Blir hun Skottlands neste dronning?
Eksentrisk 87-årig milliardær har skotsk kongeblod i årene.

(SIDE2): Dersom flertallet av skottene i september stemmer ja til å løsrive seg fra den britiske unionen, kan Stuart-slekten igjen gjøre krav på den skotske tronen, mener en kongehusekspert. Fremt i rekken av mulige arvinger, står den 87 år gamle hertuginnen av Alba, skriver Daily Express.
Mens Skottlands førsteminister Alex Salmond mener det vil være fullt mulig for dronning Elizabeth II å fortsette som dronning også i et uavhengig Skottland, er ikke alle enige i at det er gitt. I Skottland finnes det også de som mener landet bør gå tilbake i historien, og vekke til live den gamle Stuart-slekten.

Regjerte i flere hundreår
Den første Stuart'en på som regjerte Skottland var Robert II, som ble konge i 1371. I 1603 ble skotske kong Jakob VI også engelsk konge (Jakob I), og utover 1600-tallet omfattet riket Skottland, England, Wales og Irland.
Kong Jakobs sønn Karl I ble henrettet av Oliver Cromwell, men etter at republikken falt kom stuartene tilbake med Karl II, og deretter hans bror Jakob II. Den siste av stuartslekten på tronen var dronning Anne, og det var under henne at landene ble samlet til det vi i dag kjenner som Storbritannia.
Etter dronning Annes død gikk den britiske tronen over til slekten Hannover, men Stuart-familiens øvrige grener levde videre utenlands.

Cameron avgjør Elizabeth IIs skjebne
Den respekterte Telegraph-kommentatoren Peter Oborne skrev denne uken at Storbritannias statsminister David Cameron kan komme til å stikke kjepper i hjulene på arbeidet for skotsk uavhengighet:
- Kommer dronningen (Elizabeth II, red. anm.) til å forbli Skottlands monark? Jeg er ikke i tvil om at dronningen selv ville ønske dette, men dette er ikke hennes avgjørelse. Hun er nødt til å lytte til rådet fra sin statsminister, David Cameron.
Statsminister Cameron har allerede slått fast at et uavhengig Skottland ikke kan fortsette å bruke britiske pund som valuta.
Tysker er først i Stuart-arverekken
- Han er også i sin fulle rett til å nekte skottene en monark av huset Windsor, særlig siden Skottland hadde sine egne monarker før landets krone ble fusjonert med den engelske i 1603, skriver Oborne.
Ifølge Oborne er den nærmeste Stuart-arvingen tyske Franz, hertug av Bayern, som nedstammer fra Karl Is yngste datter Hernietta. Hertugen har imidlertid selv alltid nedtonet sin interessee for å gjøre krav på den britiske eller den skotske tronen.
Peter Oborne skriver videre at dette kan åpne døren for kvinnen med verdensrekord i adelige titler, hertuginnen av Alba, med det staslige navnet Doña María del Rosario Cayetana Fitz-James Stuart y Silva. Som navnet tilsier, stammer også hun fra Stuart-dynastiet.

Eier uvurderlige historiske gjenstander
87-årige Cayetana er det 18. overhodet for det 539 år gamle Alba-dynastiet med sete i Spania, og innehar over førti adelige titler, noe som har sikret henne plass i Guinness rekordbok. Hun er også en av Spanias mest berømte og rikeste kvinner, med en formue som er anslått til rundt 30 milliarder kroner.
Hertuginnens formue inkluderer store landeiendommer i Spania, samt hundrevis av uvurderlige malerier og historiske gjenstander – blant dem Christoffer Columbus’ første kart over America og førsteutgaven av romanklassikeren Don Quixote.
Giftet seg med 24 år yngre mann
Den eksentriske milliardæren giftet seg i 2011 for tredje gang, denne gang med den 24 år yngre statstjenestemannen Alfonso Díez Carabantes. Ekteskapet møtte stor motstand hos hennes barn, men striden ble bilagt etter at Alfonso Díez Carabantes frasa seg arverett etter hertuginnen, samtidig som hun fordelte titler og deler av formuen blant sine seks barn.
Peter Oborne er også kjent med hertuginnens betydelige formue, og kommenterer spøkefullt at «dersom hun blir dronning av et uavhengig Skottland, vil hun personlig være i en posisjon hvor hun kan redde den skotske økonomien».