Birk Ruud om kjæresten Tonje Frigstad

Birk Ruud: – Jeg var spent på hvordan en forelskelse ville påvirke karrieren

OL-gull, ny kjæreste og VM-gull. Det siste året har virkelig vært et drømmeår for freestyle-kjøreren Birk Ruud.

<b>BIRK RUUD:</b> I løpet av bare ett år har Birk Ruud klart å vinne både OL-gull og VM-gull. Når han også har funnet kjærligheten privat, er det ingen tvil om at det har vært et drømmeår for 22-åringen.
BIRK RUUD: I løpet av bare ett år har Birk Ruud klart å vinne både OL-gull og VM-gull. Når han også har funnet kjærligheten privat, er det ingen tvil om at det har vært et drømmeår for 22-åringen. Foto: Morten Bendiksen
Publisert

Tross sin unge alder har Birk Ruud (22) vunnet det meste. I fjor imponerte freestyle-kjøreren en hel verden da han ble olympisk mester i big air i Beijing.

Så langt i 2023-sesongen har han vært suveren, og nå har han kapret den siste gullmedaljen som han manglet i samlingen sin.

VM-gull i Georgia

28. februar tok han nemlig VM-gull i slopestyle under VM i freestyle og snøbrett i Georgia, og 5. mars kapret han også en VM-bronse i big air.

– Det siste året har vært mitt beste år karrieremessig, men kanskje også personlig. Livet går i bølgedaler, men å komme seg opp og kjenne på at jeg har det bra privat også, det er det beste. Jeg koser meg med jobben min hver eneste dag – det kunne ikke vært bedre enn det, forteller han til Her og Nå.

<b>GULLGUTT:</b> Birk hadde et VM-sølv fra før. Under VM i Bakuriani i Georgia fikk han den etterlengtede gullmedaljen rundt halsen etter serien i Slopestyle.
GULLGUTT: Birk hadde et VM-sølv fra før. Under VM i Bakuriani i Georgia fikk han den etterlengtede gullmedaljen rundt halsen etter serien i Slopestyle. Foto: NTB

– Jeg er lykkelig og prøver så ofte som mulig å stoppe opp og være stolt over meg selv og det jeg greier å utrette. Mye av det som motiverer meg, er at jeg koser meg med å ta meg hardt ut, bli sliten, sterkere og bedre. Jeg motiveres av å bli bedre kjent med meg selv og lære av andre.

Født: 02. april 2002

Alder: 22 år

Fra: Bærum

Yrke: Freestyle-kjører

Kjæreste: Tonje Frigstad

Se mer

22-åringen befinner seg på et godt sted i dag, men slik har det ikke alltid vært. Bare måneder før han sikret seg det høythengende OL-gullet i fjor, mistet han faren Øivind til kreft.

– Da pappa gikk bort, ble livet mitt snudd på hodet. Det var en lang sorgprosess, og den vet du aldri hvor lang tid tar. På en måte vil den følge meg resten av livet.

Les også: (+) Hanne Sørvaag: – Det er ekstra sårt at jeg ikke fikk være der da pappa døde. At han døde alene

Mistet faren til kreft

– Jeg vil særlig bli minnet på det når jeg får barn, familie og gifter meg – når jeg opplever ting jeg skulle ønske han fikk se og være en del av, erkjenner Birk.

Han forteller at han var langt nede etter at han mistet sin kjære pappa.

– Motivasjonen var sånn halvveis, jeg var tom og litt utbrent. Da sesongen begynte i august i fjor, var mitt eneste mål å kose meg. Det har jeg greid, og det har vært fantastisk. I dag har jeg det bra med meg selv.

Da han mistet faren, ble han med ett voksen – føler han selv. Det har gitt ham et perspektiv som har endret ham. Midt i sorgen har det vært avgjørende å ha noen å prate med.

– Jeg har hatt veldig mange fine folk rundt meg som jeg kan dele alt med, så jeg har tatt noen personlige grep for at jeg skal få det bedre. Jeg har gått til coach, prater åpent og deler med menneskene rundt meg. Da får du gjerne også mye hjelp.

Les også: Olaf Tufte: «Hva skjer hvis jeg hopper ned her? Er det noen som hører på meg da?»

<b>MED MAMMA: </b>Birk Ruud ble møtt av moren Céline Bache-Wiig da han ankom Gardermoen etter seieren i OL i Beijing i fjor. Mamma var blant de første som fikk ta på den imponerende gullmedaljen.
MED MAMMA: Birk Ruud ble møtt av moren Céline Bache-Wiig da han ankom Gardermoen etter seieren i OL i Beijing i fjor. Mamma var blant de første som fikk ta på den imponerende gullmedaljen. Foto: NTB

Kjæresten Tonje Frigstad

Som en bonus på slutten av et innholdsrikt år fant ski-yndlingen tonen med et annet kjent ansikt, nemlig den tidligere «Farmen»-finalisten Tonje Frigstad (22). De to dukket opp på den røde løperen sammen i forbindelse med NRKs «Idrettsgallaen» og kunne i januar bekrefte at de er et par.

– Som idrettsutøver var jeg spent på hvordan en forelskelse ville påvirke karrieren. Det har vist seg å være en unødvendig bekymring. Å være forelsket gir meg så mye energi! Det er hyggelig å være med noen man kan dele ting med og utvikle seg sammen med.

– Med fullt fokus på karriere var jeg ikke nødvendigvis åpen for å møte noen tidligere, men den rette dukker gjerne opp når man minst forventer det.

<b>TONJE FRIGSTAD: </b>I 2022 ble det også full klaff privat for Birk. På tampen av året fant han tonen med tidligere «Farmen»-profil Tonje Frigstad. I januar ankom de den røde løperen sammen under «Idrettsgallaen» på Hamar.
TONJE FRIGSTAD: I 2022 ble det også full klaff privat for Birk. På tampen av året fant han tonen med tidligere «Farmen»-profil Tonje Frigstad. I januar ankom de den røde løperen sammen under «Idrettsgallaen» på Hamar. Foto: Morten Bendiksen

Birk blir jevnlig avbrutt av ivrige fans. Han tar seg forbilledlig tid til alle. Selv ønsker han å være sitt eget forbilde – og jobbe målbevisst mot det som er viktig i livet, og de tingene han virkelig brenner for.

– Jeg ble veldig inspirert av en tale jeg hørte av skuespilleren Matthew McConaughey en gang. Forbildet hans var ham selv om 10 år. Slik tenker også jeg. Mitt forbilde er meg selv om 10 år. Da jobber jeg hele tiden for å bli det mennesket jeg ønsker å være når jeg fyller 32 år. Det gjør at jeg alltid ser fremover, utvikler meg og lærer, smiler Birk bredt.

– Øverst på listen i dag står det å trives med det jeg gjør og være til stede i hverdagen.

Denne saken ble første gang publisert 21/03 2023.

Les også