter ikke at det kan bli mulig.

– Jeg synes det er moro å være der ting skjer, sier Katelyn sprudlende og forteller at hun blant annet har delt ut pris med Karsten Warholm under Idrettsgallaen.

– Der møtte jeg også Birgit Skarstein og mange andre kjendiser. Gjennom idretten har jeg hilst på prinsesse Märtha, og som seksåring ga jeg en blomsterbukett til kronprinsesse Mette-Marit. Om du vil er det meste mulig, vettu, sier hun skråsikker.

Moren hennes, Brenda Garbin (68), som er innom på besøk, ler godt.

– Jeg kan love deg at datteren vår har en egen evne til å realisere sine drømmer, smiler hun.

<b>NÆRT:</b> Katelyn beskriver en kjærlig oppvekst og mamma Brenda roser datterens evne til å realisere egne drømmer.
NÆRT: Katelyn beskriver en kjærlig oppvekst og mamma Brenda roser datterens evne til å realisere egne drømmer. Foto: Svein Brimi

Men Katelyn har også opplevd å bli mobbet.

– På barneskolen ertet andre barn meg fordi jeg er litt annerledes, forteller hun og får et trist uttrykk i det følsomme ansiktet.

– Til slutt måtte jeg bytte skole. Kanskje vil de som mobber eller har mobbet lære noe av «Cammo»? Til å begynne med har nemlig influenseren fordommer mot «slike som meg». Etter hvert forstår hun at Kamilla, i likhet med meg, har mer å by på enn å være «en med Downs».

Les også: Lisa Stokkes far tok sitt eget liv da han merket sykdommen komme. Nå bruker hun erfaringen i en ny skuespillerrolle

<b>LÆRDOM:</b> Katelyn opplevde å bli mobbet på skolen. Hun håper at mobbere kan lære noe av å se TV-serien «Cammo».
LÆRDOM: Katelyn opplevde å bli mobbet på skolen. Hun håper at mobbere kan lære noe av å se TV-serien «Cammo». Foto: Svein Brimi

Skal gifte seg

Vokst opp i en oppmuntrende, kjærlig familie har Katelyn skapt et liv hun vet å omfavne.

– Og dere har ennå ikke hørt det beste, forteller hun nesten andpusten av forventning.

– I mai skal jeg gifte meg med Mathilde Falch (32). Som meg har hun Downs, vi har vært kjærester i ti år og forstår hverandre.

Jeg bare visste at «hun vil jeg dele livet med», og gikk derfor ned på kne og fridde.

<b>BRUDEPARET:</b> – Jeg gleder meg sånn til å få Mathilde som kone, forteller Katelyn boblende av glede. Menyen for dagen i et selskapslokale på Ormøya er for lengst satt.
BRUDEPARET: – Jeg gleder meg sånn til å få Mathilde som kone, forteller Katelyn boblende av glede. Menyen for dagen i et selskapslokale på Ormøya er for lengst satt. Foto: Privat

Smilet som følger når bokstavelig talt opp til ørene.

– Det gjelder å ha troen på seg selv, sier Katelyn skøyeraktig – om enn alvorlig ment.

Slik også Kamilla i TV-serien har, og Cammo sårt mangler.

Denne saken ble første gang publisert 10/05 2023, og sist oppdatert 10/05 2023.

Les også