Bordeaux -mer enn dyre rødviner!

Fyll opp kurven med en rød og en hvit som overrasker lommeboken.

Publisert

Le G de Château Guiraud Bordeaux blanc sec 2013

Drue: Sauvignon blanc 70%, sémillon 30%

VP nr. 9773901

Pris: 169,90

Lys strågul farge. Tørr og sitrus i nesen, med aromaer av stikkelsbær og appelsin, samt et snev fatpreg. Kremet konsistens, syrefrisk, litt hvitt pepper og fataromaer, mineralsk og hint av saltlakris i munnen. Lang lett krydret ettersmak med bra syre. Balansert sødme.

Liker du litt mer sofistikerte viner, er du gjerne på god vei mot Bordeaux allerede. Og her har du en av grunnene til å ta den turen!

Hvit kvalitet fra Bordeaux er ikke bare søt

De hvite kvalitetsvinene fra Bordeaux kommer gjerne fra Sauternes, og vi kjenner de som søte dessertviner. Men de senere årene har det kommet mer og mer tørre hvitviner fra dette området, slik som denne. Vinen er fra Sauternes i kommunen Gironde (samme navn som elven som renner gjennom området). Le G er dessuten klassifisert økologisk, som den eneste Grand Cru i området.

Men nok om det, for her er det bare å sikre seg en flaske eller to før det er tomt. Det er mange Bordeaux-fans her til lands...!

Château Panet Saint-Émilion Grand Cru 2012

Drue: Merlot 80%, cabernet franc 20%

VP nr. 1433001

Pris: 219,90

Lys rød farge. Tørr i nesen, med aromaer av hestestall, kirsebær og moreller. Behagelig tørrhet, lakris og litt jordlige aromaer i munnen, samt mørke bær i bakkant. Fint balansert sødme, softe tanniner og en god syre. Vinen har en lett fruktig og mineralsk lang ettersmak som sitter akkurat passe bra i munnen.

Her får man en god del for pengene, for Château Panet har gått mye ned i pris fra 2014 til 2015. Vinen er balansert og egentlig ganske elegant til å koste litt over to hundrelapper. Det går fint å drikke denne uten mat, men helt sikkert et veldig godt parti til en biff med bernaise og stekte poteter eller en ovnstekt kylling med stekte grønnsaker. Tåler litt fedme i maten. Kan også gå bra til grillet kjøtt i sommer!

Château Panet - gamle tradisjoner

Château Panet er en av de siste Saint-Émilion Grand Cru-viner som lages etter gamle tradisjoner. Vinen er produsert etter flere biodynamiske prinsipper, med gress mellom rankene og kun begrenset bruk av naturlige sprøytemidler.

I et område som Bordeaux, hvor det er ganske mye regn og Atlanterhavsinfluenser, tar gresset imot en del nedbør, som gjør at røttene til vinplanten må gå dypere for å få nok næring.

Man kan tenke på det som trening som gir større muskler og bedre utholdenhet for oss mennesker. Slik er det for vinplantene også! I tillegg begrenser man avkastningen (hvor mye druer man kan ha på hver plante) på druene til 55hl når det er Grand Cru. Det betyr bedre kvalitet på druene og generelt bedre vin!

Vinmarkene til Panet er på bare 8 hektar, og strekker seg over Saint-Émilion-platået i Medoc, mellom Pomerol og noen av de mest kjente slottene i Saint-Émilion. Det brukes ingen eikefat i produksjonen, i motsetning til hva man gjorde før i tiden.

Ståltankene kom ikke i bruk før på 60-tallet. Hensikten med å unngå eikefat er å ta vare på frukten, og reflektere terroir. Det gjør man best uten for mye eikelagring, men mange produsenter velger også brukte, store fat eller sementtanker.

Ch.Panet har økt mengden cabernet franc, fra bare 5% i 2008 til dagens nivå på 20%. Mye av grunnen til dette kan være den finesse som cabernet franc tilfører i en årgang som 2012, der store deler av Bordeaux regnet bort. Medoc klarte seg best, og Saint-Émilion er en av subregionene her.

Hold vinen kjølig, la den stå 10 minutter før du smaker, og legg merke til hvordan den åpner seg og blir bedre og fruktigere etter bare en halvtimes tid. Dette er ikke en vin du trenger å lagre lenge, den kan drikkes nå!

Marius Odland er vinkelner fra Norsk Sommelier Utdannelse, og redaktør for magasinet Vin&Brennevin. I spalten Ukens Vin gir han sine anbefalinger til gode kjøp, basert på kombinasjonen kvalitet og pris. Les mer om magasinet på www.vinbrennevin.no.