Atskillig skumlere nå
- Det har definitivt skjedd en utvikling i hva unger tåler, mener Kaptein Sabeltann.

(SIDE2:) Eller Terje Formoe selvsagt. I disse dager er han ute med «Havets hemmelighet». Det er en helt ny samling poplåter og neste steg i eventyret om Pinky og i forlengelsen kapteinen som alltid jakter på gull.
Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå
Til sommeren er det duket for en helt ny forestilling i Dyreparken i Kristiansand. Og Formoe kan avsløre at det kommer enda et kapittel, for han vet hvor historien til Pinky startet og hvor den ender.
20 år siden
Det er 20 år siden Kaptein Sabeltann og Abra oppsto i Dyreparken på Sørlandet. Siden den gang har mye skjedd. Ikke minst har produksjonene blitt større og mer voldsomme.
- Det har skjedd en utvikling i samfunnet. I juli 1990 da Kaptein Sabeltann ankom akkompagnert av skuddene til en kanon, var det mange unger som begynte å gråte. I dag har vi effekter, røyk, hekseri og spetakkel og ingen leer et øye, ler Terje Formoe. Som likevel sier at det er klart det er en balansegang.
Skal innfri spenningen
- Jeg skal ikke skremme ungene. Men jeg skal innfri forventningene om å kjenne en spenning. Det viktigste for meg er å gi et tilbud som voksne og barn kan ha moro av sammen. Når barna opplever at de voksne koser seg også, at de ikke bare er blitt med fordi de må, så gir det barna en god opplevelse, sier Formoe til Side2.
Det er selvfølgelig lite ved Formoe som minner om Kaptein Sabeltann. Så hengte han da også fra seg kappen og hatten og tok av seg hvitmalingen i 1999, faktisk uten å si det til noen.
Til sommeren skal en ny kaptein innta Den store dame i Dyreparken. Og på TV, antakelig i høst, kommer Kyrre Sydnæss Haugen seilende inn som kapteinen.
26 episoder
Det er denne 26 episoder lange TV-serien som Formoe også er svært opptatt av når vi treffes. Den er akkurat ferdig innspilt og vil handle om en mye tidligere liv i Pinkys liv fra han blir funnet forlatt på en skute til han kommer til Abra der han vokser opp og håper på å bli verdens yngste sjørøver.
Serien er full av musikk, det er også den nye CD-en, voksen, poppede musikk ispedd franske liflige trekkspilltoner og bluegrass. «Havets hemmelighet»
- Jeg har aldri laget barnslige barnesanger, men popmusikk er jo vår tids folkemusikk, sier Formoe.
Han sier han er imponert over TV-serien som han har hatt overoppsyn med og skrevet historien til. Foruten skuespillere har 85 statister vært i sving og mange av tegningene fra bøkene er blitt virkelige gjennom samarbeidet mellom NRK og SFNorge.
Vil lage film
For noen år tilbake kom en tegnefilm som ble solgt til 20 land. Men Formoe er den første til å innrømme at han ikke synes den var 100 prosent helt slik han ville ha den, tross mange flinke folk.
- Den kostet mye penger, 42 millioner kroner. Men når du konkurrerer med «Nemo» som kostet 800 millioner, så blir det litt puslete ute i den store verden, sier han.
Han drømmer imidlertid fremdeles om å lage film over Kaptein Sabeltann og denne gang levende film der vi også følger ham ut på havet.
- Teater er teater, TV er et bra format for det, men film er et helt annet format, sier han.
Da Terje Formoe for litt over 20 år siden troppet opp på plateselskapet Grappa Musikkforlag og hevdet at han hadde gullegget med seg, visste han dog ikke at han ville drive på med den arrige kapteinen 20 år etterpå. Og de første fansen begynner nå å strømme til Dyreparken for å se sin gamle barnehelt.
Nå har Kaptein Sabeltann egen fanside på Facebook.
- Og jeg har forstått at han spilles mye på nachspiel, humrer Terje Formoe.