Anne Marie Ottersens rørende avskjed med Frøydis Armand 

Tok rørende farvel: – Kjærligheten mellom oss stopper aldri

Mange kolleger og venner møtte opp i skuespilleren Frøydis Armands bisettelse. Her hedret Anne Marie Ottersen venninnen i en rørende minnetale.

<b>FRØYDIS ARMAND: </b>Frøydis Armand ble født 9. april 1949 og døde 11. oktober 2022. Hun ble 73 år gammel.
FRØYDIS ARMAND: Frøydis Armand ble født 9. april 1949 og døde 11. oktober 2022. Hun ble 73 år gammel. Foto: Tom Hansen
Sist oppdatert

– Vi var gjensidig glade i hverandre. Det er viktig å huske på en dag som dette, som er så endelig. Vi skal aldri se deg igjen. Vi skal aldri høre latteren din eller gi deg en klem, sa skuespilleren Anne Marie Ottersen (77) i minneordet til sin gode venninne, skuespilleren Frøydis Armand.

Etter lengre tids sykdom sovnet Frøydis stille og fredelig inn på morgenen 11. oktober. Hun ble 73 år gammel.

Familie, venner og gode kolleger kom til Vestre gravlund Nye kapell i Oslo for å ta et endelig farvel med den høyt aktede skuespilleren.

Les også: (+) Jeg reiste hjem da mor ble syk, men ingenting ble som jeg trodde

<b>FANTASTISK MENNESKE:</b> Både Mari Maurstad og Anne Marie Ottersen har gode minner om Frøydis. – Frøydis var ikke en person som gikk usynlig gjennom landskapet, sa Mari.
FANTASTISK MENNESKE: Både Mari Maurstad og Anne Marie Ottersen har gode minner om Frøydis. – Frøydis var ikke en person som gikk usynlig gjennom landskapet, sa Mari. Foto: Svein Brimi

«Hustruer»-filmene

Anne Marie har kjent Frøydis i en årrekke. De ble nære venninner ble de da de spilte sammen i de kjente «Hustruer»-filmene regissert av Anja Breien (82).

Den første «Hustruer»-filmen kom i 1975 og ble en umiddelbar suksess både blant publikum og kritikere. Hovedrolleinnehaverne var Anne Marie, Katja Medbøe (1945–1996) og Frøydis.

<b>ANNE MARIE OTTERSEN:</b> Anne Marie Ottersen holdt et rørende minneord for sin bestevenninne. – Vi var så nære, hun var en stor del av mitt liv, sa en sørgende skuespiller.
ANNE MARIE OTTERSEN: Anne Marie Ottersen holdt et rørende minneord for sin bestevenninne. – Vi var så nære, hun var en stor del av mitt liv, sa en sørgende skuespiller. Foto: Svein Brimi

I filmen spilte de tre kvinner som tar seg fri fra mennene og går på rangel. Filmen ble et innspill til 1970-årenes kjønnsrolledebatt. Frøydis var engasjert i kvinnesaken og ikke redd for å ytre meningene sine.

– Vi slapp løs både meninger og pupper, sa Anne Marie i sitt minneord, noe som utløste humring og latter i det nesten fullsatte kapellet.

<b>ANJA BREIEN: </b>Anja Breien regisserte de tre «Hustruer»-filmene der Frøydis spilte rollen som Heidrun Iverson. <br>– Det var morsomt å regissere Frøydis, minnes Anja.
ANJA BREIEN: Anja Breien regisserte de tre «Hustruer»-filmene der Frøydis spilte rollen som Heidrun Iverson.
– Det var morsomt å regissere Frøydis, minnes Anja.
Foto: Svein Brimi

– Vi var bestevenninner, og Frøydis har vært en stor del av livet mitt. Det er rart å tenke på at hun er borte, sa Anne Marie til Her og Nå etter bisettelsen.

Anja Breien (82), som regisserte «Hustruer»-filmene var også til stede for å hedre en kjær kollega.

– Livet er et pust i sivet, sa Anja ettertenksomt.

– Det var morsomt å jobbe med Frøydis. Hun var mer innadvendt enn noen av de andre skuespillerne, men man kunne gjette seg til hva som fantes inni henne allikevel, sa den prisbelønte regissøren.

Les også: Anne Marie Ottersens populære ferieparadis: – Har støtt på kona til Tom Hanks på butikken

Bisettelse i Vestre gravlund

Under bisettelsen ble det spilt to sanger av den samiske musikeren Mari Boine. Frøydis venn, musikeren Eigil Berg, sang Bob Dylans kjente låt «Make You Feel My Love» på norsk – «Min kjærlighet til deg», og det ble holdt minneord av venner og familie.

