Cannes-rykk for Bastøy
Med 14 talte språk på filmsettet, er «Kongen av Bastøy» blitt en norsk og internasjonal film.

(SIDE2:) Marius Holsts «Kongen av Bastøy» er i disse dager i etterarbeid. Samtidig skapes en 15 minutter fiks ferdig «kortversjon» av filmen som skal vises til kjøpere under filmfestivalen i Cannes. 17. desember er premieredato her hjemme.
Mer fra Side2. no: Besøk forsiden
«Kongen av Bastøy» er produsert av 4 1/2 og Karin Julsrud. Samtidig er den samprodusert med Polen og Frankrike og Sverige.
- Vi var nødt til å hente penger ute med et budsjett på 50 millioner kroner, sier Karin Julsrud.
Viktig møtearena
Kongen av Bastøy er basert på virkelige hendelser som fant sted på guttehjemmet Bastøy i Oslofjorden i 1915.
En ny gutt ankommer øya med et eneste mål; nemlig å komme seg bort derfra så fort som mulig. Han blir langsomt og motvillig involvert i de andre guttenes skjebner, og etter en tragisk hendelse, står han i spissen for et voldelig, men kortvarig, opprør. Et kompani på 150 soldater blir satt i land for å gjenopprette ro og orden.
Stellan Skarsgård spiller en av de store voksne rollene i filmen.
De siste årene har Norsk Filminstitutt jobbet sterkt for at norske filmprodusenter skal søke ut, ikke bare for å hente penger, men også kompetanse – og tilby sine egne kunnskaper. Filminstituttet deltar på Producers Network og har valgt Asle Vatn fra Friland til såkalt Producers on the Move under filmfestivalen i Cannes. Produsentene er samstemte i at dette er svært viktige møtearenaer for dem.
I fjor på samme tid kjempet Julsrud og «Kongen av Bastøy» for at kulturdepartementet skulle undertegne den europeiske filmkonvensjonen. Filmkonvensjonen styrer samarbeidet mellom europeiske land og er i noen land helt avgjørende for om de vil gi penger til utenlandske prosjekter. For «Bastøy» var det mange penger fra Frankrike som sto på spill.
- Det gikk med et skrik, sier Julsrud.
LES MER: Skal jakte millioner i utlandet
Julsrud sier at det er to sider av en slik stor samproduksjon. Det negative er at reglene for samproduksjon lett kan gjøre at jobbene må gå til utenlandske filmarbeidere. Karin Julsrud sier at selv om miljøet er veldig lærerikt, så var 14 ulike språk på settet definitivt en utfordring.
At de fikk undertegnet den europeiske filmkonvensjonen, gjør imidlertid at co-produksjoner i for eksempel Frankrike regnes som nasjonale eller franske. Og med det følger at man kan bruke egne filmarbeidere. For Polen og Sverige som følger den gamle modellen betyr det at «Kongen av Bastøy» må legge igjen opptil 80 prosent av pengene de får.
Stor salgsagent
Karin Julsrud sier imidlertid at co-produksjonen med Polen og Frankrike har tilført prosjektet svært mye. For eksempel har filmen en av Europas mest anerkjente salgsselskaper, Les films du Losange i ryggen. Salgsselskapet selger også Michael Haneke, som sist skapte «Det hvite båndet».
Salgsselskapet har allerede invitert en rekke kjøpere til å se de 15 minuttene av filmen under filmfestivalen i Cannes.