- Båten la seg over 90 grader
Og det er den eneste gangen «Livsfarlig fangst»-fisker Edgar Hansen har vært virkelig redd på havet.

Bergen/Oslo: (SIDE2:) - Du vet når du får sjøen bak deg så løfter bølgene båten opp og det blir som du surfer fremover, forklarer Edgar Hansen til Side2. Det var det som skjedde den gangen han styrte «Northwestern» inn mot havn på slutten av fisket.
Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå
Det var storm og sterke kast og bølgene slo både bak og fra siden, tre og tre av gangen, forteller Edgar.
Ville først inn
- På slutten av fisket vil alle være først inn til havna. Kommer du sent, risikerer du å ligge der en uke i kø før du får avlevert fangsten. Sammen med 200 andre båter kjørte vi derfor på full fart. Jeg kunne ikke se når bølgene kom der jeg satt, så fetteren min holdt utkikk. Det føles som du blir truffet av et løpsk tog. Plutselig begynte båten å rulle og så lå hun 90 grader over. Jeg kunne bare se vann og ble presset mot veggen. Fetteren min hadde øyne så store som kaffekopper og nedenunder ble mannskapet hevet ut av køyene. Jeg tenkte «nå er livet mitt slutt», sier Edgar.
Men det er i slike stunder at år med drilling og rutiner slår inn. Sakte fikk Edgar Hansen strukket seg fram mot spakene og satt båten i nøytral, og deretter rettet båten seg opp igjen. Det tok bare noen sekunder, men føltes ikke slik.

Norsk familie
Og den gangen ble altså Edgar Hansen redd. De fleste av oss blir engstelige bare av å se «Livsfarlig fangst» enkelte ganger. Discovery Channels serie om kongekrabbefiskerne som reiser fra Seattle til Alaska vitner ikke om noe café latteliv. «Northwestern» er en av båtene som er med og styres av kaptein Sig Hansen, Edgars bror. De har tatt opp arven etter far, og bestefar på Karmøy, for Hansen-familien er norsk og fiskerne snakker litt norsk ennå. Etter samtalen med Side2, som finner sted mens Edgar Hansen er med sin norskættede kone i Bergen, skal de besøke slekta på Karmøy.
Og å være mannskap på Sig Hansens båt er ingen spøk, det sa kapteinen selv da Side2 intervjuet ham for en god tid tilbake.
LES MER:- Det er et helvete
Tøffes opp
- Spesielt ikke om du er han nye fyren om bord, humrer Edgar. Det er sjelden de hyrer nytt mannskap, rett og slett fordi det tar så lang tid å få dem innkjørt.
- Vår siste fyr er yngstemann med fire eldre søstre. Jake er vennlig og litt engstelig og trenger å tøffes opp, sier Edgar. Og han tuller ikke. For alt handler om å vite eksakt hva du gjør, eksakt hva som er din jobb og hvor du skal være i forhold til de andre når det røyner på. Vet du ikke det, setter du ikke bare deg selv, men mannskapet i fare.
- Mesteparten av jobben er jo blitt rutine, og litt triviell. Jeg kan gjøre den med bind for øynene. Det er spennende når noe går galt eller det stormer som verst. Kaos er moro. Det høres kanskje psykotisk ut, men det er da du virkelig for testet ut at du kan jobben din, sier Edgar Hansen.
Det er selvfølgelig også morsomst for TV-kamerafolket som noen ganger kjeder seg når karene bare fisker i finvær. Men det er klart at det ikke alltid er greit å ha en kameramann hengende over seg i en storm heller.

Behandles som mannskap
Edgar Hansen ler når Side2 spør om han valgte jobben eller om det var omvendt. Både han og søsknene vokste opp med en fiskende far de så hver jul. Faren var opptatt av at gutta skulle få utdannelse. Det var ikke noe press om å slutte seg til fiskerlivet. Men da Edgar som 17-åring strøk i fag, var det enten å tjene penger eller skjerpe seg mot college. Den ene broren i familien tok college.
I disse dager er fiskerne mer hjemme enn det Edgars far var, men likevel er strekkene borte lange. Opptil tre og en halv måned ad gangen.
- Du merker godt uken før du skal ut at både du og kroppen går inn i et annet modus. Du blir mer irritabel. Du forbereder deg. Når du kommer hjem, behandler du kone og barn som mannskapet ditt i noen dager før det gir seg. Det tar litt tid før du forstår at femåringens skrubbsår på kneet trenger litt blåsing og trøst, sier han.
Godt med norsk arbeidsmoral
Edgar Hansen og mannskapet på Northwestern kommer fra en norsk familie. Han mener den norske arbeidsmentaliteten har gjort båten til den suksessen den er, og det er han stolt av.
- Vi er sist inne i havna når vi tanker og først ute om morgenen. Det er stor forskjell på hva en norsk båt presterer og en amerikansk når det gjelder hvor stor fangst vi tar inn. Vi er litt gammel skole. Vi jobber når vi jobber. Båten er ikke bare en jobb, den er våre liv, sier Edgar Hansen.