Sønnen Matias holdt en rørende og sterk tale om og til sin mor. Det ble lest dikt av Frøydis' favoritt-lyriker Stein Mehren. Han er kjent for å skrive dikt om kjærlighet, og kanskje var det nettopp derfor Frøydis holdt ham av.

– Frøydis ga aldri opp kjærligheten. Selv om den ikke alltid behandlet henne godt, sluttet hun aldri å elske, ble det sagt i et av minnetalene.

<b>PER CHRISTIAN ELLEFSEN: </b>Per Christian Ellefsen, kjent fra «Elling»-filmene, kom for å ta farvel med en kjær skuespillerkollega. – Hun hadde en vanvittig tilstedeværelse, men var samtidig skjør, sa Per Christian til Her og Nå.
PER CHRISTIAN ELLEFSEN: Per Christian Ellefsen, kjent fra «Elling»-filmene, kom for å ta farvel med en kjær skuespillerkollega. – Hun hadde en vanvittig tilstedeværelse, men var samtidig skjør, sa Per Christian til Her og Nå. Foto: Svein Brimi

Skuespillerkollega Per Christian Ellefsen (68) husker Frøydis som både sterk og skjør.

– Hun var en skuespiller og et menneske med en utrolig kraft og tilstedeværelse, men også veldig skjør. Hun var mild og sterk. Det var så mange motsetninger i henne. Hun hadde alle disse kvalitetene som gjorde henne til et stort menneske. Hun var en flott dame, både som kollega og skuespiller. På slutten ble livet vanskelig på grunn av sykdom, så nå ser jeg frem til å ta et endelig farvel – ved å hylle og feire livet hennes, sa Per Christian til Her og Nå.

Les også: (+) Forfatter Herbjørg Wassmo: – Det som var så fylt av skam at det var utenkelig at man kunne si det. Jeg trodde det var min skyld

Jobbet som skuespiller

Skuespilleren Sven Nordin (65) kom til bisettelsen sammen med sin kone Torhild Strand. Han har jobbet med Frøydis flere ganger. Hun spilte blant annet Svens mor i Henrik Ibsens klassiker, «Brand» på Nationaltheatret.

– Jeg vil huske henne som en dedikert og strålende skuespiller – hun var fin å jobbe med. Hun var en utrolig eruptiv, sterk skuespiller som alltid leverte hundre prosent. Som menneske var hun varm, inkluderende og morsom å være sammen med, sa Sven Nordin til Her og Nå.

<b>SVEN NORDIN:</b> Sven Nordin hadde med sin kjære kone Torhild Strand. Begge var tydelig preget da de forlot kapellet.
SVEN NORDIN: Sven Nordin hadde med sin kjære kone Torhild Strand. Begge var tydelig preget da de forlot kapellet. Foto: Svein Brimi

Svens kollega Mari Maurstad (65) husker også Frøydis med glede.

– Frøydis var ikke en person som gikk usynlig gjennom landskapet – en sterk person og personlighet. Hun hadde hele spekteret – sjenerøs og morsom, og samtidig rasende. Hun var politisk aktiv og ikke redd for å heve stemmen – som var markant. Det var ingen som ble så rasende som henne, mintes Mari.

Tidligere teatersjef ved Nationaltheatret, Ellen Horn, sørget over tapet av en god venninne.

<b>BJØRG SKAGESTAD:</b> Skuespilleren Bjørn Skagestad fikk trøst av tidligere sjef ved Nationaltheatret Ellen Horn.
BJØRG SKAGESTAD: Skuespilleren Bjørn Skagestad fikk trøst av tidligere sjef ved Nationaltheatret Ellen Horn. Foto: Svein Brimi

– Frøydis var en utrolig god venn, kollega og en veldig sterk skuespiller. Helt uforutsigbar og fryktelig gøyal, sa Ellen til Her og Nå.

Bisettelsen ble avsluttet med diktlesning av Frøydis sin lillesøster, skuespilleren Gisken Armand (59).

<b>GISKEN ARMAND: </b>Gisken Armand var tydelig berørt over tapet av sin kjære storesøster.
GISKEN ARMAND: Gisken Armand var tydelig berørt over tapet av sin kjære storesøster. Foto: Svein Brimi

Denne saken ble første gang publisert 11/11 2022, og sist oppdatert 17/11 2022.

Les også