Anmeldelse: Forza Motorsport 4

Bilspillet «Forza Motorsport 4» er godt håndverk, men like interessant som en skive gulost.

Publisert

Annethvert år siden 2005 har den amerikanske utvikleren Turn 10 levert fra seg et nytt medlem av den Xbox-eksklusive «Forza Motorsport»-serien. Spillene er Microsofts svar på Sonys «Gran Turismo» og holder, litt avhengig av hvem du spør, samme skyhøye nivå. Begge spillene byr på et utall biler, baner og løp, en fysikkmotor som ligger så tett opptil virkeligheten som mulig og en knallbra fartsfølelse.

Bare små forskjeller

Nå er «Forza Motorsport 4» klart og jeg lurer på hvorfor Microsoft og Turn 10 har brukt tid på spillet. Ikke at det er dårlig, faktisk langt derifra, men det føles mest som et stykke pliktarbeid og noe noen har gjort bare fordi de måtte. Jeg satt hele tiden med følelsen av å spille treeren på nytt.

Riktignok har det skjedd noen forbedringer der hvor det gjelder, for eksempel er grafikken noen små hakk vassere og utviklerne har flikket litt på systemet som styrer dekkene. Likevel, forskjellene er ørsmå og har lite å si for selve opplevelsen.

Unødvendig Kinect-støtte

Turn 10 har implementert en del nye funksjoner, men ingen er av typen som roper «Må-ha». Den største er at utvikleren aktivt har tatt i bruk Kinect, blant annet kan du bruke enheten til å styre bilene, se deg rundt mens du kjører og utforske bilmodellene ved å bevege på hendene (kan også gjøres med håndkontrollen). Alt fungerer helt greit, men sistnevnte føles fjollete og du kan glemme å styre med bare hendene når ting begynner å gå unna.

Ellers har det skjedd en del på onlinefronten, opptil 16 stykker kan kjøre på en gang og «Forza Motorsport 4» lar deg lage bilklubber. Sistnevnte gjør organisert onlinespilling mye lettere og er et kjærkomment tilskudd, blant annet kan medlemmene av en klubb dele bilsamling.

Irriterende motstandere

Et område det dessverre har vært stillstand, er den kunstige intelligensen. Akkurat som i treeren følger konkurrentene stort sett linja slavisk og viser en oppførsel som hører mer hjemme i «Destruction Derby». Sistnevnte er spesielt irriterende når du kjører med skade på, siden motstanderne ser ut til ikke å bry seg døyten om sin egen bil der de braser rett i deg.

Måten enspillerdelen er lagt opp på er heller ikke nevneverdig god. Spillet byr på en lang rekke løp og limet er en slags turnering som går over flere sesonger. Du kan hele tiden velge mellom flere løp, men utvalget virker tilfeldig. For eksempel er det ikke sikkert at et løp dukker opp selv om bilen din er kvalifisert. Istedenfor må du ofte bla deg gjennom en stor og rotete oversikt for å finne konkurransen du vil delta i, noe som er kjedelig og føles som en veldig slapp løsning. Lastetiden før et løp er for øvrig også noe utviklerne burde ha fikset, det tar for lang tid å komme i gang.

Solid arbeid

Jeg høres kanskje fryktelig surmaget ut, men det er fordi jeg forventet noe mer. Turn 10 ga inntrykk av at de skulle levere den nye bilspillkongen, mens det vi sitter igjen med er en liten oppgradering. «Forza Motorsport 4» byr på mye moro og følelsen av å fyke rundt i en topptrimmet sportsbil er fantastisk, men det er den i treeren også.