Ble diagnostisert med ADHD - fikk ingen oppfølging

- Jeg følte meg utstøtt.

Publisert

(SIDE2): Store deler av livet har Iris Wenneck følt seg annerledes, men til tross for at hun i tenårene ble diagnostisert med ADHD, eller MBD som det den gang het, fikk hun ikke den oppfølgingen hun trengte.

MBD er en betegnelse innen psykiatrien som betegner atferdsvarianter som blant annet kjennetegnes ved hyperaktivitet og som skyldes små forstyrrelser i hjernen. Ordet er en forkortelse for det engelske Minimal Brain Dysfunction, det vil si «ytterst liten funksjonsforstyrrelse i hjernen». Begrepet er en sekkebetegnelse og er fra 1990-tallet stort sett erstattet av den mer presise diagnosen ADD med eller uten hyperaktivitet som brukes om personer med oppmerksomhetssvikt, og utpreget impulsivitet. MBD ble på 1980-tallet særlig brukt om urolige barn med lærevansker.MBD skyldes kroppslige, kjemisk-biologiske eller nevropsykologiske forstyrrelser og kan behandles med medikamenter. Det oppstår imidlertid svært lett psykiske og sosiale problemer som en følge av den uhensiktsmessige atferden, og disse behandles ofte med kognitiv atferdsterapi. Det er også mulig å tilrettelegge omgivelsene der problemene er store, for eksempel med spesialundervisning og annet for å gjøre skolehverdagen lettere for barn med MBD.Kilkde: Wikipedia

- Jeg hadde problemer med å tilpasse meg, og ble utsatt for mye mobbing. Jeg følte meg utstøtt og det var ikke lett å komme inn i gjengen, sier den nå 28 år gamle kvinnen, til Side2.

Først i voksen alder fikk hun den oppfølgingen hun trengte, da hun igjen fikk diagnosen ADHD. Nå tar den unge kvinnen daglig medikamentet Ritalin.

- Jeg har alltid skjønt at jeg ikke har vært som alle andre, så det var fint å få diagnosen. Nå tar jeg Ritalin hver dag, og det hjelper meg i hverdagen. Jeg har mer konsentrasjon og jeg har fått orden på kaoset i hodet mitt, sier Iris.

- Det er letter å være som andre, for å si det enkelt, legger hun til.

- Jeg mistet veldig mye av selvtilliten
Men fortsatt er det noe som plager Iris. Etter to graviditeter og påfølgende keisersnitt gikk Iris opp en hel del i vekt.

- Jeg hadde et keisersnitt med åpent sår, og kunne ikke bevege meg i det hele tatt. Etter dette ble jeg fort sliten, sier hun, og forteller at vektoppgangen gjorde sitt med selvtilliten hennes.

- Jeg mistet veldig mye av selvtilliten, og det på toppen av at selvbildet ikke er det beste. Det har ikke vært bare, bare å for eksempel gå ut og handle klær og være aktiv, fortsetter hun.

- Tabubelagt tema
I et håp om å gå ned i vekt vurderer Iris en fedmeoperasjon, men foruten å forhøre seg om råd blant sin nærmeste familie har hun latt 30 ukjente mennesker få ta del i hennes vurdering, og gi sine synspunkter, om saken i forbindelse med innspillingen av TV3-serien «Mitt livs publikum».

- Jeg tenkte at det også ville hjelpe andre å snakke om det. Det er jo et tabubelagt tema, sier den gifte tobarnsmammaen, om hvorfor hun gikk med på å gjøre dette.

Hun innrømmer imidlertid at det var litt merkelig å invitere disse ukjente menneskene inn i livet sitt på den måten hun gjorde.

- Det var veldig rart å være med på dette, og det var veldig mye man skulle forholde seg til under innspillingen, sier Iris, som også koste seg de dagene hun var fulgt av et TV-crew.

Hvordan var det at helt ukjente mennesker stilte deg personlige spørsmål?

- Jeg var fullt klar over at det ville bli slik da jeg meldte meg på med dette for det er jo et tema det er knyttet mye forhåndsdømming til. Jeg fikk spørsmål både om maten jeg spiste og aktivitetsnivået for det var nok mange som tenkte at jeg ikke utfører alt jeg sier. Sånne spørsmål kan være litt vanskelig når jeg vet selv hva jeg gjør i hverdagen, svarer 28-åringen.

- Jeg følte jeg ble satt litt til veggs, og måtte holde tilbake følelser, fortsetter hun.

«Mitt livs publikum» sendes på TV3 onsdager kl. 20:30.

SE KLIPP FRA SERIEN HER: