Bildene som forandret verden

Vår tids mest rystende krigsfotografier.

Publisert

Helt siden midten av 1800-tallet har fotografiene vært ansett som det beste verktøy for å gjengi virkeligheten. I motsetning til kunst og prosa har et fotografi tradsjonelt blitt oppfattet som svært direkte, ekte og et dokument på virkeligheten som ikke så lett lar seg manipulere.

Fotografiene har blitt brukt til å skildre terroren og grusomhetene i krig. I dag er det imidlertid ikke lenger like lett å stole på hva en ser på fotografier, som bevisst blir brukt som et verktøy til å fremme grusomheter på andres vegne og som propagande på egne.

Mange har også stilt spørsmål ved bildene i denne saken, men effekten av dem på verden har uomtvistelig vært sterk.

Dr. Fritz Klein ved massegraven i Belsen

Leirlege i Bergen-Belsen, Fritz Klein, fotografert i en av massegravene han var ansvarlig for. Kleins oppgave i konsentrasjonsleiren var å velge hvilke fanger som skulle sendes i gasskammerne. Det er usikkert i hvilken grad verden kjente til utryddelsen av jøder, romanfolket, homoseksuelle og andre mennesker tyskerne ønsket å kvitte seg med, men det tok tre år før noe ble gjort. Innen den tid hadde Hitler klart å ta livet av to tredeler av den jødiske befolkningen.

Fat Man

Bildet knipset fra et av B-29-bombeflyene som slapp atombomben over Nagasaki 9. august 1945 er et av verdens mest kjente. Bomben drepte umiddelbart 70.000 mennesker, og mange flere døde i årene som fulgte av stråleskader. Bildet ble først publisert til jubelstemning i den vestlige verden, men er i dag et symbol på hva menneskeheten er i stand til å påføre andre mennesker av terror og lidelse.

Fallende geriljasoldat

Krigsfotograf Robert Capas mest kjente og beryktede bilde. Capa fotograferer den spanske geriljasoldaten under borgerkrigen i 1936 i det samme øyeblikket han blir truffet av en dødelig kule, og ble regnet som et av verdens beste krigsfotografier frem til 70-tallet. Bildets ekthet har imidlertid blitt trukket i tvil, blant annet i boken «Shadows of Photography».

Henrettelsen av en Vietcong-fange

Eddie Adams berømte fotografi av general Nguyen Ngoc Loan ble belønnet med Pulitzerprisen, og er et av de mest berømte krigsfotografier gjennom tidene. Bildet sendte sjokkbølger gjennom verdens nyhetsredaksjoner, og åpnet et helt nytt kapittel på feltet fotojournalistikk. I dag er bildet et av våre mest kjente antikrigsikon.

Phan Thi Kim Phúc

Nick Uts bilde av den nakne jenta Phan Thi Kim Phúc som flykter fra napalmbombene i Trang Bang i Sør-Vietnam er et av krigshistoriens mest hjerteskjærende bilder. Også dette bildet ble belønnet med en Pultizer.

Ni år gamle Kim Phúc overlevde angrepet etter 14 måneders behandling på et sykehus i Saigon. I 1997 opprettet hun Kim Phúc-stiftelsen, som jobber med medisinsk og psykisk hjelp til krigsrammede barn.

Se resten av krigsfotografiene som forandret verden på nettsiden Brainz.org.